Mergi la conţinutul principal

Topul celor mai cautate meserii din Braila

Piata fortei de munca este in continua schimbare. Cererea si oferta de pe plan local sint diferite comparativ cu ultimii doi ani. Salariatii cauta venituri mai mari, agentii economici spun ca se confrunta cu criza fortei de munca si colaboreaza cu institutiile de invatamint pentru suplimentarea locurilor astfel incit sa se acopere cererea de angajati. De lucru este foarte mult in oras, dar forta de munca este insuficienta, considera cei mai multi angajatori. Reprezentantii marilor companii spun ca politica referitoare la forta de munca a devenit prioritara. Unde lucreaza specialistii, unde sint absolventii, de ce nu avem juristi, economisti sau constructori - sint doar citeva dintre intrebari. Cum fac fata acestei realitati agentii economici, institutiile de invatamint si cele care gestioneaza forta de munca, aflam din analiza care urmeaza. Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) a realizat o statistica referitoare la cele mai cautate meserii din judetul Braila din ultimii doi ani. Potrivit raportului, angajatorii braileni cauta salariati cu studii minime, medii sau superioare.
Cele mai solicitate meserii pentru persoanele care nu au decit opt sau zece clase sint: mecanic agricol, confectioner asamblor articole din textile, vinzator, lacatus constructii metalice si navale, lacatus mecanic, sudor, sofer autocamion si masini de mare tonaj, agent paza, sofer de autoturisme si camionete, zidar, timplar, agent comercial, dulgher, patiser. In cazul celor cu studii medii, dar si cu calificarile corespunzatoare au fost nenumarate solicitari pentru: vinzator, agent paza, asistent social, agent comercial, asistent medical, agent vinzari, gestionar depozit, contabil, lucrator comercial. Companiile locale au gasit mai greu: economisti, ingineri mecanici, juristi, inspectori de specialitate si referenti in administratia publica.
Daca pentru unele meserii, precum cea de inginer mecanic, lipsa specialistilor este explicabila, deoarece economia romaneasca, in special industria, a mers foarte prost dupa 1990, s-au facut disponibilizari masive iar tinerii nu s-au mai indreptat catre cariera de inginer, este mai greu de inteles de ce nu gasesc angajatorii economisti, juristi, agenti de vinzari, agenti de paza sau lacatusi, cind ani de zile scolile profesionale au format lacatusi, de exemplu, care nu reuseau sa-si gaseasca loc de munca. Scolile brailene au format sute de confectionere si totusi angajatorii cauta in continuare confectioneri, desi unele clase cu acest profil nu au mai fost cautate. Pentru a incerca sa aflam raspunsurile am stat de vorba cu cei mai importanti formatori si angajatori braileni. De ce nu se intilnesc cererea cu oferta pe piata locala a fortei de munca, ne explica specialistii braileni.

Diploma "de orice" nu mai asigura un loc de munca

Multi tineri considera ca este important doar sa aiba o diploma care sa ateste ca au urmat niste cursuri si apoi se descurca ei. Realitatea arata ca angajatorii vor absolventi bine pregatiti in domeniul lor si cu chef de munca.
La nivel superior tinerii nu sint foarte interesati de oportunitatile pe care le-ar putea avea in cariera inca inainte de a termina studiile. O dovada in acest sens este data de vicepresedintele AIESEC, Luminita Oancea. AIESEC este o organizatie internationala a studentilor care functioneaza in peste 10 de tari. A fost infiintata in 1945, iar in Romania au aparut primele filiale in 1991, la Bucuresti. In Galati filiala a fost organizata in 1996. La inceput organizatia urmarea schimburile de experienta intre studenti. Acum, aceste schimburi de experienta s-au transformat in stagii de munca in diferite firme din strainatate, studentul fiind platit pentru prestatia lui la nivelul salariului minim din tara respectiva. "Este o oportunitate de care ar trebui sa profite toti colegii nostri, insa nu este singura cale prin care ei pot capata experienta. Organizatia noastra are mai multe departamente, iar membri pot activa in aceste departamente, in functie de orarul lor, astfel incit sa nu neglijeze scoala. Astfel capata o experienta pretioasa atunci cind termina si vor sa se angajeze. La noi vin si firme pentru a le recomanda colegi pentru diferite posturi, insa noi recomandam mai multe nume si firma alege in functie si de experienta lor, pentru ca notele unui student nu sint intotdeauna relevante. Colegii nostri ar trebui sa fie constienti ca daca se dezvolta ei profesional se va dezvolta in bine si societatea, a explicat Luminita Oancea.
De exemplu, inginerii specializati in industrie alimentara sau protectia mediului nu au ce sa faca intr-un santier naval. Conducerea "Aker" ii cheama pe toti la interviu, dar recunosc ca acestia nu au sanse la angajare pentru ca trebuie studii de specialitate, daca nu si experienta. "Unii tineri lucreaza ca agenti de vinzari, intre timp fac si o facultate tehnica, la Facultatea de Inginerie din Braila de exemplu. Cind termina au o diploma, dar ce poti sa faci cu ei daca sint specializati in fabricarea celulozei si hirtiei? S-a creat o idee ca orice diploma este buna, dar nu este asa. Cei care vor sa se angajeze la noi, indiferent pe ce post, trebuie sa treaca de o proba teoretica, una practica si un interviu. Noi avem in permanenta nevoie de personal", a spus Adriana Nicolae, manager personal salarizare la "Aker".
Decanul Facultatii de Mecanica din Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati, prof. univ. dr. Tanase Panait, a spus ca firmele interesate sa angajeze ingineri buni vin sa racoleze viitori angajati dintre cei mai buni absolventi. Pe unii ii angajeaza chiar din anul III ca ingineri, ca sa fie siguri ca vor veni la ei cind termina. A scazut interesul absolventilor de liceu pentru meseria de inginer fata de ce era inainte de '89. Vin la noi doar pentru ca nu au intrat la alte facultati, iar facultatile tehnice sint grele. La nivelul scazut al cunostintelor cu care ei intra in facultate se adauga si faptul ca lucreaza in timpul facultatii neglijind scoala. Pentru ca este o facultate grea, in ultimii cinci ani am avut abandon in primii doi ani intre 35 si 40%. Dupa primele examene din iarna multi spun ca este prea greu pentru ei", a explicat prof. univ. dr. Tanase Panait. Nici la facultatile economice lucrurile nu stau mult mai bine. La Facultatea de Stiinte Economice din Galati e drept, vin candidati mai bine pregatiti decit la Facultatea de Mecanica, insa nici aici nu sint toti dornici de invatatura si de munca, a spus decanul institutiei, conf. univ. dr. Emilia Tanasescu.Pregatirea din scoala difera de ceea ce se cere la locul de munca

Deficit de ingineri pe piata braileana

O alta categorie cautata in ultimii doi ani a fost cea a inginerilor mecanici. Angajatorii ii cauta, ii angajeaza, insa nu sint multumiti de nivelul cunostintelor lor, de ceea ce stiu ei sa faca practic. "Pregatirea lor nu concorda cu necesitatile noastre, insa ne-am straduit si i-am format. Totul e ca ei sa aiba bunavointa, dorinta sa munceasca. In privinta personalului cu studii minime, oamenii trebuie sa aiba cel putin zece clase. Cu opt clase nu putem sa-i angajam pentru ca nu avem cum sa-i calificam mai departe. Noi sintem formatori pentru nivelul doi de calificare. Pe resurse umane noi am avut o politica mai agresiva, dar toti viseaza sa plece afara sa munceasca, nu in tara. Inainte, la angajare candidatii trebuiau sa treaca de o proba teoretica, una practica, si un interviu. Am ramas numai cu interviul, in ideea ca daca are bunavointa si vrea sa munceasca va recupera eventualele lipsuri pe care le are. Am dat si burse, insa cu nimic nu am putut sa-i covingem sa ramina la noi daca ei isi gasesc ceva care ii atrage mai mult in alt oras sau in strainatate", a spus seful compartimentului de resurse umane din "Promex".

Mirajul occidentului duce multi specialisti in afara granitelor

Pentru meseria de sofer, scoala care ii califica, Grupul Scolar "Panait Istrati", spune ca nu duce lipsa de candidati. Sint multi interesati, s-ar face clase chiar mai multe decit au prevazute in planul de scolarizare. Problemele la angajatori apar din cauza faptului ca pleaca in strainatate, pentru salarii mai bune, chiar daca multi se intorc apoi dezamagiti in tara. Agentii de vinzari, lucratorii comerciali, gestionarii, contabilii cu studii medii sint si ei la mare cautare. Pentru ca salariile nu sint foarte bune, exista o mare fluctuatie de personal. Colegiul Economic "Ion Ghica" pregateste astfel de specialisti, insa interesul elevilor pentru un viitor loc de munca este minim. "Au venit la directori de firme sa racoleze angajati, insa au fost dezamagiti. Cu toate ca noi am popularizat cit s-a putut actiunea, elevii nu au venit decit in numar foarte mic si au venit cei care mai tirziu oricum si-ar fi gasit un loc de munca. De cel putin trei ani acesti copii se uita mai mult in afara granitelor cind termina si nu prea mai sint interesati de scoala. Dezinteresul este mare la scolile de arte si meserii. Din cauza migratiei adultilor, unii elevi ramin de capul lor la 15 ani si rezultatul este dezinteresul fata de scoala", a explicat directorul Andrei Puia.

Pentru un post in administratia publica este nevoie de experienta

Intre posturile cu studii superioare scoase la concurs in multe rinduri se numara si cele din administratia publica. Primarul Constantin Cibu a declarat ca au nevoie de persoane cu studii superioare nu numai in administratie, ci in multe domenii. "Scoatem la concurs tot felul de posturi de inspectori, dar pentru acestea sint
necesare studii superioare in economie, drept, IT, inginerie
sau constructii. Problema nu o reprezinta faptul ca nu s-ar gasi
destui interesati de posturile pe care noi le scoatem la
concurs, pentru ca sint multi absolventi cu studii superioare in
Braila, ci faptul ca in administratia publica, posturile nu pot fi
ocupate decit de personal care are o anumita experienta sau
pregatire in acel domeniu. Ei vor sustine o proba practica.
Aici e problema, pentru ca tinerii nu au experienta, iar la noi regulile
sint stricte. De aceea, in ciuda faptului ca sint foarte multi interesati
persoane care au studiile necesare pica de obicei la proba practica, care presupune examinarea cunostintelor lor propriu-zise, care nu se pot acumula decit prin practica in domeniu", a explicat primarul Constantin Cibu. Acesta a recunoscut insa, ca mai exista si un alt aspect. Cei care au vechime nu sint interesati de posturile scoase la concurs de primarie, din cauza salariilor mici.

Inginerii navalisti si lacatusii specializati in constructii navale sint la mare cautare

O specializare care apare frecvent intre cele cautate pe piata fortei de munca este lacatus constructii metalice si navale. In Braila exista un formator pentru aceasta specializare, Grupul Scolar "Anghel Saligny", insa numarul de absolventi nu este suficient pentru a ocupa toate posturile vacante la cel mai mare producator din domeniu, Conducerea Santierului naval "Aker" a precizat ca atunci cind au absolvit primele serii au gasit mai repede doritori sa se angajeze, insa acum numarul acestora a scazut. Acum si Aker" este formator, in ideea ca asa s-ar putea acoperi nevoia de personal calificat mai rapid, insa nici asa problema nu a fost complet rezolvata. "Tinerii vor sa se specializeze, dar cu persoanele mature a caror specializare nu se mai cauta este mai greu. Avem nevoie in permanenta de personal pentru ca cei mai buni de la “Saligny” nu vin sa lucreze, continua liceul. Am avut si ani buni, cind serii aproape complete au venit la noi, dar in ultimii ani nu s-a mai intimplat. Pentru multi este mai simplu sa plece sa lucreze orice in Italia sau Spania. Au impresia ca asa cistiga banii mai usor. Unii nici nu sint educati sa munceasca. Li se pare foarte greu sa aiba program de opt sau zece ore si atunci cauta alte solutii. Este bine ca din cei calificati la noi pleaca foarte putini. Cursurile noastre sint fara taxa si acordam si burse. Cream toate conditiile numai ei sa vrea sa munceasca", a explicat Adriana Nicolae, manager personal - salarizare. Conducerea Aker recunoaste ca are fluctuatie de personal pentru toate specializarile, insa spune ca oricit ar fi de mari salariile oferite, nu pot concura cu cele din SUA sau din Europa. Probleme sint si cu inginerii specialisti in nave, sudura si masini termice. Facultatile scot la concurs locuri suficiente, insa dintre cei care incep termina numai jumatate, iar dintre acestia numai un sfert reusesc sa-si ia licenta. "Nici pierderile naturale nu pot fi acoperite, cu absoventii cu studii superioare care termina, avind in vedere cererea din santierele navale si firmele de proiectare de pe piata romaneasca. Scoala romaneasca de constructii navale are cautare. Absolventii vin cu o baza teoretica buna, ne permite sa ii invatam chestiunile practice si sa se dezvolte si ei profesional. Inginerii pleaca pentru ca ofertele din SUA sint foarte bune", a spus directorul general de la Aker, Florinel Flor.

Seriozitatea - atuul cind vrei sa te angajezi ca agent de paza

Un domeniu care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani a fost cel al firmelor de paza si protectie. Nu exista zi in care in paginile ziarelor sa nu apara un anunt cu post disponibil de agent de paza. calificarea in acest domeniu nu se face in cadrul sistemului educational. Nu exista nici o scoala de ageti de paza, dar sint firme care scolarizeaza doritorii timp de citeva luni, dupa care acestia se pot angaja. Ion Busuioc, directorul filialei Braila-Galati a firmei de protectie si paza "BGS", una dintre cele mai mari din tara, a recunoscut faptul ca este greu sa gasesti un agent de paza calificat. "Avem o problema cu personalul, nu vin persoane la interviuri, iar cei care vin nu sint calificati. La noi, dupa discutia cu potentialul angajat il indrumam catre o firma sa faca acel curs de calificare, dupa care ii spunem sa revina la firma. Ni se mai intimpla ca dupa ce angajam o persoana calificata, aceasta sa plece de la noi. Pleaca din tara, pentru ca au impresia ca acolo e mai bine. Uneori se intorc la noi si ne roaga sa-i reangajam. Daca sint persoane care nu ne-au facut probleme ii reangajam. Cele mai importante calitati ale unui agent de paza sint: onestitatea, punctualitatea, indeplinirea atributiilor de serviciu, si in primul rind seriozitatea. Nu conteaza foarte mult conditia fizica sau virsta. Noi distribuim agentii de paza si in functie de conditia lor fizica, de virsta la diferite obiective. Cea mai importanta este seriozitatea. Daca nu este serios nu sta la noi. Daca un agent de paza de-al nostru nu-si face treaba, noi ne pierdem credibilitatea si nu admitem asa ceva", a spus directorul Ion Busuioc.

Fluctuatie foarte mare de personal la mecanici agricoli

O meserie pentru care nu exista suficient personal calificat este cea de mecanic agricol. De citiva ani, pentru aceasta meserie la Grupul Scolar Agricol Braila nu se mai inscriau elevi si clasele ramineau neocupate. Ca sa se evite ca profesorii sa ramina fara ore, conducerea scolii a renuntat la aceasta specializare. Luminita Turcu, directorul adjunct de la Grupul Scolar Agricol Braila, a spus ca acum nici daca ar fi doritori nu ar mai putea sa infiinteze asemenea clase pentru ca nu mai exista personal calificat, profesorii au iesit la pensie. Acum se scolarizeaza elevii in turism, alimentatie publica si estetica, specializari care atrag elevii. Clasa cu specializarea mecanic agricol mai exista la Grupul Scolar Agricol "Oncescu" din Ianca. Nu sint foarte multi elevi care aleg aceasta specializare a scolii de arte si meserii, dar se fac pina la urma clasele, aproximativ doua pe an. Conducerea scolii a precizat ca toti absolventii sint apoi imediat angajati la asociatiile agricole din zona. Unul dintre managerii unor firme importante in agricultura braileana, Florin Vizireanu, a spus ca din punctul sau de vedere problema este aproape rezolvata. Atunci cind scolile nu ofereau specialisti mecanici agricoli, si-a trimis oamenii la specializare si acum nu prea mai are probleme. La fel a procedat si cu angajatii din magazinele cu produse naturiste. Vinzatorii trebuie sa aiba cel putin trei ani de farmacie, asa ca si-a trimis angajatii la specializare. Persoane care vor sa se angajeze ca mecanici agricoli se gasesc destul de usor, spun patronii asociatiilor agricole, mai greu este sa gasesti un om bun. "In aceasta saptamina chiar mi-au plecat trei mecanici agricoli in Spania, dar au fost inlocuiti imediat. E drept, oamenii buni sint mai pretentiosi", a spus patronul Mihai Petrosu.

Robotii industriali inlocuiesc munca unor muncitori din constructii

Domeniul constructiilor este unul dintre cele care se confrunta cu lipsa acuta a salariatilor. Angajatorii cauta in permanenta persoane dornice sa lucreze in acest domeniu, mai ales ca de lucru este foarte mult. Fie ca este vorba despre constructia de locuinte sau de mari complexe comerciale, industriale este clar ca acest domeniu are multe locuri de munca de oferit. Concurenta in ceea ce priveste salariile a venit din partea tarilor europene care au oferit romanilor sume mult mai mari. "Cautam ingineri constructori, maistri constructori, zidari, timplari, dulgheri, fierari, instalatori, electricieni, macaragii mecanici. Problema inginerilor constructori si a maistrilor se va mai reglementa incepind de la anul, deoarece Facultatea de constructii a suplimentat numarul locurilor si in 2008 va absolvi prima promotie. Cererea e foarte mare. Criza inginerilor constructori se va diminua abia peste 3, 4 ani. Problema asigurarii fortei de munca a devenit prioritara. In plus, exista proiecte mari la nivel local care trebuie finalizate: complexe comerciale, locuinte, aeroportul, dar si podul de peste Dunare. Pentru celelalte meserii, desi facem publicitate, rezultatele sint minime. Scolile de maistri ar trebui reinfiintate. Nu stiu ce se intimpla cu liceenii, pentru ca nu ajung la noi. Din promotia de anul trecut au venit doar 3, au stat citeva saptamini si au plecat", ne- a declarat Ionel Avram, director economic la Concivia S.A.
Clasele de constructii au fost in dizgratie in urma cu citiva ani pentru ca munca in constructii este dura si putini se incumetau. In fiecare an clasele formate erau din ce in ce mai putine. Acum tot la Grupul Scolar "Edmond Nicolau" se scolarizeaza si pentru aceste specializari insa numarul de absolventi este insuficient pentru piata muncii din Romania, in conditiile in care mii de muncitori cu experienta pleaca sa lucreze in strainatate. Conducerea "Concivia" a spus ca a avut o colaborare foarte buna cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar dintre persoanele calificate cu sprijinul acestei institutii au ramas doar jumatate. Cei din mediul rural invoca problema navetei. "Am incercat sa suplinim lipsa fortei de munca prin achizitionarea unor roboti industriali. Astfel, am achizitionat din import o masina de fasonat otel beton care inlocuieste munca a 30 de oameni, fierar-betonisti. De asemenea, am achizitionat aparate de zugravit care suplinesc munca zugravilor, dar munca dulgherilor sau a zidarilor nu poate fi inlocuita", a mai precizat Ionel Avram.


D D P

Deschiderea hypermarketurilor loveste in patiserii si in confectii

Foarte multi dintre patiserii, cofetarii, brutarii si confectionerele din Braila au optat in ultimele luni pentru a lucra la hypermarket. Conditiile de lucru sau salariile sint doar doua dintre motivele pentru care au facut aceasta alegere. "Ne confruntam cu o lipsa puternica a fortei de munca in toate domeniile de activitate. In compania pe care o conduc am nevoie de patiseri, cofetari, brutari. Pina acum erau foarte multi salariati care plecau in strainatate, acum, odata cu deschiderea hypermarketurilor au optat pentru acestea. Carrefour a preluat foarte multi salariati din Braila. Important este sa fie scolarizate cit mai multe persoane astfel incit sa se acopere nevoile pietii. Colaborarea cu fortele de munca este benefica pentru acoperirea posturilor vacante", ne-a declarat Mihai Danut, director al societatii "Select".
Si in domeniul confectiilor este o mare nevoie de personal din cauza fluctuatiilor. Munca grea si renuntarea la lohn in multe fabrici a dus la ideea in rindul tinerilor ca aceasta meserie nu mai este de viitor, astfel ca in scoli clasele cu profil industrie textila nu s-au mai cautat asa ca in alti ani si scolile au renuntat la ele. Unul dintre cei mai mari furnizori de specialisti in confectii este Grupul Scolar "Edmond Nicolau" insa unele fetele care termina nu practica din simplul motiv ca nu le place, pentru ca au venit aici de gura parintilor. Ca urmare, iau drumul Europei pentru a gasi o viata mai buna. In schimb, persoanele care lucrau deja in confectii nu au asteptat prea mult cind au vazut ca se deschid hypermarketurile. Multe dintre ele s-au prezentat la interviuri si au obtinut slujba, lasind in urma ani de zile de lucru la masina de cusut. Firme de confectii care obisnuiau sa lucreze in doua schimburi, vor lucra intr-un singur schimb. Se poate spune ca inaugurarea supermarketurilor loveste in industria confectiilor.

Criza de asistenti sociali

In ceea ce priveste domeniul asistentei sociale, specialistii in domeniu ne-au explicat ca nu exista suficiente persoane calificate in aceasta meserie. Reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) au scos recent la concurs nu mai putin de 7 posturi pentru care s-a prezentat o singura persoana. "Este un domeniu deficitar. Din acest motiv am facut demersuri la Universitatea “Constantin Brancoveanu” pentru a pune bazele Facultatii de Asistenta Sociala la Braila. Am gasit receptivitate si va pot spune ca in 2008 va absolvi prima promotie. Foarte multi dintre studenti sint angajatii nostri care au studii post-liceale. Conform Legii nr.466/2004 pentru a fi asistent social, cei interesati trebuie sa fi absolvit studii superioare in domeniu sau sa faca dovada ca s-au inscris la o facultate cu acest profil. Desigur, persoanele care nu au studii superioare pot fi incadrate ca lucratori sociali, dar competentele sint limitate", ne-a declarat Alexandru Sculschi, director general al DGASPC Braila. Simona Cimpoae, purtator de cuvint al institutiei, a spus ca "profesia de asistent social presupune diponibilitate sufleteasca, rabdare deoarece salariatii din acest domeniu lucreaza cu oamenii. Ei trebuie sa aiba capacitatea de a intra in empatie cu beneficiarii. Pe de alta parte, daca sint solicitati in toiul noptii sa intervina la un caz social, ei trebuie sa se deplaseze". Conducerea institutiei a precizat ca destul de multi specialisti in domeniu au plecat la Serviciul de Probatiune de pe linga Tribunalul Braila, la Politie sau la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, la Galati sau la Buzau, deoarece salariile de la DGASPC sint neatractive pentru tinerii absolventi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro