Mergi la conţinutul principal

Tomograful de la Imagistică, defect din fabrică

Computerul tomograf (CT) de la secţia de Imagistică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila nu s-a stricat din cauza suprasolicitării, ci are un defect din fabrică. Acest lucru a fost stabilit în urma anchetei comandate de Ministerul Sănătăţii în unitatea spitalicească brăileană. Mai mult, reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, cei care au efectuat controlul, au somat producătorul "Phillips" să înlocuiască CT-ul, altfel vor apela la instanţă pentru soluţionarea legală a situaţiei.
După ce mai bine de o lună s-a speculat că aparatele tomograf ale SJU s-ar fi stricat din cauza numărului mare de expuneri, comisia de anchetă a Ministerului Sănătăţii face lumină în acest caz. Conducerea unităţii spitaliceşti ne-a pus la dispoziţie un act înaintat de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) către producătorul "Phillips Medical Systems Inc. USA" în care solicită acestuia înlocuirea CT-ul. În document sunt specificate şi defectările anterioare ale aparatului, precum şi ce piese au fost înlocuite. "Din adresa dvs. înregistrată la ANMDM (...), în legătură cu incidentul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila privind defectarea repetată a computerului tomograf (...), nu a reieşit niciun argument tehnic de natură să clarifice defectarea succesivă a ansamblului tub-cupolă, caz în care aţi considerat necesară şi înlocuirea sistemului de răcire", se arată în document.
În urma evaluării efectuate de către specialiştii ANMDM după ultima defectare a aparatului din luna februarie a anului curent, s-a constatat că instalaţia nu a funcţionat la nivelul cerinţelor specifice unui computer tomograf de înaltă performanţă, adică CT-ul a venit defect din fabrică.
Tot din actul respectiv reiese nemulţumirea reprezentanţilor ANMDM la adresa "Phillips" care nu a tratat problema "cu seriozitate pentru a stabili cauza care a determinat repetarea aceluiaşi tip de defect", iar "răspunsurile dvs. (ale producătorului - n.r.) au fost evazive".
Producătorului i-a fost solicitată înlocuirea echipamentului cu unul nou, întrucât "avem suspiciunea că defectarea succesivă a ansamblului tub-cupolă este un efect şi nu o cauză", se arată în finalul documentului.
Reamintim că, spre finalul lunii februarie, cele două computere tomograf ale SJU s-au defectat. CT-ul de la UPU a fost reparat şi pus în funcţiune în luna martie. Despre cel de la secţia de Imagistică, mai multe guri au afirmat că vina ar purta-o angajaţii spitalului care ar fi suprasolicitat aparatul. La vremea respectivă, managerul SJU Mihail Iugulescu dezminţea aceste zvonuri declarând pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei" că "Tubul ars era garantat pentru 250.000 de secunde scan, iar tomograful ajunsese abia la 48.000 de secunde scan".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro