Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tombola Bonului

Metodă inedită de luptă cu evaziunea fiscală: un tânăr din Brăila, stabilit de mai mulţi ani în Bucureşti, a făcut un site pe care românii se pot înscrie la o tombolă lunară cu premii în bani, pe baza bonului fiscal.
Andrei Onel, un brăilean de 25 de ani, absolvent al Liceului Teoretic "Nicolae Iorga" (specializare mate-info) a lansat "www.tombolabonului.ro", o pagină web prin intermediul căreia, în esenţă, îşi propune să încurajeze cumpărătorii să lupte cu evaziunea fiscală, prin solicitarea de fiecare dată a bonului fiscal. Ideea i-a venit după ce a aflat despre o iniţiativă similară a Guvernului din Slovacia de a organiza o tombolă cu premii la care au acces doar cei care deţin un bon fiscal, indiferent de valoare. Brăileanul a preluat ideea din zbor şi a transformat-o într-un proiect autohton care, de la lansarea din vară până în prezent, a adunat mii de înscrieri pe site. "Proiectul nu a fost şi încă nu este gândit ca o afacere. Posibilul venit care se va realiza din acesta - din publicitate sau din alte moduri - va fi folosit pentru dezvoltarea proiectului, în special pentru organizarea de campanii mai consistente de awareness, pentru creşterea numărului dar şi a valorii premiilor, cât şi pentru implicarea directă a comercianţilor.

Aş dori foarte mult ca proiectul să ajungă la nivelul la care să se autofinanţeze şi să nu necesite resurse adiţionale. În acest moment proiectul este în starea incipientă, aşa că monetizarea lui nu este obiectivul principal. În schimb, impactul acestui proiect creşte cu fiecare persoană care se decide să participe. De altfel, aceasta este şi ideea principală: de a ajuta consumatorii să realizeze că ei pot ajuta la combaterea evaziunii fiscale printr-un gest foarte simplu, acela de a solicita bonul fiscal", ne-a declarat Andrei, absolvent al Academiei de Studii Economice Bucureşti specializarea Cibernetică.

"Nu cred că valoarea taxelor este principala problemă, ci faptul că sunt atât de multe!"

Brăileanul se declară optimist în ce priveşte potenţialul de dezvoltare în domeniul antreprenorial şi este ferm convins că o firmă poate funcţiona perfect legal, fără să eludeze obligaţiile fiscale. "Mediul de afaceri din România cred că are un potenţial enorm şi spaţiu destul de creştere. Da, eu cred că o afacere poate funcţiona în ţară fără să eludeze Fiscul şi legea pentru că, din punctul meu de vedere, nu cred că valoarea taxelor este principala problemă, ci faptul că sunt atât de multe, mă refer ca număr, dar mai ales că se schimbă constant. Această nesiguranţă faţă de codul fiscal din anul următor cred că este un minus mai mare decât impozitul pe profit, sau CAS-ul, de exemplu". Cum priveşte migraţia forţei de muncă, dar mai ales a "tinerelor creiere" spre ţări mult mai dezvoltate? "În ceea ce priveşte tinerii care sunt setaţi pe a se realiza în alte ţări, eu nu cred că greşesc cu ceva, pentru că nu poţi învinui o persoană care doreşte mai mult. În sensul că sunt anumite domenii sau posturi care nu se găsesc în ţară, sau care necesită prezenţa fizică acolo. Într-adevăr, majoritatea persoanelor pleacă pentru că nu vor să mai aibă contact cu ţara, dar sunt şi persoane care pleacă cu gândul de a se întoarce - după studii, după ce strâng experienţă, etc. Din fericire, eu lucrez în domeniul IT în care nu contează foarte mult unde eşti situat pe glob. Poţi la fel de bine să lucrezi de aici cu cineva din Franţa, SUA sau chiar din China".
Revenind la proiectul "Tombola Bonului", mecanismul gândit este simplu: participantul înscrie în concurs un număr nelimitat de bonuri fiscale obţinute în luna în care se face înscrierea. În momentul intrării în concurs, participantul trebuie să treacă numărul bonului fiscal, codul casei de marcat care a eliberat respectivul bon şi data emiterii. Mai departe, în prima zi a fiecărei luni se face o extragere la care participă toate bonurile înscrise în luna precedentă, iar premul este 1.000 lei. Până acum au avut loc 3 astfel de extrageri: în august, septembrie şi octombrie, câştigători fiind desemnaţi Kinga Suciu Andrea - Târgu Mureş, Duţu Norica - Bucureşti şi Nicolae Martin - Arad. Luni, 1 decembrie, urmează extragerea aferentă lunii noiembrie.

 
Categorie articol: 

Comentarii