Mergi la conţinutul principal

Toate construcţiile din Piaţa Concordia sunt atestate ca parte a domeniului public

Direcţia Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (DAPT) Brăila deţine documentele financiare care atestă faptul că lucrările de modernizare efectuate pe amplasamentul Pieţei Concordia s-au efectuat din bani publici. Zeci de facturi şi procese-verbale de recepţie a lucrărilor dovedesc în mod clar acest lucru, iar instituţia le pune la dispoziţia oricui este interesat. "Sursa de finanţare a acestor lucrări demarate din 1995 şi finalizate în 1999 a fost banii alocaţi direct de DAPT şi prin perceperea de chirii în avans de la comercianţii din piaţă. De exemplu, numai în 1995 valoarea lucrărilor şi bunurilor recepţionate a fost de aproximativ 1 miliard de lei vechi, o sumă importantă la vremea respectivă. Toate construcţiile realizate pe acel amplasament, inclusiv terenul, au fost atestate ca făcând parte din domeniul public prin intermediul HG 363/2002 şi nu are nicio relevanţă existenţa sau inexistenţa autorizaţiilor de construire, aşa cum în mod eronat se încearcă deturnarea atenţiei de la problema principală: discutăm de bunuri publice", a declarat Simona Drăghincescu, directorul DAPT, în replică la nelămuririle exprimate de consilierul local Vasile Varga în ultima şedinţă CLM. Sursa citată a explicat că în conţinutul actului normativ menţionat se regăsesc toate investiţiile realizate, inclusiv copertina ori modulele comerciale, precum şi terenul de sub acestea. De exemplu, la capitolul G - Sistemele de infrastructură privind administrarea domeniului public cu TERENURILE AFERENTE apare la poziţia 7 obiectivul Piaţa Concordia cu următoarea menţiune: "situată între strada Griviţa şi strada Ghioceilor, suprafaţă 1.890 mp, platou acoperit din care module de aluminiu în suprafaţă de 212,2 mp şi un alt modul în suprafaţă de 35,65 mp", toate acestea evaluate la 2,07 miliarde de lei vechi. O comparaţie cu datele înscrise într-una dintre schiţele realizate pentru autoritatea locală după finalizarea investiţiilor din Piaţa Concordia (vezi facsimil) arată că datele coincid. Concret, în schiţă se menţionează suprafaţa de 1.900 mp, suprafaţă copertină de 1.397 mp şi suprafaţă construcţii de 210 mp.

05concor1Ar mai trebui adăugat că, până acum, suprafaţa retrocedată în natură pe amplasamentul pieţei este de 1.374 mp (988 mp, 151 mp şi 235 mp), sensibil egală cu cea a copertinei ce acoperă sectorul legume-fructe.

Reamintim că în cadrul şedinţei CLM de la finele lunii trecute, consilierul liberal Vasile Varga a făcut o interpelare edilului-şef prin care îi solicita să lămurească apartenenţa patrimonială a bunurilor amplasate pe terenurile retrocedate revendicatorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro