Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Toată lumea cu ochii pe preţurile la raft

Unii spus că nu se va schimba nimic, alţii că scumpirile vor năvăli înainte de ieftinirea promisă cu mult fast de guvernul Ponta. În aceste condiţii, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, consideră că reducerea la 9% a TVA la alimente se va regăsi în preţul produselor la raft, deoarece în România există o concurenţă puternică la nivelul retailerilor, mult mai mare decât în alte state membre ale Uniunii Europene, iar instituţia pe care o conduce va căuta să identifice orice comportament ilegal şi orice înţelegere între agenţii economici, care ar putea împiedica scăderea preţurilor.
Şeful autorităţii de concurenţă a precizat că există un sistem de monitorizare a evoluţiei preţurilor din piaţă, care urmează să fie permanentizat sub forma acelui monitor al preţurilor alimentare.

Înţelegeri între agenţii economici

"Avem pus la punct un sistem de monitorizare a ceea ce se întâmplă în piaţă, ca să vedem cum evoluează preţurile din momentul anunţării reducerii TVA şi impactul ulterior la raft. Statistica ne ajută să identificăm produsele şi algoritmii după care vom pune la punct acest sistem, pe care ulterior îl vom permanentiza şi va fi în acel discutat monitor al preţurilor alimentare. Noi căutăm să identificăm comportamentele ilegale. Dacă o companie ia singură decizia de a creşte sau a scădea preţurile, este un comportament legal şi forţele concurenţiale o vor penaliza. Consumatorii îi vor penaliza pe cei care ţin preţurile la un nivel nejustificat de mare. Dacă avem indicii că există înţelegeri între agenţii economici de a împiedica scăderea preţurilor, acolo vom interveni, vom deschide investigaţii, care însă durează mult, dar amenzile sunt foarte mari, sunt destul de severe. Chiar câteva companii de la această masă au fost sancţionate de noi, nu de mult, iar unele care sunt acum investigate", a precizat Chiriţoiu. Amintind că anul trecut, instituţia sa a dat amenzi de 35 de milioane de euro câtorva lanţuri de magazine şi furnizorilor lor, el s-a declarat convins "că această experienţă îi va descuraja pe cei care nu vor să procedeze corect".

Cum se implică retailerii

În acelasi timp, mai mulţi retaileri au anunţat că vor afişa, de la 1 iunie, atât preţurile cu TVA vechi de 24%, cât şi pe cele noi cu 9%. "De la 1 iunie, multe magazine vor afişa atât preţul cu TVA redus la alimente, cât şi pe cel vechi de 24% pentru a putea fi văzută diferenţa" a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a spus că săptămâna viitoare ar putea prezenta un raport în care să arate evoluţia preţurilor la alimente de când a fost anunţată scăderea TVA de la 24% la 9%. Presa a relatat că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, în ultimele două săptămâni, înainte de reducerea TVA la nouă la sută la produsele alimentare, programată începând cu luna iunie. Reţeaua Profi a redus TVA la o serie de alimente, fiind primul retailer care aplică măsura obligatorie de la 1 iunie.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii