Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Titluri de stat pentru pagubitii Dacia

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca in cadrul sedintei Comisiilor reunite de buget-finante si juridica din Camera Deputatilor, a fost luata in discutie problematica legata de despagubirea persoanelor care au depus bani pentru autoturisme Dacia si nu au mai apucat sa le ridice dupa 1989. Asa cum a explicat oficialul ministerial, propunerea la care s-a ajuns este utilizarea titlurilor de stat, in termen de un an, care sa fie emise in decurs tot de un an. Potrivit acestuia, efortul bugetar va fi de peste 100 milioane de euro, ceea ce raportat la 35.000, numarul persoanelor care au mai pastrat banii pentru Dacie la CEC inseamna un cuantum de circa 2.900 euro/persoana cu titlu de despagubire. Pe de alta parte insa Asociatia Pagubitilor de Autoturisme din Romania a inaintat cifre in acest sens cu mult mai mari, chiar dublul acestei prime estimari. Concret, conducerea filialei locale a asociatiei a explicat ca propunerea APAR este de 6.000 euro pentru fiecare persoana. "Suma s-a obtinut prin actualizarea sumei integrale depuse inainte de 1989 la CEC prin aplicarea indicelui de inflatie de la acel moment pina in prezent, iar acesti indicatori au fost luati din comunicarile Institutului National de Statistica. Asociatia noastra va face presiuni in acest sens si oricum avem declansate procese impotriva statului roman si CEC exact pe tema despagubirilor. Astfel, daca va fi emis un act normativ privind despagubirile, dar cuantumul va fi mai mic decit solicitarile noastre avem in continuare la dispozitie calea instantei", a punctat Maria Lovin, presedintele filialei locale a APAR.
Date statistice indica faptul ca, la nivel national, mai au deschise conturi pentru achizitionarea de autoturisme Dacia circa 40.000 de persoane, dintre care aproximativ 300 sint din Braila, cu mentiunea ca 62 dintre acestea sint inscrise in structura locala a APAR.
Contextul in care ministrul Vosganian a facut anuntul privind solutia emiterii de titluri de stat este acela ca guvernul intentioneaza, cel putin la nivel declarativ, sa incheie toate temele litigioase privind proprietatea si de a retroceda bunurile sau de a despagubi.
Categorie articol: 

Comentarii