Mergi la conţinutul principal

Titel Cracanatu, cistigatorul Bobotezei

Simulacru de intrecere, pentru prinderea crucii aruncata in apa, potrivit traditiei, de Boboteaza. Sarbatoarea Botezului Domnului s-a desfasurat, simbata, la Braila pe o vreme urita, cu ploaie, temperatura apei fiind de patru grade Celsius. Chiar daca n-am mai avut parte de traditionalul ger al Bobotezei, nu acest lucru a fost cel care a facut din sarbatoarea de anul acesta o premiera. Mii de persoane s-au adunat pe faleza, pentru a lua apa sfintita - noua tone de agheazma fiind pregatite pentru credinciosi - dar si pentru a urmari spectaculoasa intrecere pentru prinderea crucii aruncate in apa Dunarii de preoti. In acest an, insa, rezultatul intrecerii parca s-a stiut dinainte, dat fiind ca printre cei opt barbati gata sa se arunce in apa rece, in incercarea de a prinde crucea, se afla si Dumitru Oprea, cunoscut in lumea interlopa, si nu numai, drept Titel Cracanatu. La controlul medical care le-a fost facut celor care s-au inscris pentru intrecerea pentru prinderea crucii, Cracanatu a declarat ca are numai 45 de ani (desi, in realitate, are peste 50 de ani), cel mai in virsta dintre competitori parind a fi insa Victor Ilie, care a declarat ca ar avea 54 de ani. Cei opt au fost urcati mult prea devreme pe salupa de pe care urmau sa sara in fluviu, ei asteptind minute in sir, dezbracati, in frig, sa vina Episcopul Dunarii de Jos, pentru a le arunca crucea. Dat fiind ca acesta intirzia pe Esplanada, unde binecuvinta multimea, dupa ce sfintise apa ce urma a fi impartita credinciosilor, temerarii au fost acoperiti cu paturi, in asteptarea preotilor. Dupa circa 15 minute de asteptare, a aparut si PS Casian Craciun.
"Sarbatoarea Bobotezii are multe posibilitati de a se exprima, prin ea insasi. Este, in primul rind, botezul mintuitorului nostru Isus Hristos in Iordan, si apoi este propriul nostru botez, ca popor crestin care apartinem lumii civilizate. Traim, intr-un fel, ziua botezului nostru. Botezul acesta se extinde la toata creatia, iar lansarea crucii in apa nu poate sa fie decit un mesaj pentru purificarea apelor, iar prezenta poporului si prezenta agheazmei in casele oamenilor, in gospodariile lor, ce poate sa insemne decit sfintenia, infrumusetarea bunurilor si a intregii creatii. Aerul, apa, casa omului si sufletul omului sint sfintite. Astfel, traim o zi cu adevarat a bucuriei si a renasterii noastre spirituale", a declarat episcopul Dunarii de Jos.
Odata crucea aruncata in apa, Titel Cracanatu s-a aruncat primul, "adversarii" sai sarind peste bord "cu incetinitorul", si-n timp ce acesta inota voiniceste catre cruce, ceilalti mai mult se balaceau in apa rece. Cracanatu a fost sustinut pe intreg parcursul "intrecerii" de catre tovarasii sai aflati pe vas, iar prinderea crucii a fost intimpinata cu strigate de bucurie, aplauze si fluieraturi de acestia, care il strigau pe prietenul lor "Nemuritorul".

"Daca mi-era frica de ei, nu veneam!"

Dupa ce a fost cules din Dunare si readus pe vas, cu ochelarii pe ochi si cu halatul de baie aruncat pe umeri, Titel Cracanatu a aratat crucea multimii, dupa care, bucuros de victorie, s-a retras, pentru a se imbraca. Episcopul Casian Craciun le-a impartit celor opt inotatori plicuri cu bani, pentru a recompensa efortul si curajul lor.
Revenit pe puntea vasului, imbracat, Titel Cracanatu a fost intrebat de ziaristi de ce a participat la o astfel de competitie, mai ales ca a avut multi contracandidati mult mai tineri. El a explicat ca a facut-o din curiozitate: "Dupa ce am fost la Constanta, am fost curios sa vad si eu, sa-mi intre norocul in viata! Ce-mi doresc pe anul asta? Toate cele bune, sanatate, bucurie. Nu stiu daca o sa ma mai arunc in apa, dupa cruce, anii viitori. O sa mai vedem. Am 45 de ani, si e adevarat ca am concurat cu multi tineri, dar nu m-am temut de ei. Daca mi-era frica de ei, nu veneam!".
Titel Cracanatu nu a ramas la masa organizata de autoritati, in finalul sarbatorii, ci a plecat sa sarbatoreasca insotit de tovarasii sai, cu citeva sute de lei noi in buzunar in plus, cadou din partea Primariei (500 RON) si a Episcopiei Dunarii de Jos (alte citeva sute de RON).
Cit priveste impartirea sticlelor cu agheazma, aceasta nu s-a soldat cu prea mare imbulzeala, dar fiindca s-au organizat mai multe puncte de unde s-a putut lua apa sfintita, iar credinciosii nu au fost nevoiti sa stea decit citeva minute la coada, pentru a-si putea umple recipientele.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro