Mergi la conţinutul principal

Tirgul mesterilor populari - o surpriza placuta a TNA

Tirgul National de Agricultura (TNA) s-a deschis ieri, iar in holul salii Polivalente un spatiu generos a fost alocat mesterilor populari, sub genericul "Tezaure umane vii". Atelierele brailene pentru revitalizarea tesaturilor traditionale ocupau locul cel mai important si atrageau cei mai multi vizitatori cu produsele deosebit de frumoase - covorase, metraje de tesaturi, saluri, fapt care atesta modul in care s-a dezvoltat in timp Atelierul de revitalizare a tesaturilor traditionale. Din judetul Cluj au fost aduse costume populare, atit pentru adulti, cit si pentru copii, lucrate de Elvira Gavris. Chiar era expus un costum popular, foarte frumos lucrat, pentru un copil de gradinita. Vizitatorii mai puteau cumpara si bratari crosetate sau lucrate din margele. Mesterii prezenti la stand au spus ca ei lucreaza costume populare pentru intreaga tara, ca au si cataloage cu modelele corespunzatoare pentru fiecare zona a tarii.
Cu produse foarte frumoase au venit si ceramistii din Branistea, judetul Galati. "Ei sint singurii ceramisti din zona noastra. Au dezvoltat acolo un atelier unde, pe linga produse indruma si elevii de la Clubul Elevilor. Cu aceasta familie Mocanu vom colabora si noi daca ni se va aproba proiectul pe care l-am facut", a declarat directorul Centrului de Creatie, Maria Puscaciu. Pitoreasca este si "bunica Domnica" din Soveja, in virsta de 80 de ani, care torcea tot timpul. Ea a adus spre vinzare coltuni - niste ciorapi grosi, trei sferturi din lina, masti populare, ii. Din Bran au fost aduse impletituri din lina, ii specifice zonei de munte, iar o alta familie Mocanu, din Vadeni, judetul Braila, a venit cu traforaj si cu mici obiecte decorative realizate din lemn. Unul dintre cele mai atragatoare standuri este cel al familiei Botog din Mures. Pe linga produsele de sticlarie moderne, erau si produse din sticla lucrate dupa vechile tehnologii cu aspect de vechi, foarte cautate astazi. Gheorghe Botog a spus ca sint foarte cautate aceste produse in strainatate, ca le vind foarte bine, dar ca sint si foarte greu de realizat si costisitoare. Numai un sticlar foarte bun poate sa se incumete la realizarea de obiecte din sticla cu vechile tehnologii, iar un sticlar bun se formeaza in cel putin zece ani. La expozitie au mai fost aduse produse din piele - hamuri, curele, cergi din Maramures. Foarte interesante sint si produsele de ceramica neagra de la Marginea, judetul Suceava. Familia Magapot din Marginea este singura care mai produce astfel de ceramica neagra. Tehnologia este foarte periculoasa, pentru ca se poate intimpla sa sara in aer cuptorul cu o intreaga serie de produse daca nu se respecta exact pasii tehnologiei care dateaza de pe vremea dacilor. De atunci s-au schimbat putin metodele folosite, dar tehnologia este aceeasi. In lume sint foarte putine asemenea ateliere. O tehnologie asemanatoare se mai foloseste si in Peru, iar oamenii de stiinta cerceteaza cum a fost posibil ca o tehnologie sa se transmita la o asemenea distanta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro