Mergi la conţinutul principal

Tinerii fug, bătrânii mor. Brăila, încotro?!

În 2018, la Brăila s-au născut 2.388 de bebeluşi, îngrijorător de puţini, mai ales dacă luăm în calcul şi faptul că, tot în 2018, au murit 4.867 de brăileni. De fapt, potrivit statisticilor, 2018 reprezintă anul în care în România s-au înregistrat cele mai puţine naşteri de când se fac măsurători, adică din 1960. Iar cei mai puţini copii, la mia de locuitori, s-au născut în BRĂILA. Declinul a continuat, la fel de accelerat şi în 2019. În ritmul acesta, peste nişte ani, vom putea vorbi despre Brăila doar la trecut: “A fost odată ca niciodată un oraş binecuvântat de Dumnezeu, cu Dunărea la picioare, cu câmpii mănoase şi oameni...”.

 

Fiecare comunicat de presă al Direcţiei de Statistică îmi dă fiori. Trecând peste datele care confirmă că în judeţul nostru sunt cele mai mici salarii, ori că productivitatea muncii este în scădere (în general bilanţuri negative pe tot ce înseamnă economie, finanţe, venituri) sunt nişte indicatori care pe mine mă alarmează mai mult decât orice. Ba chiar din ce în ce mai mult. Pentru că sunt nişte indici esenţiali pentru viitorul acestui judeţ, care ar trebui să genereze insomnii tuturor.

Oficial, acest indicator se regăseşte în statistici sub denumirea “Mişcarea naturală a populaţiei”, iar sub acest titlu descoperim cele mai dezarmante cifre pentru Brăila, nişte cifre sumbre, care ne plasează, de o bună bucată vreme, tot pe ultimul loc. Şi nu doar atât, de la lună la lună, de la an la an, cifrele astea se tot ajustează în jos, adică din rău în mai rău, adâncind hăul în care Brăila se scufundă, zi de zi, ameţitor, într-un proces ce poate fi deja considerat iremediabil. Categoric, de ani de zile suntem într-un cerc vicios, în care declinul demografic a atins deja cote alarmante, un fenomen tot mai accelerat, aproape ireversibil, confirmat lună de lună, an de an, de statisticile oficiale. Căci...

OFICIAL, Brăila este judeţul în care, raportat la mia de locuitori, se nasc cei mai puţini copii din întreaga ţară. Din ce în ce mai puţini! Îngrijorător de puţini! Şi totuşi, explicabil, având în vedere că tot OFICIAL Brăila are cea mai îmbătrânită populaţie din România (o vârstă medie de 44,1 ani), în care numărul persoanelor de peste 65 de ani reprezintă 18% - cea mai mare cotă din ţară. În concluzie, suntem din ce în ce mai puţini, şi nu doar atât, din puţinii rămaşi, mai bine de jumătate sunt deja la pensie sau aproape de ea. De aceea pare că se moare pe capete şi de aceea se nasc aşa puţini copii. Şi, totuşi, DE CE? Pentru că, să fie clar, acesta este doar EFECTUL. Declinul demografic are o CAUZĂ. Iar cea mai importantă, cred eu, este INCONŞTIENŢA celor care ne conduc. Nu vă simţiţi jigniţi de acest cuvânt, domnilor! Dar când în 30 de ani nu înveţi nimic, nici măcar din propriile greşeli, cum eşti? Cum eşti când, deşi mai ai o mână de tineri în jurul tău, în loc s-o protejezi, s-o fidelizezi, îţi baţi joc de ea, o umileşti, îi pui beţe-n roate şi te porţi cu ea de parcă ţi-ar fi duşman!? Evident, nepăsarea e valabilă pentru toată ţara, dar cum Brăila rămâne lipită de ultimul loc de atâţia ani, la aproape toţi indicatorii, e clar că la noi e mult mai rău decât în altă parte.

Ce să mai comentezi! E al naibii de frustrant! Pentru toţi! Dar mai ales pentru tineri. De aceea fug toţi mâncând pământul! Iar în urmă, noi, părinţii şi bunicii lor, doar îngroşăm statisticile, îmbătrânind la fel de singuri, ruinaţi şi stingheri ca oraşul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro