Mergi la conţinutul principal
Grupul de iniţiativă locală al cartierului Hipodrom

Tineri de patrimoniu

• un grup de şase tineri format din arhitecţi, artişti, peisagişti şi sociologi şi-a propus să schimbe imaginea cartierului Hipodrom, valorificând întreg patrimoniul urban şi cultural al zonei • pe toţi îi leagă ceva de Brăila şi chiar dacă acum locuiesc în Bucureşti asta nu i-a împiedicat să se implice pentru a construi ceva şi în oraşul lor de origine • proiectul lor se numeşte “Cartierul Hipodrom”, iar unul dintre obiective este transformarea punctului termic (CET-ul) din spate de la Ascunsa într-un spaţiu în care elevii Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu” pot desfăşura activităţi educaţionale • proiectul are o încărcătură emoţională şi mai mare pentru doi dintre membrii echipei de proiect, ei fiind foşti elevi ai unităţii de învăţământ

 

Cu alura lor zveltă şi finisajul mozaicat, cele patru centrale-turn din cartierul Hipodrom primeau în 1965 “Premiul de Stat al Uniunii Arhitecţilor din România”, dovadă că structura lor era una specială. Timpul le-a ştirbit din frumuseţe şi pare că a aşternut un văl negru peste originalitatea acestor lucrări arhitecturale considerate unice în ţară, de mai mulţi ani zăcând abandonate. Acest lucru se poate schimba graţie unui grup de tineri format din arhitecţi, artişti, peisagişti şi sociologi care şi-a propus să valorifice întreg patrimoniul urban şi cultural al cartierului Hipodrom. Se numesc Cristian Bădescu (arhitect), Vlad Dumitrescu (antropolog şi documentarist foto/video), Nicoleta Cruceanu (designer), Raluca Mihai (peisagist), Lea Rasovszky (artist vizual şi co-fondator al Asociaţiei MATKA) şi Carmen Ţigău (arhitect), şase tineri pe care îi leagă multe de Brăila şi care se prezintă simplu “Grupul de iniţiativă locală al cartierului Hipodrom”. Ei au venit cu ideea proiectului “Cartierul Hipodrom”, prin care, alături de autorităţi şi locuitorii zonei, vor pune bazele unei strategii de reanimare a spaţiului public, bazată pe nevoile comunităţii şi istoria locală. Iar unul dintre obiectivele acestui proiect este transformarea punctului termic cu mozaic galben, cel din spate de la Ascunsa, într-un spaţiu alternativ de învăţare pentru elevii Şcolii Gimnaziale nr. 23 “Mihai Eminescu”. Cristian Bădescu, unul dintre membrii echipei proiectului “Cartierul Hipodrom”, ne-a povestit cum a ajuns un grup de tineri care în prezent locuiesc în Bucureşti să se implice pentru a schimba ceva în Brăila.

 

O idee bună poate deveni genială

Cristian Bădescu (26 ani) este arhitect şi, chiar dacă s-a mutat în Capitală după liceu, spune cu mândrie că este brăilean şi că a copilărit pe străzile din Hipodrom. Şi-a dorit să fie arhitect de când se ştie, mai ales că bunicul său, Stere Bădescu, a fost arhitect-şef al judeţului în perioada comunistă şi bun prieten cu arhitectul care a proiectat cartierul Hipodrom. Cristi este cel care a venit cu ideea proiectului “Cartierul Hipodrom”, după ce a fost invitat să scrie într-o revistă de specialitate un articol despre exemple de arhitectură de calitate din perioada socialistă. Ca o paranteză, tema arhitecturii industriale în perioada socialistă a ales-o şi pentru lucrarea sa de doctorat. Când materialul pentru publicaţia respectivă era aproape gata, tânărul a primit un telefon de la bunica sa din Brăila, care i-a trimis un articol, chiar din cotidianul nostru, în care se anunţa că punctele CET vor fi demolate.

“CET-urile sunt unice în ţară, asta este clar! Dacă mă uit la istoria arhitecturală a anilor '60 şi ce s-a mai construit în lume, e cuvântul acesta care se mai foloseşte la noi de sincronicitate. Adică ce s-a proiectat la noi în anii ‘60 clar era în raport cu ce se proiecta în lume. Nu trebuiau neapărat să arate aşa, pur şi simplu a fost o ambiţie a proiectanţilor şi a structuriştilor. Teoria mea, dar asta nu pot să o confirm, e că mozaicul în cartier şi punctele CET au avut rol de orientare”, ne-a spus Cristian Bădescu.

Vestea că punctele CET vor fi demolate l-a pus pe gânduri pe tânărul brăilean.

“Am vorbit cu nişte prieteni şi ne-am gândit cum ar fi să aplicăm pentru un proiect de finanţare pentru cartierul Hipodrom. Şi am aplicat la Asociaţia Fondului Cultural Naţional şi Ordinul Arhitecţilor din România. Şi am câştigat la amândouă”, ne-a povestit acesta.  

Aşa a ajuns să formeze o echipă cu Vlad Dumitrescu (antropolog şi documentarist foto/video), Nicoleta Cruceanu (designer), Raluca Mihai (peisagist), Lea Rasovszky (artist vizual) şi Carmen Ţigău (arhitect). Trebuie spus că, în 2018, Nicoleta, şi ea brăileancă, a făcut parte din echipa EFdeN care a câştigat premii importante la Solar Decathlon Dubai, cea mai mare competiţie din lume de locuinţe verzi, inteligente şi eficiente energetic. Dar pe toţi îi leagă ceva de Brăila. Fie s-au născut sau au copilărit aici, fie au rude în oraşul de la Dunăre. Cei şase au pus bazele proiectului “Cartierul Hipodrom”, care are două componente principale. Prima presupune o etapă de cercetare, pe trei direcţii – arhitectura, peisajul şi experienţa cetăţenilor de-a lungul vieţii cartierului. Cea de-a doua etapă propune un proiect de intervenţie urbană, bazat pe rezultatele cercetării, iar unul dintre obiective îl reprezintă reintroducerea în spaţiul public a unui element iconic – unul dintre cele patru puncte CET locale, cel situat în zona centrală a cartierului, lângă un parc de joacă pentru copii, care va fi transformat în spaţiu alternativ de învăţare pentru elevii Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”.

 

Schimbarea la faţă a punctului CET. O estetică veselă, luminoasă, creată pentru a stimula concentrarea şi creativitatea

Asta şi-a propus să realizeze echipa proiectului “Cartierul Hipodrom”, cu sprijinul autorităţilor locale. Primul pas în realizarea acestui obiectiv a fost făcut după ce, recent, în Consiliul Local Municipal a fost aprobat un proiect de hotărâre pentru preluarea acestui obiectiv de către Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”. Cum Cristi şi Nicoleta sunt foşti elevi ai şcolii, mai mare le-a fost bucuria că actualii elevi ai unităţii de învăţământ vor putea folosi clădirea fostului CET pentru diverse activităţi extraşcolare. Şi ca să vă dăm şi exemple, după ce lucrarea va fi gata, noul spaţiu va putea fi folosit pentru săli de clasă, sală de vizionări cu amfiteatru, spaţiu de lectură, spaţiu de joacă sau spaţiu pentru relaxare şi studiu individual. Cristian ne-a mărturisit că, iniţial, echipa proiectului avea în plan doar o intervenţie artistică asupra CET-ul, adică o simplă pictură, iar arhitectul-şef al judeţului, Corina Anghelescu, a venit cu ideea transformării clădirii într-un spaţiu pentru desfăşurarea de activităţi educaţionale.

“Noi vrem să facem acolo ceva mai complex şi ne dorim să iasă un proiect frumos. Ei veniseră cu o idee de o mică intervenţie şi le-am sugerat să facem ceva mai mult. Noi ne implicăm cu Primăria, care îşi asumă prin Şcoala nr. 23 să demareze un proiect mai amplu. E păcat să demolezi când poţi să refaci şi să păstrezi. Noi am propus să intervenim cumva asupra acestor centrale, în primul rând pentru că ele au făcut parte din acest ansamblu rezidenţial cu arhitectură unică în ţară”, ne-a declarat Corina Anghelescu, arhitectul-şef al judeţului.

Desigur, până la momentul în care clădirea va putea găzdui efectiv activităţi cu elevii şcolii este necesară o investiţie din partea autorităţilor locale. Însă nu vorbim de costuri mari, asta deoarece, în urma unei expertize tehnice, s-a constatat că fostul punct termic din apropierea Şcolii “Mihai Eminescu” nu are nevoie de lucrări de consolidare, ci doar de mici reparaţii în interior şi lucrări de refacere a mozaicului. Iar primarul Marian Dragomir ne-a declarat că Primăria va sprijini financiar, dar şi moral, acest proiect, iar dacă toate lucrurile merg conform planului proiectul acesta ar putea fi gata în toamna anului viitor.

 

“Facem acest proiect din dragoste pentru oraş”

Acesta este principala motivaţie pentru care echipa “Cartierul Hipodrom” şi-a dorit să facă ceva în şi pentru Brăila.

“Eu fac acest proiect din dragostea mea pentru arhitectură şi cartierul în care am copilărit. Şi cu atât mai bine că şi şcoala pe care am făcut-o o să beneficieze de acest proiect. Dar dragostea pentru Brăila i-a determinat şi pe restul colegilor să se alăture acestui proiect. Când le-am zis că vreau să fac un proiect pentru Brăila, au zis: “Ce mişto!” Mai ales că există un fel de concentrare a oricărui proiect în Bucureşti sau în marile centre universitare. Şi toţi colegii mei au fost foarte entuziasmaţi să ne implicăm într-un proiect în Brăila. Aveau un fel de dragoste şi nostalgie faţă de oraş şi faptul că putem să facem ceva aici i-a atras foarte mult”, ne-a explicat Cristian.

Întrebat ce ar trebui să ştie lumea despre echipa “Cartierul Hipodrom”, acesta s-a rezumat la a ne răspunde că pot fi un exemplu de cum să iei iniţiativa.”Iată că se poate să iei iniţiativă, fără să ni se dea sau să ne împingă cineva de la spate. Sau să aştepţi de la altcineva să se întâmple ceva. Pentru că nimeni, după părerea mea, nu s-a gândit neapărat că e ceva de valoare acolo, în Hipodrom, sau că lucrurile pot fi privite şi din alt punct de vedere. Adică există păreri care spun «Vai, ce urâte sunt blocurile comuniste! Ce urât e că pică punctele CET peste noi!» şi alte asemenea. Şi cumva faptul că suntem brăileni dar nu mai locuim în Brăila ne-a oferit avantajul acesta a unei priviri mai reci, mai detaşate”, susţine tânărul arhitect.

 

“Este absolut emoţionant să vezi cum foştii tăi elevi se întorc la rădăcini şi vor să construiască aici”

Asta ne-a spus prof. Victorina Ciomîrtan, directoarea Şcolii Gimanziale “Mihai Eminescu”, cea care le-a fost şi dirigintă lui Cristi şi Nicoletei.

“Vă imaginaţi că pentru mine este absolut emoţionant, mai ales că eu le-am fost dirigintă acestor doi copii. Legătura este şi mai strânsă şi le ştiu potenţialul încă de când erau elevi la noi în şcoală. Este absolut emoţionant să vezi cum se întorc la bază, la rădăcini, şi vor să construiască aici. Cred că numai aşa putem să progresăm cu toţii. Ne place foarte mult proiectul lor şi avem toate speranţele că o să iasă ceva inedit pentru o unitate şcoală, ceva foarte modern, şi cu siguranţă în beneficiul copiilor care învaţă acum la noi şi a comunităţii locale din Hipodrom”, ne-a declarat prof. Victorina Ciomîrtan, directoarea Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”.

Proiectul “Cartierul Hipodrom” este iniţiat de Fundaţia “DALA” şi susţinut de Ordinul Arhitecţilor din România şi Asociaţia Fondul Cultural Naţional. Parteneri principali sunt Primăria Municipiului Brăila, AsoP Romania şi Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Brăila. Dacă vreţi să aflaţi mai multe detalii despre acest proiect, accesaţi pagina de Facebook “Cartierul Hipodrom”

credit foto: Vlad Dumitrescu

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro