Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Timofte-SRI: "Romanii nu sint pui de avicola, sa moara la prima adiere de gripa aviara"

Reporter: D-le Timofte, va uitati la noi asa, ca curca-n lemne.
Timofte: Habar n-am cum se uita curca-n lemne, dar incerc sa-mi imaginez. Banuiesc ca este un pic nedumerita, pentru ca nu intelege care-i treaba cu lemnele si de ce vede spatiile alea prin care patrunde lumina. Ei bine, vreau sa-ti zic ca eu nu sint deloc nedumerit. Nici un moment nu am scapat lucrurile de sub control si vreau sa afirm cu toata taria ca stiu perfect ce avem de facut in continuare.
Reporter: De ce avem nevoie de SRI?
Timofte: Pai cum sa nu aveti nevoie? Ce, credeti ca in lume toate sint la locul lor, ca nimeni nu atenteaza la siguranta noastra nationala? Deci esti copil daca gindesti asa. SRI are o munca mai putin vizibila si din acest motiv lumea zice ca risipim banul public. Nu pot sa-ti spun ce misiuni am avut, nici la ce lucram acum, pentru ca astea sint secrete de stat. Stai linistit insa, ca daca acum nu ne-au invadat alte tari, este meritul SRI. Ar trebui sa solicitam o majorare a fondurilor pentru institutia noastra. Ne-ar mai trebui si alte efective de personal. Sapte cadre SRI la suta de locuitori cit avem in prezent mi se pare extrem de putin. Nici nu stiu cum naiba reusim sa ne facem treaba in aceste conditii. Probabil sintem foarte bine pregatiti, altfel nu se explica.
Reporter: Cum a fost cu ultima gripa aviara?
Timofte: Ma bucur ca ai pus aceasta intrebare, pentru ca vreau sa fac lumina o data pentru totdeauna in acest caz. Deci nu SRI este de vina pentru ca au aparut acele focare de gripa aviara. Nu stiu daca se poate spune ca o mina terorista a incercat sa destabilizeze tara, pentru ca inca mai lucram la aceasta ipoteza. Cred ca culpa ar trebui cautata in interiorul cotetelor, acolo unde noi nu putem si nici nu avem atributii sa intram. Ma intreb si eu ca prostul: cine stie ce fac gainile alea acolo la ceas de seara, ce anume uneltesc ele pentru a discredita autoritatile si pe presedintele Traian Basescu? Experienta de sef in cadrul SRI imi spune ca acele gaini din Brasov au vrut sa razbune moartea prin incinerare a suratelor lor din Braila din toamna anului trecut. Nu se poate sa izbucneasca asa, din senin, ditamai focarele! Nu pot sa-mi dau insa seama cum au procedat aceste gaini? Unde naiba au depozitat virusul H5N1 si cum anume si-au contaminat puii? Iata citeva intrebari la care incercam sa aflam raspunsul.
Reporter: Pai si cu puii de curca din Slovacia cum ramine?
Timofte: Ramine cum am stabilit. Adica, initial, au fost de curca, dupa care au devenit pui de gaina. Stiu ca pare putin credibila o astfel de transformare, dar ce mai este imposibil in ziua de azi? Nu vedeti cu ce tehnologii avansate avem de-a face? Permiteti-mi insa sa fac si citeva precizari. Deci SRI nu are nici o vina pentru ca doi ofiteri de-ai nostri au confundat puii de curca cu cei de gaina. Domn'e, cind sunt mici, toti puii seamana intre ei. La repezeala, in viltoarea acelor evenimente, se mai pot strecura si mici erori. De aici insa si pina la a face un intreg circ pe seama faptului ca SRI este o adunatura de spioni de mina a treia este cale lunga. Important mi se pare ca nu a murit nimeni pina acum de gripa aviara.
Reporter: Chiar asa, cum de nu a murit nimeni pina acum?
Timofte: Romanii sint rezistenti la virusi. Bravo noua ca noi, romanii, nu sintem pui de avicola, asa cum se zice, sa murim la prima adiere de gripa, fie ea si aviara. Ma gindesc ca si tratamentul pe care mai toti romanii il aplica pe timp de iarna, atunci cind trag cu simt de raspundere la masea, a tinut loc de antidot impotriva virusului H5N1. In acest context, cred ca a fost hazardata masura luata de ministrul Sanatatii, care a scumpit bauturile alcoolice. Poate se va reveni insa, pentru ca detinem informatii potrivit carora tot mai multi romani sint nemultumiti de acest fapt si este posibil sa se produca miscari de strada, poate chiar revolutii. Este datoria noastra sa aflam din timp ce pun la cale anumite elemente turbulente.
Reporter: Nu va mai ramine aripa de pasare in tara asta.
Timofte. Te afli intr-o grava eroare. Intr-adevar, au fost sacrificate citeva zeci de mii de pasari pina acum, dar ia si partea buna a lucrurilor: am scapat de cotetele din jurul blocurilor. Am facut inca un pas spre Uniunea Europeana. Cit despre gaini, stai linistit: in cel mult doua luni, piata romaneasca va fi la fel de competitiva. Avem clocitoare, avem utilaje si putin ne intereseaza pe noi ca gainile nu vor mai vrea sa pice closca, gindindu-se ca oricum veterinarii le vor ucide puii la primul semn de virus. Cred ca ai remarcat, asa cum am precizat si mai inainte, ca SRI are o solutie pentru orice situatie. Sintem foarte bine pregatiti, pacat ca nu stim cum sa cistigam "meciurile" pe care le avem.
Reporter: Nu sint de acord ca ofiterii SRI sa aiba dreptul sa calce oamenii cu masina pe trotuar.
Timofte: In orice razboi exista victime colaterale. Si la urma-urmei toti o sa murim o data. Crezi ca mai conteaza pe ce anume trotuar murim? Nu privesti lucrurile in ansamblu. Se vede ca nu ai stofa de ofiter SRI.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii