Mergi la conţinutul principal

Timbre cu imagini din Brăila vor circula pe tot mapamondul

• Primăria, în colaborare cu “Romfilatelia” a lansat recent o emisiune filatelică dedicată celor 650 de ani de atestare documentară a oraşului nostru • cele cinci imagini alese să reprezinte Brăila sunt: ceasul-turn, fântâna cinetică, teatrul, catedrala şi casa memorială “Panait Istrati” • pe lângă mărcile poştale propriu-zise, au fost lansate, pentru colecţionari, o serie de minicoli şi albume filatelice • o parte dintre acestea a fost achiziţionată de Primărie, pentru activităţi de protocol, contra sumei de 11.000 lei

 

În pragul anului ce marchează şase secole şi jumătate de la prima atestare documentară, Brăila se poate mândri cu o emisiune filatelică de cinci timbre care înfăţişează unele dintre cele mai reprezentative obiective ale oraşului. Timbrele au fost tipărite de “Romfilatelia”, la iniţiativa Asociaţiei Filatelice “Dunărea” Brăila şi a Primăriei. “Am păşit în anul Centenarului Marii Uniri cu prima emisiune filatelică dedicată unui oraş din România. Brăila, oraşul cu una dintre cele mai timpurii atestări documentare, este al treilea oraş ca vechime al ţării, după Câmpulung şi Curtea de Argeş. Scriitorul Panait Istrati spunea despre Brăila că, în urma Războiului de Independenţă din 1877, a devenit cel mai important oraş-port al Dunării, care în perioada respectivă «înota» în aur, locuitorii bucurându-se de prosperitate. Brăilenii se mândresc cu bogata istorie locală, fiindu-le foarte greu să facă o ierarhie a obiectivelor care dau identitate oraşului”, precizează conducerea “Romfilatelia”.

Pentru a face o ierarhie a celor mai reprezentative imagini ale oraşului nostru, preşedintele Asociaţiei Filatelice “Dunărea”, colecţionarul Nelu Ivan, a chestionat, anul trecut, 317 persoane din mediul cultural local, iar rezultatul sondajului efectuat de acesta arăta astfel: pe primul loc în preferinţele repondenţilor s-a situat ceasul-turn din Piaţa Traian, urmat de clădirea teatrului “Maria Filotti”, vasul cu zbaturi “Borcea” şi clădirea muzeului “Carol I”. Printre preferinţe s-au mai aflat, dar cu mai puţine voturi, fântâna cinetică, castelul de apă din Grădina Mare, Palatul Agriculturii, Casa Tineretului sau ceasul floral.

Nelu Ivan a dat aceste propuneri Primăriei, care la rândul său le-a transmis către “Romfilatelia”. Până la urmă, obiectivele alese să apară pe timbre au fost următoarele: ceasul-turn, clădirea teatrului “Maria Filotti”, fântâna cinetică de pe Esplanadă, catedrala din Bariera Călăraşilor şi casa memorială “Panait Istrati”, din Grădina Mare. Pe listă sunt, aşadar, şi obiective care n-au apărut în sondajul de opinie efectuat în Brăila, cum ar fi catedrala şi casa memorială “Panait Istrati”. Primarul Marian Dragomir ne-a spus că o astfel de emisiune filatelică se face după reguli foarte stricte şi că lista finală a imaginilor a fost stabilită de o comisie întrunită la nivel naţional, în cadrul “Romfilatelia”, care a încercat să aleagă cele mai reprezentative simboluri ale Brăilei. S-a ţinut cont de opiniile brăilenilor, însă s-au luat în calcul şi alte obiective. Aşa a fost ales, de exemplu, monumentul care aduce aminte de cel mai de seamă scriitor al Brăilei, Panai Istrati.

 

Precizări de la “Romfilatelia” şi Primărie

Într-un comunicat publicat pe reţelele de socializare, “Romfilatelia” şi Primăria Brăila au făcut o prezentare succintă a emisiunii filatelice dedicate aniversării celor 650 de ani de atestare documentară a oraşului nostru:

“Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este ilustrat Ceasul baroc din centrul istoric al Brăilei, monument remarcabil, realizat în anul 1909 de Carol Sakar.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei este ilustrată Catedrala «Naşterea Domnului». Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost aşezată la 16 aprilie 1990, în a doua zi a Praznicului Învierii. Catedrala este construită după un plan bizantin în cruce cu braţe inegale, cu două coruri.

Fântâna cinetică ilustrează timbrul cu valoarea nominală de 4 lei. Este situată în apropierea Palatului Administrativ, fiind opera remarcabilului artist Constantin Lucaci, comparat adesea cu Brâncuşi, apreciat în special pentru sculpturile sale în oţel.

Teatrul «Maria Filotti» din Brăila, o instituţie de tradiţie a culturii româneşti, construit în jurul anului 1850, ilustrează timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Este un monument de arhitectură remarcabil, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul naţional. Edificiul cuprinde săli de spectacol, sala de conferinţe, foaiere etc. În 1969, teatrul a primit numele marii actriţe Maria Filotti. Instituţia găzduieşte festivalul internaţional «Zile şi Nopţi de Teatru European», precum şi concursul internaţional de canto «Hariclea Darclée».

Pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei este ilustrată Casa Memorială «Panait Istrati», care face parte din patrimoniul Muzeului Brăilei «Carol I». Imobilul, construit în stil neo românesc la începutul secolului al XX-lea, a aparţinut Grădinii Publice a oraşului”.

Se mai precizează, de asemenea, că, pentru colecţionari, emisiunea de mărci poştale este completată de un set de două plicuri “Prima zi”, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre plus o vinietă şi blocul special de 5 timbre diferite (în album filatelic), iar ştampila “Prima zi” a emisiunii se găseşte în incinta Oficiului Poştal 1 Brăila, Str. Str. Danubiului nr. 8.

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 283 de exemplare şi este echipat cu blocul emisiunii (conţinând cinci timbre dantelate cu manşetă ilustrată), precum şi setul de plicuri „Prima zi”, având ştampila „Prima zi” aplicată în clar cu folio, ambele produse fiind numerotate de la 001 la 283.

Bucuros că emisiunea filatelică dedicată Brăilei a fost deja tipărită, colecţionarul Nelu Ivan spune că, prin punerea în circulaţie a celor cinci timbre, imaginile celor mai reprezentative obiective ale oraşului nostru au acum şansa să circule prin toată lumea.

Potrivit viceprimarului Doiniţa Ciocan, au fost tipărite în total 55.165 de timbre, 5.150 minicoli a câte 5 timbre şi vinietă, 558 seturi de plicuri “Prima zi” şi 283 albume filatelice. Viceprimarul Ciocan ne-a mai declarat că implicarea financiară a Primăriei Brăila în această emisiune filatelică a constat doar în achiziţionarea unei părţi dintre minicolile emise şi dintre albumele filatelice. “Am achiziţionat minicoli, plicuri «Prima zi» şi albume filatelice în valoare totală de 11.000 lei. Acestea vor fi folosite în activităţile de protocol pe care Primăria le va organiza în anul aniversar 650. Dacă nu vor fi suficiente, vom mai achiziţiona câteva”, ne-a precizat Doiniţa Ciocan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro