Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tezaurul României se află într-un dosar bine păzit la Banca Naţională

România nu a renunţat la recuperarea Tezaurului de la Moscova, care constă în peste 93 de tone de aur, documente importante şi titluri de valoare, însă, deşi a făcut numeroase demersuri în acest sens, de la Moscova vin doar răspunsuri evazive, a declarat vineri consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, la Digi 24.
"Comisia româno-rusă funcţionează (constituită în 2003 - n.r.), chiar dacă nu s-a întâlnit de mai mult timp, iar un consilier al guvernatorului din Banca Naţională, Cristian Păunescu, face parte din această comisie care este coordonată de Ministerul de Externe. De discutat nu prea mai este nimic pentru că aici este vorba de o creanţă - cum se spune, în drept - certă şi exigibilă, iar această creanţă nu este pusă în discuţie, mai ales că Banca Naţională are un dosar cu acte originale în care se prevede clar ce s-a dat, ce a ajuns, ce a fost primit. Ambasadorul Franţei a fost gajant, a şi semnat de exactitatea datelor înscrise. Acest dosar original este considerat atât de important pentru că este o parte din averea ţării. România, încă dinainte de 1989, tot ridică la Moscova această problemă, dar de acolo nu vine niciodată niciun răspuns sau vin doar răspunsuri evazive", a explicat Vasilescu.
El a spus că Tezaurul conţinea, pe lângă aurul BNR, şi documente, arhive întregi, bijuteriile familiei regale, bijuteriile multor familii boiereşti.
Cât despre şansele ca România să recupereze acest tezaur, oficialul BNR spune că speră măcar ca acesta să nu fie uitat. "Banca Naţională îşi doreşte ca această realitate, o creanţă pe care România o are faţă de Rusia la nivelul de 92 de tone de aur din Banca Naţională, să rămână vie în conştiinţa populaţiei acestei ţări şi în memoria afectivă", a spus Adrian Vasilescu.
În ceea ce priveşte posibilitatea ca ţara noastră să apeleze la o instanţă internaţională pentru recuperarea acestei creanţe, oficialul spune că un astfel de demers ar trebui făcut doar dacă reuşita este sigură.
"Chiar dacă avem dovezi, se spune că în diplomaţie se foloseşte foarte bine un proverb: «Când un bărbat cere mâna unei doamne pentru căsătorie, o face numai când ştie sigur că răspunsul va fi "da"». În diplomaţie se practică această idee. Dacă nu ştim sigur că răspunsul va fi da, fie al unei instanţe de judecată, fie al unui for internaţional, nu are sens să deschidem şi să ne întoarcem de acolo învinşi", a adăugat Adrian Vasilescu.
În timpul Primului Război Mondial, România a trimis la Moscova tezaurul ţării, pentru siguranţă şi păstrare, care conţinea peste 93 de tone de aur, documente importante şi titluri de valoare. Din acesta, ţara a recuperat doar 33 de kilograme de aur, printre care şi cloşca cu puii de aur. Dosarul este păstrat sub cheie, în seiful Băncii Naţionale a României. Ca o comparaţie, rezerva actuală de aur a BNR era la începutul acestui an de 103,7 tone.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii