Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Testele Nationale devin istorie

Repartizarea la licee in anul scolar 2007 - 2008 se va realiza pe baza mediilor obtinute la cele trei teze cu subiect unic sustinute semestrial de catre elevii care sint in clasa a VIII-a. Este vorba de tezele cu subiect unic de la limba romana, matematica, istorie sau geografie.
Un comunicat de presa al Ministerului Educatiei precizeaza ca la inceputul lunii septembrie ministrul Cristian Adomnitei va emite un ordin prin care se vor elimina Testele Nationale. Metodologia de trecere a absolventilor din clasa a VIII-a in clasa a IX-a urmind sa se publice la inceputul anului scolar.
"Este cam in pripa luata aceasta masura, elevii de clasa a VIII-a vor da doar sase teze cu subiect unic. Urmatoarele serii vor da cite 12 sau chiar 18 teze. Seria de clasa a VIII-a de anul acesta are noroc, dar se creeaza o mica inechitate fata de seriile urmatoare. Avind in vedere ca Testele Nationale erau doar un examen intermediar, nu de sfirsit de ciclu, este buna aceasta masura. Media de admitere s-ar putea calcula cu notele de la tezele unice in loc de cele de la Testele Nationale si este posibil ca ierarhiile sa fie mai corecte, insa cu o conditie: evaluarea tezelor sa fie corecta. Daca ar fi posibil sa se faca asa ca la bacalaureat, evaluatorii sa nu stie nici scoala si nici judetul, ar fi foarte bine. Altfel, imaginatia romanilor este fara spatiu si s-ar putea ajunge la mici negocieri", a spus prof. Viorel Mortu, fost inspector scolar general.
Categorie articol: 

Comentarii