Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Test ADN plătit de stat pentru falsul viol din Chirurgie

Dovadă că glumele proaste se plătesc uneori din bani publici este faptul că, în cazul falsului viol reclamat de tatăl unei tinere de 17 ani, care a fost internată la Chirurgie III în Spitalul Judeţean de Urgenţă, anchetatorii au cerut efectuarea unui test ADN, test care ajunge la 1.800- 2.000 de lei. Informaţia ne-a fost relatată chiar de către directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, dr. Mihail Iugulescu, care se declara, ieri, de-a dreptul copleşit de amploarea pe care a luat-o acest caz aparent banal.
"Azi (n.r. ieri) au venit din nou poliţiştii criminalişti şi au dorit să continue investigaţiile în acest caz, în sensul că i-au recoltat asistentului acuzat pe nedrept probe, salivaţie, în vederea efectuării unui test ADN. Mi-au explicat că sunt obligaţi să facă pe banii statului acest test, fiindcă aşa prevede procedura şi până nu se epuizează toate probele de administrat, nu se închide dosarul, chiar dacă fata a recunoscut că a minţit", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
De altfel, în acest caz, Parchetul a dat număr unic de înregistrare a dosarului penal, iar oamenii legii sunt nevoiţi să administreze întreg materialul probatoriu, să epuizeze toate pistele posibile, tocmai pentru a elimina orice suspiciune. Procedura prevede ca în asemenea cazuri să nu se ţină cont doar de declaraţiile părţilor implicate, iar pentru o eventuală scoatere de sub urmărire penală este nevoie şi de probe materiale: documente, expertize tehnico-ştiinţifice, medico-legale şi biologice, cum e cazul testării ADN.
Reamintim că "violul în glumă de la Chirurgie" a fost reclamat de către tatăl unei paciente de 17 ani, care ajunsese la spital cu apendicele inflamat, dar care, speriată de eventualitatea unui control ginecologic - în condiţiile în care părinţii săi ştiau că e virgină, iar ea prezenta o deflorare veche - a spus că în timp ce i se punea branula şi i se administra perfuzia ce o pregătea pentru operaţie ar fi fost violată de către asistentul medical de serviciu, un om de 58 de ani şi 38 de ani de experienţă, pe care nimeni, niciodată, nu l-ar crede în stare de ceva rău.

"A fost agitată de la venire până la plecare"

Când a primit vestea, tatăl brăilencei n-a suportat gândul că fiica sa ar fi putut să fie abuzată în spital, deşi gurile rele spun că tânăra ar fi avut contact sexual cu iubitul ei chiar înainte de a o lua durerile inghinale, care au şi făcut-o să dea fuga la spital. "După primirea sesizării, poliţiştii au efectuat cercetări şi în cauză au întocmit dosar dee cercetare penală", ne-a declarat, atunci, scms. Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
Tot atunci, fata a fost dusă la Obstetrică-Ginecologie şi consultată, iar rezultatul a fost "deflorare veche, fără urme de violenţă". Ulterior, Serviciul de Medicină Legală a reanalizat secreţiile vaginale recoltate la consult şi a arătat că fata ori n-a avut contact sexual, ori a avut contact protejat: "La lamele secreţiilor nu s-au evidenţiat spermatozoizi. Raportul nostru a arătat că nu sunt leziuni, dar am făcut şi o evaluare psihologică şi am constatat că e o persoană cu labilitate emoţională, ea a fost agitată de la venire până la plecare, are trăiri mai accentuate, iar reacţia sa de a spune că a fost violată putea să fie de natură psihotică în contextul administrării unei jumătăţi de fiolă de diazepam, pentru a se odihni înainte de operaţie. Mă miră atitudinea oamenilor legii de a cere un test ADN, dar...dacă aceasta-i legea! Vom vedea cum se termină. Ne însuşim rezultatele ştiinţei!", ne-a declarat dr. Gina Ilie, şef Serviciu Medicină Legală Brăila. Potrivit Noului Cod de Procedură Penală, în cazul violului "retragerea plângerii şi împăcarea părţilor nu înlătură răspunderea penală". Cert este că în urma acestei glume proaste, o echipă de poliţişti şi criminalişti a fost pusă inutil de drumuri, tot spitalul a fost răscolit, iar costurile anchetei se ridică deja la câteva mii de lei. Nu este exclus ca persoana care a alarmat în fals autorităţile să plătească, însă în contextul în care reclamantul a fost la rându-i dus în eroare, este lesne de înţeles cine va suporta preţul acestei tărăşenii: contribuabilul.

 
Categorie articol: 

Comentarii