Mergi la conţinutul principal
Ziua Mondială a Diabetului, marcată şi la Brăila:

Testări glicemice gratuite, astăzi, la fostul Spital 3

• acestea au ca scop depistarea persoanelor bolnave de diabet şi informarea brăilenilor asupra modalităţilor de prevenire a bolii • acţiunea se va desfăşura între orele 8-30 - 17.00, la pavilionul B al Spitalului Judeţean, intrarea în fosta capelă

 

Ziua Mondială a Diabetului, marcată anual pe data de 14 noiembrie, aduce testări glicemice gratuite pentru brăileni, astăzi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, pavilionul B (fostul Spital 3), intrarea în fosta capelă. Acţiunea este programată pentru intervalul orar 8.30-17.00

Campania de testare glicemică pentru depistarea persoanelor suferinde de diabet şi de informare asupra modalităţilor de prevenire a bolii este organizată de compartimentul Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul Spitalului Judeţean, împreună cu Primăria Municipiului Brăila şi Consiliul Judeţean Brăila. Evenimentul este coordonat de dr. Cristiana Voineag, medic diabetolog în cadrul Spitalului Judeţean.

Ziua Mondială a Diabetului fost iniţiată de Federaţia Internaţională de Diabet (IDF) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca răspuns la preocupările crescânde a complicaţiilor diabetului zaharat. Această zi este marcată la nivel internaţional de toate asociaţiile membre IDF, de furnizorii de servicii de sănătate şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie de sensibilizare şi de inducere a schimbării în prevenirea bolii şi a accesului la testare şi tratament. Logo-ul Zilei Mondiale a Diabetului este cercul albastru - simbolul global al diabetului.

Pentru marcarea acestei zile, inclusiv Direcţia de Sănătate Publică Brăila a emis o informare în cadrul campaniei naţionale “Diabetul preocupă fiecare familie”, coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică. Potrivit comunicatului, în 2017, 1.785.300 români adulţi (20-79 ani) au fost diagnosticaţi cu diabet. “Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care au diabet ar putea fi mult mai mare. Numărul deceselor cauzate de diabet este de 20.600 de persoane”, se mai arată în comunicatul DSP Brăila.

Peste 2.600 de copii şi adolescenţi din România suferă de diabet zaharat de tip 1, iar numărul lor creşte de la an la an. În Europa, 66 milioane de oameni au diabet, iar dacă nu se vor lua măsuri pentru diminuarea numărului de îmbolnăviri, în anul 2045 vor fi 81 milioane de oameni bolnavi pe continentul nostru.

Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină sau atunci când organismul nu mai poate utiliza bine insulina. Incapacitatea de a produce insulina sau de a o utiliza eficient duce la nivele crescute de glucoză în sânge (cunoscută ca hiperglicemie). Nivelele crescute de glucoză pe termen lung sunt asociate cu afectarea organismului şi insuficienţa de organe şi ţesuturi.

Factorii de risc sunt excesul de greutate şi obezitatea, dieta nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, diabet în antecedentele familiale şi tensiune arterială. Simptomele ar fi următoarele: sete excesivă, urinare frecventă, lipsă de energie, vedere neclară, vindecare lentă a rănilor şi amorţeală la nivelul mâinilor şi picioarelor. Aceste simptome pot fi uşoare sau absente în cazul diabetului de tip 2. De asemenea, pot apărea complicaţii, cum ar fi boli cardiace, accident vascular cerebral, orbire, insuficienţă renală ori chiar amputaţii la nivelul membrelor inferioare.

Diabetul este o boală care poate fi prevenită. Un stil de viaţă cu activitate fizică şi/sau dietă sănătoasă poate întârzia sau preveni apariţia diabetului de tip 2. Federaţia Internaţională de Diabet recomandă activitate fizică cel puţin 3-5 zile pe săptămână, minim 30-45 minute zilnic.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro