Mergi la conţinutul principal

Teroare la Gradiştea

Decizie revoltătoare! Localnicii din comuna Gradiştea sunt în stare de şoc după ce s-au trezit că îi au din nou printre ei pe Mocanu Ionuţ, Mocanu Marcel, Baboi Radu şi Mocanu Valentin Ciprian, tinerii de etnie romă acuzaţi că au comis o crimă. Nimeni nu înţelege de ce li s-a permis să revină acasă indivizilor care au spus cu gura lor, în faţa anchetatorilor, că au decis să o omoare pe tanti Marcela pentru a-i fura banii. Chiar dacă li s-a pus în vedere că, fiind sub măsura controlului judiciar, nu au voie să se întâlnească cu rudele femeii ucise, localnicii spun că acest lucru este practic imposibil. Se pare că probele anchetatorilor nu au fost suficiente pentru a-i ţine în spatele gratiilor pe cei patru romi, aceştia spunând că au recunoscut crima din cauza presiunilor la care ar fi fost supuşi.
Decizia instanţei nu a fost nici pe placul procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, mai ales că, de la comiterea oribilei crime şi după identificarea suspecţilor, criminalistul a cerut arestarea, măsură care a fost admisă de instanţă, ba chiar prelungită în repetate rânduri. Potrivit anchetatorilor, ceea ce s-a întâmplat la Curtea de Apel Galaţi, vineri, este fără precedent, în sensul că nu au mai fost cazuri când persoane suspectate de o faptă gravă, de omor, să fie eliberate din arest.

Decizie fără precedent a Curţii de Apel Galaţi

Prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Brăila, Fănel Mihalcea, ne-a declarat, ieri, că nu a primit motivarea instanţei şi deocamdată nu poate face un comentariu vizavi de decizia judecătorilor Curţii de Apel Galaţi. "În accepţiunea mea, în calitate de purtător de cuvânt al PT Brăila, punctul de vedere al instituţiei este următorul: ceea ce s-a întâmplat la Curtea de Apel Galaţi, vineri, este fără precedent, în sensul îndeplinirii atribuţiunilor de serviciu. Noi considerăm că este o faptă foarte gravă, motiv pentru care am propus judecătorului arestarea preventivă şi s-a şi luat, mai mult decât atât, măsura preventivă a arestării preventive a fost prelungită de două ori până acum. Motivele prelungirii sunt invocate de procurorul criminalist de fiecare dată, în sensul că urmărirea penală nu este terminată, în primul rând actul medico-legal privind cauza morţii victimei nu a fost înaintat de către Serviciul de Medicină Legală Brăila. De asemenea, s-a dispus efectuarea unei expertize privind stabilirea profilului ADN la Institutul de Medicină Legală Iaşi şi nici acesta nu a sosit până acum. Acestea sunt motivele. Este fără precedent aşa ceva, în zona noastră. V-am vorbit în plan personal, nu cunoaştem nici cum a motivat dl. judecător, deocamdată nu s-a primit motivarea şi nu se poate face un comentariu în acest sens", a ţinut să precizeze purtătorul de cuvânt al PT Brăila.
Şeful Serviciului de Medicină Legală Brăila, dr. Gina Ilie, ne-a declarat că actul medico-legal a fost depus chiar ieri la poliţie, asta după ce s-au definitivat analizele în cauză. "Raportul a fost predat astăzi (n.r. - ieri )la Poliţie. O parte din servicii le-a plătit familia, respectiv transport, acte, îmbălsămare, iar autopsia şi costurile investigaţiilor le suportă Parchetul. Am transmis factura la Spital.
Moartea victimei a fost violentă, s-a datorat şocului traumatic şi hemoragic consecutiv unui traumatism cranio-cerebral produs prin lovirea activă repetată cu un corp dur, posibil o scândură dintr-un gard, capul victimei fiind fixat în noroi. Am mai constatat o fractură de antebraţ stâng. A ridicat mâna să se apere", a precizat medicul legist.

Răpus de suferinţă, soţul Marcelei şi-ar putea face dreptate singur

Primarul comunei Gradiştea, Petre Andrei, ne-a declarat că oamenii sunt revoltaţi şi îl întreabă de fiecare dată când îl întâlnesc de ce sunt libere nişte persoane acuzate de comiterea unei crime. Presiunea asupra lui este şi mai mare, deoarece soţul Marcelei, care nu şi-a mai revenit după ce şi-a găsit soţia moartă în drum, a ameninţat în repetate rânduri că şi-ar putea face dreptate singur. De disperare, omul ar fi ajuns să spună că îi va omorî cu mâna lui pe cei patru, pentru că fetiţele le poate creşte familia. Primarul crede că a reuşit să îl liniştească pe soţul Marcelei, însă riscul comiterii unei alte fapte grave există în continuare. "Oamenii în sat sunt consternaţi, ne-a luat pe toţi prin surprindere această decizie a instanţei. La multe alte lucruri de aşteptam, dar la asta nu. Stau la 200 metri unii de alţii, involuntar se întâlnesc, rudele victimei şi cei acuzaţi de omor, chiar dacă nu vor, nu au cum să nu se întâlnească. Şi la unii şi la alţii, ieşirile coincid. Am auzit de modificările Codului Penal, nu sunt jurist de meserie, dar parcă în halul ăsta ... acolo nu cred că se pune problema de prezumpţia de nevinovăţie. Eu nu am discutat cu ei şi nici nu vreau să îi văd, dar din câte am auzit, aşa, acuzarea a fost foarte sumară, că nu au probele necesare. Tot din câte am înţeles au avut un avocat din partea etniei rome, plătit de mama acestora, Mocanu, cu vreo 40 de milioane, nu ştiu care este adevărul. Dar uitaţi că a dat peste cap o lume, o comunitate întreagă. Mie, sincer, îmi este frică de altceva, am căutat în nenumărate rânduri să îl liniştesc pe soţul victimei, el are nervii măcinaţi după ceea ce s-a întâmplat cu soţia, nu mai vrea să audă nici de copii câteodată, i-am zis să se liniştească, că are copii de crescut. I-am spus «este ceva în lumea asta, vreo lege, ca să poată să facă dreptate. Nu trebuie să îţi faci dreptate singur». Mie de asta mi-e frică, să ştiţi. Că o să se întâlnească şi cine ştie ce se întâmplă, Doamne fereşte!, el este pornit rău. Bine, sunt organele de poliţie, jandarmerie, îi monitorizează zi şi noapte. Soţul a rămas dereglat, nu îşi revine de atunci. Mi-a spus «Nu-i nici o problemă, rudele îmi cresc fetele şi eu tot îi omor». I-am spus că nu se pune aşa problema, am încercat să îl liniştim. Acum a fost pusă bomboana pe colivă, să zic aşa, pentru că li s-a dat drumul celor patru", ne-a povestit primarul comunei, vizibil îngrijorat de situaţie.

"Pentru mine, 100% ei sunt autorii"

Legat de motivele care ar fi stat la baza deciziei instanţei, primarul consideră că indiferent care ar fi acestea, în condiţiile în care există suspiciune, cei patru tineri nu ar fi trebuit lăsaţi să fie în libertate şi să bage groaza în oamenii din localitate: "Dacă nu au venit toate probele, nu înseamnă că nu sunt vinovaţi. Dacă se întâmplă ceva, acum Doamne fereşte!, din partea oamenilor, sau celălalt (n.r. - soţul victimei) va face o faptă necugetată, cine răspunde!? Să dea D-zeu să nu se întâmple altceva, dar sunt aproape convins că dacă nu se ia nicio măsură, în decurs de două luni, ceva rău e posibil să
se-ntâmple. Ei au spus că şi-au recunoscut fapta la presiune, deşi nu cred... câtă presiune, să te joci cu viaţa ta, să spui că ai comis o faptă! E vorba de 20-25 de ani de pedeapsă, care îi poţi lua. Adică să poţi să recunoşti cu atâta seninătate că «Am omorât-o pe tanti Marcela pentru bani» şi apoi să-ţi schimbi declaraţia .... Şi acum toţi 4 sunt liberi, le-am trimis vorbă, să nu aud muzică, să nu îi văd pe drum", a mai relatat primarul din Gradiştea.
Cel care conduce comunitatea are convingerea că tinerii în cauză sunt adevăraţii vinovaţi. "Să fie clar! Nu discutăm de o faptă minoră, aici discutăm de ce este mai periculos în lumea asta. Este revoltător! Oamenii în comună sunt foarte supăraţi, foarte indignaţi, şi pe bună dreptate, mă întreabă pe mine de ce. Nu ştiu să explic oamenilor de ce li s-a dat drumul, pentru că nici mie nu mi-a explicat nimeni".
În momentul când a venit hotărârea instanţei la postul de poliţie, primarului nu i-a venit să creadă, fiind convins că este o greşeală. A venit apoi confirmarea de la Curtea de Apel Galaţi, iar în două ore de la soluţia dată de judecători, cei patru localnici acuzaţi de crimă au fost aduşi la postul de poliţie. "Este fără precedent chestiunea asta, poate la nivel de ţară s-au mai întâmplat, dar aici în judeţul Brăila nu am auzit aşa ceva. Este o crimă recunoscută, cu lux de amănunte. Li s-au luat probe de peste tot şi cică nu corespund, de aceea le-au dat drumul, iar ei acum cică ar fi fost constrânşi să spună ce au vrut anchetatorii. Dar eu îi cunosc foarte bine, îi cunosc de mici copii, le ştiu tabieturile, ştiu când mint şi când nu. Ţinând cont de nonşalanţa cu care au recunoscut, pentru mine 100% este că ei sunt autorii". Potrivit anchetatorilor, modificările Codului de Procedură Penală din ultima perioadă a făcut posibilă eliberarea din arest a suspecţilor de crimă. Rămâne de văzut dacă probele ADN ale căror rezultate sunt aşteptate vor face lumină în acest caz.

 

Echipaje de poliţie şi jandarmi patrulează zi şi noapte pe străzile din Gradiştea

Ieri, o localnică din Gradiştea ne-a sesizat faptul că cei patru romi acuzaţi de omor, dar care s-au întors liniştiţi acasă, în urma deciziei instanţei, şi-au şi făcut de cap la un bar din localitate. Ei s-au apucat să arunce cu ameninţări în stânga şi în dreapta, ceea ce a pus oamenii pe fugă şi a încins spiritele. Aceştia ar fi fost provocaţi de un localnic, care i-a întâlnit la bar şi i-a numit "criminali". "Există o presiune foarte mare asupra familiei, dar şi asupra oamenilor. Cei patru suspecţi au încălcat măsura controlului judiciar...În primul rând, au intrat în discuţie cu sora victimei, aceştia încercând să se apere, iar în al doilea rând şi cel mai grav, aseară (n.r. - duminică seara), în timp ce stăteau şi beau la un bar din localitate un cetăţean le-a spus «criminalilor!». Cei patru nu numai că au sărit la bătaie, dar au spus «Am omorât şi mai omorâm, chiar dacă facem închisoare». Sunt mai mulţi martori şi credem că sunt motive destul de întemeiate pentru care ar trebui să se întoarcă în închisoare. Este o comunitate destul de mică, iar mai bine de 50% sunt văduve, care de două nopţi stau baricadate în casă şi cu mâna pe telefon să sune în orice clipă la 112. Vrem să se facă dreptate", ne-a scris Loredana Topciu. Femeia este originară din Gradiştea, iar în prezent locuieşte în Bucureşti. Contactată telefonic, ea ne-a spus că a venit în localitatea de domiciliu chiar în ziua când au fost eliberaţi din arest cei patru suspecţi de crimă şi de atunci stă cu sufletul la gură, de teamă.
Deşi, oficial, nu există nicio sesizare la numărul de urgenţă 112, surse din poliţie ne-au confirmat că s-au făcut verificări în cursul zilei de ieri, în baza acestui zvon, însă cele sesizate nu s-ar fi adeverit. Nu ar fi existat ameninţări directe, toţi din bar fiind luaţi la întrebări de poliţişti. Oricum, tinerii sunt în vizorul echipajelor de poliţie şi jandarmi, care patrulează zi şi noapte pe străzile din Gradiştea.

Caz similar la Vaslui

În urmă cu două luni, Tribunalul Vaslui a dispus să elibereze din arest şapte tineri care, în luna noiembrie, au violat o elevă supunând-o timp de mai multe ore unor suplicii greu de imaginat. Potrivit jurnaliştilor din Vaslui, decizia a fost motivată de judecători prin conduita violatorilor până la data comiterea faptei. Principalul argument invocat de magistraţi a fost lipsa antecedentelor penale ale inculpaţilor, membri ai unor familii înstărite din localitate. Tribunalul Vaslui a decis pe 9 aprilie înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu în cazul a patru tineri din comuna Văleni acuzaţi că au violat-o pe eleva navetistă, ore în şir, până la leşin. Decizia venea după ce, cu o săptămână înainte, Judecătoria Vaslui a luat o măsura similară faţă de ceilalţi trei tineri care au participat la viol, dar care şi-au recunoscut faptele, solicitând să fie judecaţi în baza acordului de recunoaştere pentru a beneficia de o pedeapsă redusă cu o treime. Motivarea deciziilor de a a înlocui măsura arestării preventive în cazul unul viol cu şapte autori este una fără precedent, în contextul în care violul este una dintre infracţiunile cu grad ridicat de pericol social. Magistraţii au ţinut însă cont de faptul că cei acuzaţi nu au fost certaţi cu legea până la comiterea violului, ceea ce a dus la decizia de înlocuire a măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro