Mergi la conţinutul principal

Termocentrala Braila inchide un grup energetic de 210 MW

Banca Mondiala si Comisia Europeana au solicitat In aceasta saptamina Ministerului Economiei si Comertului (MEC) sa Inchida termocentralele cu costuri mari si sa le stearga datoriile, iar un raspuns oficial privind situatia Termoelectrica ar putea fi formulat pina la sfirsitul lunii, a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres.
Potrivit ministrului, vor fi Inchise doar anumite grupuri vechi ale termocentralelor, care au un randament redus. "Este vorba de un grup de la Borzesti, unul de la Doicesti si unul de la Braila", a precizat Seres.

Grupul 3 de la Braila nu mai functioneaza de 3 ani

Conducerea sucursalei locale a "Termoelectrica" a explicat ca, cel mai probabil, oficialul ministerial face referire la Grupul nr. 3 de producere a energiei electrice. Acesta avind o capacitate de 210 MW nu a mai fost pus in functiune din 2003, ulterior fiind trecut in rezerva si, recent, in conservare. "Grupul 3 era de mai multa vreme in conservare tehnica, iar noi am cerut societatii sa-l introduca in conservare, dar fara plata amortismentelor asa cum s-a intimplat pina acum. Cu alte cuvinte, intentiile MEC au izvor in propuneri venind din partea noastra", ne-a declarat recent directorul Electrocentrale Braila, Viorel Cotiga. In plus sursa citata a explicat atunci ca inchiderea Grupului nr. 3 face parte dintr-un amplu proces de restructurare, pus la punct de firma mama "Termoelectrica", proces care vizeaza in paralel si valorificarea Grupului nr. 4 cu o putere instalata de 330 MW. Prima masura anuntata in acest sens de "Termoelectrica" a fost inchiderea unor grupuri de la Braila, Borzesti si Doicesti, avind o putere instalata de 620MW. Acestea insumeaza o treime din capacitatile producatorului de energie electrica si termica.
In prezent, sucursala locala a "Termoelectrica" a mai ramas cu doua grupuri dintre care utilizeaza, doar la jumatate din capacitate, numai Blocul nr 1, recent modernizat.

Datoriile ajung la 1,2 miliarde de euro

In ceea ce priveste stergerea datoriilor Termoelectrica, ministrul Economiei a declarat ca asteapta de la Bruxelles scrisoarea oficiala In care sa se comunice un raspuns In aceasta problema.
"Mentioneaza de scrisoarea aceasta si Banca Mondiala, care spune ca interventia privind ajutorul de stat pentru Termoelectrica va veni la sfirsitul acestei luni. Consiliul Concurentei, In baza acestei scrisori, va putea sa emita apoi o decizie", a afirmat Seres.
Astfel, decizia privind stergerea datoriilor Termoelectrica, In valoare de circa 1,2 miliarde de euro, va apartine autoritatii romanesti pentru supravegherea concurentei, a adaugat ministrul.
In opinia sa, stergerea datoriilor este justificata, Intrucit Termoelectrica a Inregistrat pierderi din cauza unor costuri nerecunoscute si nu ca efect al unui management defectuos.

Sechestrul si vinzarea activelor nu ajuta

Ministrul Economiei aprecia recent ca Termoelectrica va intra In faliment In cazul In care datoriile companiei nu vor fi sterse. Cu toate acestea, Seres a declarat ca nu crede In solutia scoaterii la vinzare a activelor Termoelectrica, a termocentralelor ca atare.
"Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a dovedit cu centrala electrica de termoficare (CET) 2 Oradea ca nu are succes In vinzarea activelor care sint puse sub sechestru", a spus ministrul.
ANAF a Incercat la Inceputul acestui an In mai multe rinduri sa vinda la licitatie CET 2 Oradea, aflata In proprietatea companiei Termoelectrica, pentru a recupera o parte din datoriile companiei la bugetul statului, de peste 643 milioane de lei.
O varianta de lucru este ca, dupa stergerea datoriilor Termoelectrica, unitatile viabile ale companiei, dar pentru care nu au fost gasiti investitori, sa fie transferate la Hidroelectrica.
Energia electrica produsa de Termoelectrica - reprezentind termocentralele Braila, Borzesti, Doicesti si Paroseni - asigura circa 2% din totalul productiei de electricitate a tarii, potrivit datelor MEC. Aceste termocentrale asigura echilibrul In sistem In situatii exceptionale, pe timp de seceta sau cind centrala nucleara de la Cernavoda intra In revizie.
Activitatea Termoelectrica este necesara In sistemul energetic In perioada de iarna, cind consumul de electricitate creste fata de perioada de vara cu circa 25-30%.

Fara bani si combustibil pentru iarna

Compania nu a Inceput sa achizitioneze combustibil pentru perioada de iarna, Intrucit conturile sale bancare au fost blocate la solicitarea ANAF. Ministerul Economiei a aratat recent ca va cere ANAF deblocarea conturilor Termoelectrica, pina la luarea unei decizii privind stergerea datoriilor, pentru ca societatea sa poata constitui stocurile pentru iarna.
Solicitarea va face obiectul unei note Inaintate Guvernului saptamina viitoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro