Mergi la conţinutul principal

Termen de judecată în dosarul lui Stancu

Preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, aşteaptă verdictul în dosarul "Sportul". Astăzi, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au stabilit termen în dosarul în care Stancu se judecă cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI).
Dosarul "Sportul" a ajuns la Înalta Curte în martie 2014, Gheorghe Bunea Stancu declarând recurs împotriva soluţiei Curţii de Apel Bucureşti, din octombrie 2013, când ANI a ieşit învingătoare. Iniţial, instanţa supremă a stabilit ca termen de judecată data de 10 martie 2015, însă ulterior termenul a fost preschimbat pentru data de 17 iunie 2014, cauza fiind apoi amânată pentru 4 noiembrie. Potrivit ANI, şeful Consiliului Judeţean Brăila a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese şi a săvârşit "infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie", asta după ce a semnat contracte de asociere cu două cluburi sportive controlate de firme unde el este acţionar majoritar. Potrivit comunicatului ANI, din data de 31 august 2012, Stancu a întocmit şi adoptat atât expunerile de motive, cât şi hotărârile Consiliului Judeţean Brăila, şi a semnat contractele de asociere între CJ Brăila cu SC Clubul de Fotbal Brăila SA, respectiv cu Asociaţia Sportivă Handbal Club "Dunărea" Brăila, în baza cărora a fost încasată suma totală de 7.512.207 lei. Conform reglementărilor Legii 161/2003, articolul 774, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene li se interzice să ia parte la deliberarea şi adoptarea hotărârilor în care au un interes patrimonial faţă de problema supusă dezbaterii, hotărârile adoptate prin încălcarea acestei prevederi fiind nule de drept. Agenţia Naţională pentru Integritate a sesizat organele judiciare în legătură cu presupusele fapte ale lui Gheorghe Bunea Stancu şi a demarat procedurile pentru anularea contractelor.
Termenul de judecată pentru celălalt proces în care Stancu se judecă cu ANI, dosarul "Concivia", a fost stabilit pentru data de 18 noiembrie, după cum se arată pe site-ul instanţei.
Şi în acest dosar, în septembrie 2012, la CA Bucureşti, Stancu a avut parte tot de o înfrângere, judecătorii respingând acţiunea lui Gheorghe Bunea Stancu, ca nefondată. Acesta a declarat recurs.

Stancu se luptă şi cu DNA

Acestea nu sunt singurele probleme pe care preşedintele CJ Brăila le are cu justiţia. Un alt dosar în care Stancu este personaj principal este pe rolul Tribunalului Vrancea. În data de 2 octombrie, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi încă 12 funcţionari salariaţi ai CJ Brăila. Pe lista inculpaţilor apar şi 3 societăţi de construcţii, respectiv "Concivia" SA, "Tancrad" SRL Galaţi şi subsidiara brăileană "Tancrad Construct", prin care s-a derulat întreaga afacere, alături de cei doi administratori, numărul total al celor trimişi în faţa instanţei ridicându-se la 19. Procurorii l-au trimis în judecată pe Gheorghe Bunea Stancu pentru cinci infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese, pe Mija Florin, tot pentru abuz în serviciu, la fel şi pe Moisiu Nicolae, şef Serviciu Achiziţii Publice în cadrul CJ Brăila. Potrivit DNA, prejudiciul produs de inculpaţi, prin atribuirea unor contracte firmelor favorite, se ridică la aproape 3 milioane de lei. Contratele "cu dedicaţie" aveau ca obiect efectuarea unor lucrări de asfaltare drumuri - SC "Tancrad" SRL Galaţi şi SC "Tancrad Construct" SRL Brăila, respectiv reamenajare/reabilitare spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila - SC "Concivia" SA.
În ziua de 7 august, procurorii din cadrul DNA au dispus reţinerea inculpaţilor Gheorghe Bunea Stancu, Mija Florin şi funcţionarul Moisiu Nicolae, pe 8 august, primii doi fiind arestaţi la domiciliu, iar funcţionarul, cercetat sub control judiciar. După două luni de "închisoare" la domiciliu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila a fost eliberat. Curtea de Apel Galaţi a admis contestaţia împotriva măsurii de menţinere a arestului, Stancu fiind cercetat sub control judiciar, la fel şi vicele CJ - Florin Mija.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro