Mergi la conţinutul principal

Terente, între adevăr şi legendă

Zilele trecute, la Brăila s-a filmat un documentar despre Terente. Filmul, care poartă titlul "Balada lui Terente", este realizat de o tânără brăileancă ambiţioasă, Cornelia Nicolăiasa, studentă la UNATC Bucureşti. Ea s-a ocupat de regia şi montajul filmului.

Cornelia Nicolăiasa ne-a mărturisit că, iniţial, proiectul a fost doar o temă de practică, la cursurile susţinute de conf. univ. dr. Cristina Ionescu. "Ni se cerea să facem un documentar de scurt-metraj pe orice subiect dorim. Am vorbit cu dumneaei despre ce vreau să fac şi am avut tot sprijinul necesar. 06terent2Personajul Terente l-am avut în vedere de ceva vreme, însă nu apucasem să-l ilustrez până acum, aşa că mi s-a părut momentul potrivit să-mi pun în practică ideea. Am pierdut câteva nopţi pe internet - forumuri şi site-uri specializate - după care am început să dau telefoane şi să mă întâlnesc cu oameni de la care am aflat din ce în ce mai multe lucruri. Am început prin a vorbi cu o ziaristă, Lilia Rădulescu, dumneaei mi-a făcut legătura cu Loreta Popa din Măcin şi tot aşa, până ce am ajuns să mi se acorde un interviu chiar de către strănepoata lui Terente", a povestit pentru "Obiectiv", Cornelia Nicolăiasa. La un moment dat, tânăra a descoperit şi o carte despre Terente, realizată de profesorul Ionel Alexandru, "Terente-Regele bălţilor", care i-a oferit şi un interviu Corneliei. Având în vedere că se realizează un documentar, era de aşteptat să se prezinte povestea adevărată a lui Terente, dar în secolul XXI, la atâta timp de la dispariţia personajului, Cornelia şi-a dat seama că este greu de descifrat realitatea în condiţiile în care tratează un subiect de legendă locală. "Mi s-a părut mult mai interesant să aflu poveştile de legendă din mai multe puncte de vedere decât să aflu adevărul. Uite, mi s-a părut interesant să prezint cum unii îl apreciau pe Terente pentru că fura de la bogaţi şi dădea săracilor şi cum altora, cum ar fi familia, le vine greu să vorbească despre ce s-a întâmplat în perioada aceea pentru că au avut mult de suferit atât din partea autorităţilor, cât şi a sătenilor. Mulţi au avut o reţinere şi m-au avertizat că oamenii din Carcaliu n-or să vorbească cu mine şi că va fi greu să realizez o reconstituire, însă m-am descurcat, cred eu, foarte bine", a mai spus Cornelia Nicolăiasa.

06terent3 Cornelia Nicolăiasa Documentar realizat în familie

Filmările s-au făcut la Brăila şi la Carcaliu, în satul lui Terente, rolul principal fiindu-i atribuit tânărului actor brăilean Adrian Iacov, despre care Cornelia Nicolăiasa spune că a făcut un rol de excepţie. Adrian Iacov a putut fi văzut în mai multe spectacole ale teatrului brăilean încă de când era student, între care pot fi amintite "Adam Geist" regizat de Radu Afrim sau "Vânzătorul de iluzii" în regia lui Radu Nichifor.

Alături de el au mai fost distribuiţi actorii Marcel Turcoianu, Emilia Mocanu, Septimiu Stoica, Florentina Velea, Ciprian Nicolăiasa. Au jucat în film şi doi actori neprofesionişti, Ionuţ Sănduleac şi Nikolay Georgiev. Producătorul filmului este tatăl tinerei studente, Cornel Nicolăiasa, asistent de regie fratele său, Ciprian Nicolăiasa, iar imaginea a fost realizată de Goce Mandil. De sunet s-au ocupat Nikolay Georgiev şi Radu Georgescu. Pentru costume şi recuzită a colaborat cu Teatrul "Maria Filotti", iar pentru echipamentul tehnic cu UNATC. Din echipă a făcut parte şi mama Corneliei, Sava Natalia Nicolăiasa, care s-a ocupat de catering. Premiera filmului va avea loc în clubul "Understage" din Brăila, strada Mihai Eminescu nr. 24, club ce se va deschide în octombrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro