Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Terasa lui Cloşcă de pe Călăraşi ocupă în continuare trotuarul, fără autorizaţie

• după ce, în noiembrie 2015 a fost somat de Poliţia Locală să o demoleze, aspect rezolvat abia în luna martie a acestui an, Cloşcă a făcut cerere la Primărie să i se acorde din nou permisiunea de a amenaja o terasă estivală, în acelaşi loc • fostul CLM i-a aprobat închirierea domeniului public, iar firma lui Cloşcă s-a grăbit să reclădească terasa, de data asta fără să o mai închidă cu geamuri termopan • totuşi, familia Cloşcă nu a semnat nici până la ora actuală contractul de închiriere a trotuarului, deci nu a plătit nicio chirie • Primăria a făcut plângere penală la Poliţie, în vederea demolării terasei şi recuperării prejudiciului

 

În ciuda faptului că a făcut obiectul mai multor scandaluri de presă şi că autorităţile locale au declarat în repetate rânduri că vor lua măsuri drastice, terasa firmei „Mioriţa Com”, a familiei Cloşcă, de pe Calea Călăraşilor, colţ cu Str. Roşie, continuă să ocupe mai mult din jumătatea lăţimii trotuarului. „Din câte ştiu eu, această terasă trebuia desfiinţată. Deci Primăria ce face?”, întreba un cititor, într-o sesizare adresată redacţiei noastre. Primăria spune că face tot ce ţine de ea, dar că depinde şi de alte instituţii ale statului pentru ca această problemă să fie rezolvată odată pentru totdeauna.

După cum ne-a informat viceprimarul Alexandru Jantea, terasa lui Cloşcă funcţionează absolut ilegal în momentul de faţă, chiar dacă, în primăvara acestui an, Consiliul Local Municipal a aprobat închirierea către firma „Mioriţa Com” a aproape 50 metri pătraţi din domeniul public, mai exact de pe trotuarul respectiv. Problema este, după cum ne-a explicat viceprimarul Jantea, că reprezentanţii „Mioriţa Com” nu au mers la Primărie ca să semneze contractul de închiriere şi ca să obţină avizul de funcţionare, atât pentru terasa în cauză, dar şi pentru restaurantul din spatele ei. „Chiar dacă spaţiul de pe domeniul public s-a atribuit în CLM, agentul economic nu a venit să semneze contractul. Nu există aviz de funcţionare pentru acea terasă. Din acest motiv, Primăria a făcut plângere penală, iar cazul a ajuns în atenţia Poliţiei”, ne-a informat viceprimarul Jantea.

Acesta spune că, până când cazul nu va fi soluţionat de organele de anchetă, eventual de magistraţi, dacă se va ajunge în instanţă, Primăria nu poate demola terasa familiei Cloşcă de pe Calea Călăraşilor, aşa cum a procedat cu cealaltă terasă deţinută de familia în cauză, pe faleza Dunării. Reamintim că terasa de pe faleză a fost demolată la începutul lunii septembrie după ce, vreme de câţiva ani, a funcţionat tot fără autorizaţie, conform reprezentanţilor Primăriei.

În ceea ce priveşte terasa „Mioriţa Com” de pe Calea Călăraşilor, reamintim că, deşi ocupa de câţiva ani trotuarul, aceasta a făcut obiectul unei investigaţii serioase a Poliţiei Locale Brăila abia în luna noiembrie 2015. Atunci, după producerea tragediei din clubul bucureştean “Colectiv”, în toată ţara au fost demarate ample controale ce vizau legalitatea funcţionării spaţiilor de alimentaţie publică. Cu acel prilej, s-a descoperit că terasa restaurantului “Mioriţa Com” ocupa ilegal trotuarul de pe Calea Călăraşilor, motiv pentru care Poliţia Locală i-a aplicat firmei în cauză o amendă de 2.000 lei şi a somat-o să

elibereze, în maximum 30 de zile, domeniul public. Cu toate acestea, terasa, închisă la vremea aceea pe toate laturile cu geamuri termopan, a fost demolată abia în luna martie a anului în curs. Imediat, patronul Corneliu Cloşcă a făcut cerere la Primăriei pentru a i se aproba să ocupe din nou trotuarul, de data asta cu o terasă estivală care să poată fi rapid demontată în sezonul rece. Cererea i-a fost aprobată, prin votul consilierilor locali din mandatul trecut, însă, din câte se vede, familia Cloşcă nu a mai catadicsit să meargă să semneze contractul de închiriere, pentru a intra în legalitate şi a plăti chiria aferentă spaţiului ocupat. Viceprimarul Alexandru Jantea ne-a informat că şi acest aspect este avut în vedere de Primărie, care a estimat un prejudiciu provocat prin neplata chiriei, urmând să fie utilizate căile legale pentru a fi recuperat.

În luna septembrie, când a fost demolată terasa familiei de pe faleză, Gigi Cloşcă, fiul lui Corneliu Cloşcă, ne-a declarat că se supune fără obiecţii cererii de demolare formulată de Primăria Brăila. Acesta mai spunea că tatăl său suferă de o boală gravă şi că problema teraselor deţinute de firma familiei nu mai constituie o prioritate.  “Pentru mine, mai importantă e sănătatea lui tata decât această terasă. Dacă Primăria a zis să o demolăm, ne conformăm şi gata!”, ne-a declarat Gigi Gloşcă. Acesta s-a ţinut de cuvânt şi, în câteva zile, a eliberat spaţiul ocupat pe faleză, fără a mai fi nevoie de intervenţia Primăriei. În perioada respectivă, când încă se mai lucra la demolarea terasei de pe faleză, Corneliu Cloşcă a putut fi văzut discutând cu fiul său, destul de preocupaţi de subiect, la terasa de pe Calea Călăraşilor care, din câte se vede, funcţiona tot fără autorizaţie. Surse demne de încredere ne-au declarat că mai sunt şi alte terase „întinse” în Brăila, tot fără autorizaţie, pe care nu le-a deranjat nimeni. Vom reveni.
Categorie articol: 

Comentarii