Mergi la conţinutul principal

Teodorescu face apel la consilierii judeţeni pentru a salva «Lyra»

Fuziunea prin absorbţie a Instituţiei Publice de Spectacole Orchestra Simfonică "Lyra" cu Şcoala Populară de Arte "Vespasian Lungu" nu pare să fie pe placul fostului manager, dr. Nicu Teodorescu. Concret, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila, consilierul independent Marian Căpăţână a dat citire unui document emis de către dirijor, prin care acesta îşi exprimă dezaprobarea faţă de planul propus de consilierii PSD. Prin scrisoarea adresată în mod special Comisiei de cultură a CJ Brăila, condusă de Viorel Mortu (PSD), Teodorescu le cere consilierilor să genereze o dezbatere pe tema salvării instituţiei de la desfiinţare. "La nivel de Consiliu Judeţean se fac demersuri pentru a da Instituţia publică de spectacole Şcolii Populare «Vespasian Lungu». Oare chiar aşa de populari au ajuns Mozart, Beethoven şi Chaikovsky în oraşul nostru? Haideţi să fim raţionali domnilor consilieri, să încercăm o mai bună organizare şi să oferim intelectualităţii brăilene dreptul la o viaţă cu muzică cultă, în oglindă cu tot trecutul cultural al Brăilei. Ne-au luat-o înainte oraşe cu tradiţie culturală mult mai mici, sau chiar fără tradiţie ca: Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Bacău. Brăila este un oraş cu cea mai veche filarmonică din ţară, înfiinţată în 1865. Brăila este oraşul care a dat ţării şi lumii întregi, cei mai mari artişti lirici şi instrumentişti. Dorim ca prin această scrisoare, domnilor consilieri, să generăm acea dezbatere atât de necesară, pentru a dezvolta şi nu a desfiinţa o instituţie de cultură", se arată în documentul semnat de Nicu Teodorescu. În cadrul scrisorii, fostul director "Lyra" aminteşte şi faptul că în urma unui audit care a fost făcut instituţiei publice, au existat câteva probleme cu nerespectarea programului de către cinci instrumentişti angajaţi cu jumătate de normă. "S-a reproşat conducerii că cei cinci instrumentişti angajaţi cu jumătate de normă, din orchestra de la Galaţi, nu au fost aduşi la sediul instituţiei cu pupitrele şi instrumentele în spinare, pentru a cânta zilnic programul de 4 ore. Este ca şi cum balerinii angajaţi la Opera Română ar veni zilnic la operă să ţopăie opt ore că sunt angajaţi cu normă întreagă. Fiecare instrumentist primea câte 300 de lei pe lună şi pe fiecare l-ar fi costat 600 de lei venirea la Brăila, zilnic. De ce instrumentişti din Galaţi şi nu din Brăila? Deoarece toţi cei 65 de instrumentişti din orchestra «Lyra» s-au răspândit ca potârnichile în orchestre din ţară, la Brăila nu au mai avut loc", mai precizează dirijorul, în cadrul scrisorii menţionate.

Proiectul fuziunii, amânat din pricina unui prejudiciu de 38.000 lei

În cadrul şedinţei ordinare, vicepreşedintele liberal Ovidiu Nechita a explicat că deşi a existat o propunere din partea PSD-istului Ionel Avram privind introducerea pe ordinea de zi a unui proiect care viza fuziunea celor două instituţii, l-a respins, deoarece situaţia "Lyra" este neclară. Acesta a precizat că în urma unui audit a fost constatat un prejudiciu care îngreunează problema.
"Există un raport de audit din 15.07.2014, cu numărul 8827. Iniţial a fost proiect de raport, însă a devenit raport de audit public în urma concilierii. Speţa aceea cu instrumentiştii nu mai există. În urma concilierii, a rămas doar speţa pentru perioada când plata a fost dublă atât pe prestări servicii colaboratori, cât şi pe statul de plată. Noi am negociat cu dânşii. A rămas un număr de 19 recomandări şi un prejudiciu de aproximativ 38.000 lei, care în acest moment nu este înregistrat nici în bilanţ, nicăieri, trebuie dispuse nişte măsuri. Adică Şcoala Populară de Artă când preia această instituţie, trebuie să ştie clar situaţia. Nu trebuie să facem confuzie între Societatea Filarmonică «Lyra» şi Instituţia Publică de Spectacole «Lyra». Sunt două lucruri total diferite", a fost declaraţia reprezentantului societăţii care a făcut auditul, prezent la lucrările şedinţei de vineri.
Nici Avram nu s-a opus amânării proiectului, însă a ţinut să puncteze că rezolvarea problemei trebuie urgentată deoarece se pot crea şi mai multe prejudicii. "A fost un proiect de fuziune prin absorbţie a Societăţii «Lyra» cu Şcoala Populară de Arte «Vespasian Lungu», pentru că în momentul de faţă această instituţie, practic nu mai funcţionează. Nici la nivel administrativ nu s-a întocmit bilanţul şi practic era o măsură de moment, ca să o facem să funcţioneze. Nu ştiu dacă este cea mai bună. Eu zic că aţi făcut bine că aţi retras-o, dar problema trebuie urgentată, pentru că acolo nu se mai întâmplă nimic, sunt costuri care se produc şi ele trebuiesc acoperite. Pentru a nu crea nişte prejudicii, trebuie ca în perioada următoare - poate în prima şedinţă ordinară -, să luăm cea mai bună soluţie. Nu ştiu dacă asta cu fuziunea sau alta, dar trebuie luată o soluţie!", a declarat Avram.

Nechita: "Până la data de 1 noiembrie am mandatat pe fostul contabil şef al «Lyra» să semneze statele de plată"

Contactat ulterior de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", pentru a afla mai multe informaţii în privinţa situaţiei instituţiei de spectacole şi dacă finanţarea acesteia se regăseşte şi în planul bugetar 2015, vicepreşedintele CJ Brăila, Ovidiu Nechita, a afirmat că deocamdată nu poate oferi detalii. "Pot să vă răspund după ce mă documentez şi văd exact ce se întâmplă acolo. Noi va trebui să luăm o hotărâre, de asta nici nu am pus proiectul, vineri, pe ordinea de zi, pentru că sunt ceva probleme şi trebuie să le finalizăm. Acolo sunt nişte prejudicii. Situaţia nu este în regulă în privinţa celor cu care a dorit domnul Avram să facă fuziunea. Vom vedea zilele astea ce avem de făcut. Oricum, până la data de 1 noiembrie am mandatat pe fostul contabil şef al «Lyra» să semneze statele de plată şi ce mai e de făcut acolo, pentru că nu am dat de manager. Până atunci vom vedea ce măsură vom lua. În două - trei zile ştim ce avem de făcut!", a afirmat Nechita.
Reamintim că, în data de 28 iulie, consilierii judeţeni şi-au dat acordul în privinţa demisiei dr. Nicu Teodorescu de pe poziţia de manager al Instituţiei Publice de Spectacole Orchestra Simfonică "Lyra". La vremea respectivă, preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, anunţa că fundaţia va fi preluată cel mai probabil de către fiul dirijorului, Constantin Teodorescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro