Mergi la conţinutul principal

Teodor Mardar - Bronz pentru Brăila la Campionatul Mondial de Kickbox

• adolescentul a scris istorie în lumea kickboxului, după ce a obţinut medalia de bronz la Campionatul Mondial, în Italia • atât el, cât şi antrenorul său şi-au propus să participe la Olimpiade, deoarece din anul 2020, kickbox-ul va fi introdus pe lista sporturilor olimpice • totuşi, cei doi s-au întors demoralizaţi, după ce au văzut interesul altor ţări pentru performanţă, în timp ce autorităţile române nu i-au susţinut nici măcar moral • Teo a fost ajutat financiar de oameni cu suflet mare, care au donat banii necesari participării la competiţia mondială • despre premierea performanţei, nici nu încape vorbă

 

Cea mai mare performanţă a Brăilei în istoria sportului de contact kickbox! Sportivul adolescent Teodor Mardar, legitimat la CS Urban Warrior Gym Brăila, s-a întors acasă cu medalia de bronz de la Campionatul Mondial de Kickbox K1, care s-a desfăşurat în perioada 16-23 septembrie, în Italia. La această mare competiţie, România a participat cu 10 sportivi, iar 4 dintre ei au câştigat 2 medalii de argint şi 2 de bronz. Lupta nu a fost deloc uşoară, căci au participat cei mai buni 1.755 de luptători din 62 de ţări. Performanţa brăileanului Teo Mardar capătă amploare şi mai mare, ţinând cont că el şi-a început cariera în urmă cu patru ani, la Urban Warrior Gym, exact când s-a înfiinţat şi acest club. Într-un timp foarte scurt, cu multă ambiţie, determinare şi antrenamente, rezultatele au început să se vadă încă de la competiţiile naţionale. Pentru a participa la Mondiale, Teo a fost sprijinit financiar de oameni cu suflet mare, iubitori ai sportului, aceştia din urmă donând cei 2.000 euro necesari participării.

Teo Mardar a ieşit învingător în lupta cu campionul Poloniei, însă următorul adversar pe care l-a întâlnit, un rus cu un impresionant palmares, l-a eliminat din cursa pentru aur. Brăileanul nostru a urcat pe treapta a treia a podiumului, sâmbătă.

Antrenorul său, Dan Căpăţînă, a avut emoţii la fel de mari ca adolescentul pe care l-a pregătit, deoarece a fost prima competiţie de talie mondială la care a participat. Nu numai că rezultatul obţinut de Teo este notabil, dar Căpăţînă a învăţat, la rându-i, că mai are mult de lucrat pentru a auzi imnul României la Mondiale. “Sunt rezultate mulţumitoare având în vedere că ne-am luptat cu ţări foarte puternice, precum Rusia, Turcia, Ucraina, care au venit cu peste 100 de sportivi fiecare. E greu să te baţi cu astfel de ţări care investesc foarte mult în sportivi atât material, cât şi financiar. Noi am reuşit cu ajutorul oamenilor care ne iubesc şi ne-au ajutat să ajungem aici şi cred că e o mare realizare, în condiţiile în care clubul Urban Warrior Gym s-a înfiinţat acum 4 ani şi e la prima participare la o competiţie mondială. Aducem Brăilei o medalie de bronz şi revenim la sală mai motivaţi şi mai dornici de victorie. Urmează, în luna octombrie, să participăm la o gală în Braşov. Ne-am propus să ne antrenăm cât mai mult de acum încolo, pentru că ne gândim să participăm la Olimpiadă, având în vedere că disciplina kickbox va intra din anul 2020 pe lista sporturilor olimpice”, ne-a declarat Dan Căpăţînă, la întoarcerea din Italia.

Şi adolescentul Teo Mardar e în al nouălea cer după ce a urcat pe podium la prima lui competiţie mondială, numai că s-a demoralizat în momentul în care a aflat cum sunt susţinuţi financiar ceilalţi sportivi din alte ţări. “Sportul de contact, iar aici mă refer la kickbox, nu este susţinut financiar din niciun punct de vedere, în România. Un sportiv se antrenează de 2-3 ori pe zi pentru a se pregăti de competiţii, iar costurile survenite din alimentaţia necesară, costurile competiţionale, transportul şi altele, sunt suportate de sportiv şi de antrenor. Deşi, din punct de vedere al performanţei, ai diplome, multiple medalii, nimeni nu te bagă în seamă, trebuie să cauţi, să te rogi, să negociezi pentru aduna banii necesari participării. La un moment dat, toate aceste lucruri pot demoraliza un sportiv. Consider că sportivii români, cei care fac performanţă şi au rezultate în această ramură a sportului, merită mult mai multă susţinere şi atenţie, pentru că sunt puţini la număr şi îi putem pierde”, este declaraţia pe care ne-a oferit-o Teo Mardar, în urma participării la Campionatul Mondial de Kickbox.

Dezamăgirea adolescentului brăilean vine după ce s-a chinuit să strângă cei 2.000 euro necesari participării, alături de antrenorul său, dar şi în urma discuţiilor avute cu alţi sportivi din alte ţări. Spre exemplu, Rusia şi-a premiat sportivii care au urcat pe podium la această competiţie mondială cu sume între 3.000 şi 5.000 euro/medalie. La fel a procedat şi Turcia. În acest context, lotul României a fost format din oameni simpli, dornici de a face performanţă, pe cârca donaţiilor şi a părinţilor sportivilor.

Autorităţile române se fac că dorm atunci când vine vorba despre aprecierea performanţelor sportive obţinute de sportivii ţării noastre.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro