Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tentaţia de a sta acasă

Să-i lăsăm să se voteze doar ei între ei, cu neamurile lor şi atât. Să nu ne mai pese de viaţa politică, deoarece nici politicienilor nu pare că le pasă de noi. Să-i lăsăm în plata Domnului şi să ne vedem de ale noastre, pentru că ei oricum îşi vor vedea de ale lor. Ar fi putut fi cel mai frumos protest şi în acelaşi timp cel mai puternic şi sincer semnal că ne-am săturat de ei. Ar fi fost cea mai profundă şi curată revoluţie pe care o mai putea declanşa cineva în ţara asta.

Dar ar fi o greşeală să procedăm aşa. Ba chiar unora dintre politicieni le-am face pe plac. Am greşi dacă nu ne-am duce la vot, pentru că ei se vor duce. Ei şi neamurile lor, cunoscuţii lor, partenerii lor de afaceri, beneficiarii tuturor avantajelor ce decurg din a avea un sprijin politic unde trebuie, când trebuie şi de la cine trebuie. Ei, toţi aceştia, vor vota oricum, ei se vor prezenta la vot cu siguranţă. Aşa cum se vor prezenta şi cei care zilele astea au primit ajutorul constând în zahăr şi ulei de la Uniunea Europeană, dar pe care majoritatea primarilor de comune au avut grijă să-l prezinte ca fiind din partea partidului. Vor vota şi cei care s-au ales cu o geacă ori cu o sticlă de ţuică la birtul din sat. Vor vota şi cei cu ajutoare sociale, pensie minimă ori cei care s-au ales cu un mic şi-o bere la ultimul miting electoral. Dar, în special, mâine vor vota toţi "fanii" înfocaţi ai fiecăruia dintre candidaţi, toţi cei care vor fi plimbaţi cu autobuzul, membrii devotaţi de partid şi "talibanii" fiecărei formaţiuni politice în parte. La o prezenţă generală redusă la vot, numărul tuturor acestora va conta mai mult decât v-aţi aştepta (cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul alegerilor europarlamentare).
În afară de a deveni un subiect pentru aşa-zişii analişti politici, absenteismul în masă nu va rezolva nimic, nu va schimba nimic şi nici nu le va aduce politicienilor mustrări de conştiinţă. Cred că, de fapt, singurii nemulţumiţi şi cu mustrări de conştiinţă vor fi exact cei care, deşi ştiu cel puţin pe cine nu vor preşedinte, aleg să nu se prezinte la vot.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii