Mergi la conţinutul principal
Preşedintele «Cuza Sport» şi-a susţinut cauza în faţa consilierilor

Tensiuni în CLM pentru finanţarea sportului brăilean

• preşedintele clubului de baschet “Cuza Sport” Mircea Totolici a participat la cea mai recentă şedinţă de CLM Brăila în încercarea de a-i convinge pe consilierii municipali să aloce un nou sprijin financiar pentru echipă • acesta i-a avut drept “avocaţi” pe consilierii PNL, însă nu s-a bucurat de prea mare succes • primarul Marian Dragomir a punctat că municipalitatea a sprijinit sportul, implicit echipa de baschet, prezentând sumele alocate până acum • secretarul municipiului Ion Drăgan a vorbit despre necesitatea modificării regulamentului finanţării sportului înainte de a aloca alţi bani

 

Atmosferă tensionată la cea mai recentă şedinţă de CLM pe tema finanţării sportului brăilean şi în special a echipei de baschet “Cuza Sport”. Preşedintele clubului sportiv, Mircea Totolici, a venit personal la şedinţă pentru a-şi susţine cauza şi a încerca să îi convingă pe membrii CLM Brăila să aprobe alocarea unui sprijin financiar pentru echipă, având în vedere că se află în Liga 1. Acesta a pus la dispoziţia consilierilor un dosar privind modul în care s-a derulat finanţarea echipei pe care o reprezintă şi discuţiile avute la nivelul conducerii administraţiei brăilene, manifestându-şi public dezamăgirea faţă de promisiunile primite din partea liderilor administraţiei. Deşi i-a avut pe post de “avocaţi” pe consilierii PNL, Totolici a avut ocazia să îşi spună punctul de vedere în plen, la propunerea consilierului municipal independent Lucian Căprariu.

Mai exact, discuţiile pe tema sportului au demarat la un proiect privind

rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Municipiului Brăila, pe anul 2018. Consilierii PNL au încercat să îl convingă pe primarul Marian Dragomir să aloce mai mulţi bani pentru Sport, însă fără prea mare succes deoarece au venit cu amendamente privind mutarea unor sume de bani de la un segment la altul, fără nicio analiză în prealabil.

Adrian Tabarac a luat cuvântul şi i-a transmis primarului Marian Dragomir că dacă tot s-a făcut o rectificare bugetară care a vizat, printre altele, echipa de handbal, poate că ar trebui să renunţe la orgolii şi să ia în calcul şi sprijinul financiar pentru echipa de baschet. Şi de aici a pornit un adevărat “război” al replicilor şi al contrelor între tabăra liberalilor şi edilul-şef.

Primarul Marian Dragomir a ţinut să reamintească plenului că deşi PNL-iştii îl acuză că are orgolii atunci când vine vorba de finanţarea sportului, aceştia nu au votat bugetul municipiului pe anul 2018 care, implicit, a vizat şi banii alocaţi pentru sport.

“Eu sunt surprins uneori de lejeritatea unor discuţii din CLM şi de acuzaţiile aruncate fără niciun sens. Bănuiesc că nu vă refereaţi la orgolii şi atunci când, la propunerea primarului, a fost acordat şi alocat peste 1 milion de euro sportului din Municipiul Brăila, plecând de la echipele profesioniste până la organizarea de competiţii sportive în oraş. Atunci unii dintre noi au susţinut alocarea sportului faptic, nu prin vorbe. Vă rog frumos să nu îmi vorbiţi mie de ambiţii şi de alocarea banilor pentru sport. (...) Orice finanţare a sportului se realizează pe două paliere, ambele legale. Unul este cel în care CLM este implicat. Şi mă refer la situaţia de la handbal. Celălalt, pentru susţinerea cluburilor private - înfiinţate în mod legal de persoane fizice din Municipiul Brăila şi Municipiul Galaţi pentru desfăşurarea sportului pe teritoriul Municipiului Brăila -, se realizează prin proiecte depuse şi analizate de o comisie, doar pe baza unui regulament votat de CLM. Primăria va susţine în continuare şi sporturile, dar numai în mod legal, pe baza unui regulament care în momentul de faţă trebuie actualizat şi modificat din moment ce au apărut câteva modificări legislative”, a declarat Dragomir.

La rândul său, liberalul Petrică Popa a catalogat declaraţia primarului drept incorectă, precizând că Dragomir încearcă să dea vina pe liberali şi să îi înfiereze ca nesusţinători ai sportului, în condiţiile în care ei nu au votat proiectul de buget pentru că le-au fost respinse aproape toate propunerile cu care au venit la vremea respectivă, în niciun caz pentru a nu se da bani la sport. Popa a adăugat că, dacă şi la anul se va proceda la fel, consilierii PNL nu vor fi de acord nici cu următorul proiect de buget. La rândul său, liberalul Sorin Ioniţă a adăugat că se poate face abstracţie de contre politice pentru a fi reprezentat interesul celor 250 de copii care practică baschetul în Brăila, ceea ce a condus involuntar la şi mai multe contre.

 

Primarul a prezentat câţi bani a dat echipei de baschet

Edilul-şef Marian Dragomir a dorit să prezinte plenului cifre privind finanţările care s-au făcut către echipa de baschet în ultimii ani, în special în mandatul său.

“În anii 2015-2016 Primăria a alocat către baschet suma de 220.000 lei. Deci în doi ani de zile. În anul 2017 - 350.000 lei. În anul 2018 - 289.000 lei. Constatăm astfel, că atât în anul 2017, cât şi în 2018 suma alocată a fost mai mare decât cea din anii 2015-2016 cumulat. Acest lucru dovedeşte că Primăria a susţinut clubul de baschet. Dar să ştiţi că banii aceştia nu au fost folosiţi în integralitatea lor pentru acei copii despre care se vorbeşte. Copii care îşi plătesc în paralel accesul la clubul de baschet. Dacă nu plăteau niciun leu clubului, atunci eu înţelegeam afirmaţiile dumneavoastră şi spuneam că Primăria Municipiului Brăila suportă într-adevăr plata integrală activităţii pentru copiii care practică acest sport. Dar din aceşti bani au fost plătite sume către jucători, au fost plătite sume pentru activităţile desfăşurate cu copii, deşi, în paralel, clubul a perceput taxe de la copiii la care faceţi dumneavoastră referire”, a afirmat Dragomir, reamintind că în mandatul său s-a alocat 1 milion de euro pentru toate disciplinele sportive până în acest moment.

Ioniţă a insistat pe ideea că şi administraţia brăileană solicită plata închirierii spaţiilor pe care le pune la dispoziţia clubului Cuza Sport. Acesta a precizat că ar fi frumos dacă Primăria ar oferi gratuitate clubului pentru a-şi desfăşura activitatea sportivă, iar astfel copiii nu ar mai fi nevoiţi să plătească taxe la club. La rândul său, Dragomir a precizat că este de acord, doar că nu Primăria percepe taxă pentru folosirea Sălii Polivalente, ci Consiliul Judeţean. Acesta a afirmat că s-ar putea discuta cu consilierii PSD şi PNL din CJ astfel încât echipele recunoscute de federaţiile naţionale sportive, afiliate Ministerului Tineretului şi Sportului, să beneficieze de acces gratuit, cu excepţia plăţii utilităţilor.

 

Totolici şi-a susţinut cauza, dar nu s-a bucurat de prea mult succes

Lucian Căprariu i-a rugat pe consilieri să îl lase pe Mircea Totolici să ia cuvântul şi să îşi expună un punct de vedere. Propunerea s-a supus la vot şi a fost aprobată în unanimitate. Totolici a dorit în primul rând să precizeze că, deşi primarul a folosit expresia “club privat”, în realitate este vorba despre un ONG de drept privat, întocmai pe modelul HC “Dunărea”.

“În spatele meu sunt într-adevăr 250 de copii, în spatele nostru sunt visele acestor copii de a dori să facă baschet, mişcare, de a creşte sănătos. Există la mapele pe care le-aţi primit azi - şi vă rog fumos să nu treceţi peste acest lucru -, o adresă oficială făcută de către primarul Municipiului Brăila, semnată de dumnealui, către Federaţia Română de Baschet, în care îşi asumă faptul că, dacă ne înscriem în Liga Naţională, vom fi sprijiniţi în continuare prin rectificări bugetare. La fel de bine, în urma nefericitului incident cu americanii, jucătorii echipei de seniori au fost primiţi la invitaţia domnului primar, la dumnealui în birou. Li s-a promis să rămână să îşi vadă de antrenamente în continuare, să reprezinte Brăila cu succes, pentru că la sfârşitul şedinţei CLM din octombrie se va face rectificare bugetară. (...) Rugămintea mea este în momentul în care discutaţi lucruri legate de a finanţa un club - că s-au alocat prea mulţi sau prea puţini bani -, haideţi să mergem şi pe ceea ce a realizat acel club”, a declarat Totolici.

Acesta a mai adăugat faptul că promisiunile făcute de administraţia brăileană au condus echipa de baschet să facă anumiţi paşi şi să ţintească într-o zonă unde nu se poate descurca singură din punct de vedere financiar. Totolici a mai precizat că a abordat şi privaţi şi a reuşit să obţină din luna iulie până în prezent 78.000 lei din donaţii şi sponsorizări, însă insuficient pentru a-şi continua activitatea la nivel înalt.

“Nu ştiu de ce se vehiculează faptul că organizaţia e formată din persoane care vin de la Galaţi. Eu am venit de la Galaţi acum 11 ani, dar mi-am schimbat buletinul, sunt brăilean. Reprezint Brăila. Toată munca mea a fost pentru Brăila şi pentru copiii de aici. Faptul că ei plătesc acea taxă... în orice club, din punct de vedere managerial, membrii au posibilitatea să achite sau nu. Dar niciodată nu am spus unui copil ceva dacă nu a plătit acea taxă, cu care am achitat nu chiria de la Sala Polivalentă cum s-a afirmat, ci chiriile de la Bălcescu şi de la Şcoala nr. 4, care sunt în subordinea Primăriei Municipiului Brăila. Deci vă rog frumos să aveţi în vedere lucrurile astea pentru că sunt foarte multe aspecte”, a mai spus Totolici.

De asemenea acesta a punctat şi faptul că municipalitatea se teme să mai finanţeze baschetul din pricina unui ordin (Ordinul 664/2018 al ministrului Tineretului şi Sportului) recent, care aduce modificări la legislaţia privind finanţarea sportului, însă din punctul său de vedere, administraţia poate ajuta baschetul, fără probleme.

Primarul Dragomir a dorit să precizeze că tocmai declaraţiile preşedintelui Cuza Sport demonstrează că municipalitatea a susţinut echipa cu bani în proporţie de 73%, restul venind de la privaţi.

 

Amendamentul «cu maimuţe» al lui Tabarac

Liberalul Adrian Tabarac a propus un amendament la rectificarea bugetară, în sensul de a se lua 200.000 lei de la Grădina Zoologică şi a fi alocaţi la echipa de baschet. Însă propunerea sa a dat naştere şi mai multor dezbateri, mai ales că acesta a precizat că banii s-ar lua “de la maimuţele de la ZOO”. Având în vedere că şi PND-istul Adrian Traian i-a solicitat primarului să ia în calcul o viitoare şedinţă de îndată în care “să ajute” baschetul, edilul-şef a cerut un punct de vedere de la secretarul municipiului Ion Drăgan. Acesta a punctat că înainte de a aloca bani dintr-un sector de activitate în altul este nevoie de o analiză a direcţiei de specialitate şi un raport care să însoţească proiectul. Cât despre finanţarea sportului: “Dumneavoastră aţi aprobat un regulament de acordare a banilor inclusiv pentru sportul de performanţă. Este un regulament care a ţinut seama de prevederile legale în vigoare, la momentul adoptării şi care este construit pe principiile egalităţii de tratament şi pe principiile transparenţei. Datorită faptului că ordinul despre care se face vorbire, Ordinul 664, vine în aplicarea inclusiv a articolului 18 indice 1 care permite finanţarea pe sport, este nevoie ca Municipiul Brăila să îşi actualizeze acest reglament în aşa fel încât finanţările viitoare să respecte aceleaşi principii de egalitate de şanse şi de transparenţă. Deşi, emoţional, poate că dumneavoastră aţi fi înclinaţi să votaţi acordarea directă a unei sume de bani către o entitate sportivă sau alta, vă spun că legal sunt anumite dificultăţi în a încadra această alocare de bani. Aceasta nu poate fi făcută decât în cadrul unei proceduri transparente”, a precizat Drăgan.

În acest context, Sorin Boşneag a anunţat că grupul PSD nu va participa la votul pe amendament, pentru a nu aproba ceva ilegal, iar Tabarac şi-a retras propunerea, precizând că aşteaptă ca regulemntul finanţării sportului să fie modificat.

La final, proiectul privind rectificarea bugetară a fost adoptat în unanimitate, în forma sa iniţială.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro