Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Temerea de pe urmă a lui Iohannis

Ieşind din tăcerea suspectă din ultima perioadă, liderul PSD - şi al Guvernului -, Liviu Dragnea, şi-a expus teoriile şi planurile, celor dispuşi sau dornici să i le asculte, evident la o televiziune a unui alt infractor. Pe lângă ameninţări la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, legate de pregătirea unei plângeri pentru înaltă trădare - un fel de răzbunare a prostului la plângerea similară depusă de liderul PNL împotriva premierului Viorica Dăncilă - şi pe lângă minciunile ori manipulările preferate de telespectatorii şi votanţii captivi, Dragnea a enunţat şi un mare adevăr.

Dorind să-l atace de fapt pe Klaus Iohannis, liderul PSD a făcut următoarea declaraţie: „Iohannis este îngrozit de faptul că preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, de anul viitor, va fi exercitată de către doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, dumneaei fiind cea care va gestiona toate dosarele europene care vor fi de gestionat în acea perioadă şi va fi persoana publică sau autoritatea publică din România care va comunica cu toate celelalte oficialităţi din Europa”.

Ei bine, da, dacă Iohannis ar avea cu adevărat un motiv de îngrijorare cu privire la viitorul apropiat, aceasta ar trebui să fie temerea cea mai mare. Da, orice om de bună credinţă din ţara asta ar trebui să fie îngrozit de faptul că Viorica Vasilica Dăncilă va fi în această postură. Orice român ar trebui să fie îngrozit că o asemenea persoană, cu carenţe intelectuale grave, agramată şi total nepregătită pentru o asemenea funcţie de demnitate publică, va exercita în numele României preşedinţia Consiliului UE în perioada ianuarie-iunie 2019. Probabil că oficialii europeni sunt de mult îngroziţi de această perspectivă.

Pentru cui nu-i este suficient de clar, România - care va deţine preşedinţia Consiliului UE pentru prima dată de la aderarea din 2007- chiar va reuşi să se facă de „kko” cu un asemenea premier. Da, faptul că Dăncilă „va gestiona toate dosarele europene care vor fi de gestionat în acea perioadă şi va fi persoana publică sau autoritatea publică din România care va comunica cu toate celelalte oficialităţi din Europa” este un scenariu cu adevărat de groază. Şi, din păcate, unul cât se poate de real.

Dar Klaus Iohannis ar fi putut evita această situaţie penibilă dacă, în urmă cu un an, ar fi respins propunerea PSD-ALDE de a o numi în funcţia de premier pe Viorica Vasilica Dăncilă. Pentru că populaţia nu ştia nimic despre (in)competenţele premierului, dar preşedintele ţării ar fi trebuit să ştie. Pierdută în mulţimea de europarlamentari de la Bruxelles, nefăcând mai nimic acolo, Dăncilă a reuşit cumva să nu se facă remarcată public. Nici de bine, dar  nici de rău. Puţină lume ştia – sau îşi imagina – ce fel de om este Dăncilă. Dar preşedintele României ar fi trebuit să cunoască, măcar de la „servicii”, ce (nu) zace în capul premierului desemnat atunci de Dragnea şi Tăriceanu. Ar fi trebuit să ştie că este agramată rău, că nu ştie bine nicio limbă străină, că nu ştie nici măcar limba română cu adevărat, că nu are habar de capitalele europene ori de cuvinte uzuale, că nu este decât o tanti oarecare, care a ajuns atât de departe strict printr-un concurs de împrejurări dictate pe linie politică, nicidecum pe baza unor calităţi profesionale ori intelectuale care să o recomande pentru o asemenea funcţie. Iohannis ar fi trebuit să ştie cu cine are de-a face şi să ne spună şi nouă că o asemenea persoană nu doar că discreditează coaliţia de guvernare - ceea ce era de înţeles, în calculele politice ale preşedintelui şi ale oricui care este împotriva PSD-ALDE-UDMR -, dar face de râs România, de la cel mai jos până la cel mai înalt nivel, ceea ce nu mai este deloc în regulă.
Categorie articol: 

Comentarii