Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Telefoane cu fir la SRI

Incepand de astazi, toate informatiile legate de convorbirile si SMS-uri, mai putin continutul comunicarii, vor fi stocate intr-o baza de date la dispozitia "autoritatilor competente". Mai mult, de la jumatatea lunii martie, si providerii de internet vor incepe sa stocheze date legate de email-uri si navigare. Ce se intampla cu aceste date? La solicitarea "autoritatilor competente", si cu autorizatia unei instante, datele vor fi utilizate in cadrul activitatilor de cercetare, de descoperire si de urmarire a infractiunilor grave. In cazul in care, in decurs de 6 luni, aceste autoritati nu acceseaza informatiile stranse de operatorii de telefonie si providerii de internet, baza de date ar trebui sa fie stearsa ireversibil, iar procedura de stocare este reluata.
Obligatia operatorilor de a arhiva informatii de baza privind activitatea persoanelor fizice si juridice pe undele telefoniei mobile si pe serviciul online izvoraste din prevederile unei controversate legi adoptate pe ultima suta de metri de fostul legislativ. Este vorba despre Legea nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii.

SRI poate afla oricand de unde, cu cine, cand si cat vorbim, pe unde navigam virtual sau cui trimitem e-mailuri

Concret, de astazi toti operatorii de telefonie fixa si mobila, adica Romtelecom, RDS&RCS, Orange, Vodafone, Cosmote, ZAPP etc. sunt obligati sa stocheze timp de 6 luni date despre toate convorbirile fiecaruia dintre noi: de unde vorbim, cu cine, cand si cat vorbim. In plus, pentru SMS-uri, informatiile vizate de lege sunt urmatoarele: de unde, cui si cand le trimitem. Pentru Internet prevederile privind stocarea intra in vigoare din 15 martie, cand toti providerii incep sa adune date despre e-mailurile noastre: de unde, la ce ora si cui le trimitem. In plus, si pentru navigarea pe internet se strang date cum ar fi: cine suntem (nume, adresa si IP), data si ora conectarii. Practic, mitul potrivit caruia poti fi anonim si naviga ca atare pe internet este complet spulberat.
Prin autoritati competente legiuitorul intelege Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Ministerul Public, Serviciul Roman de Informatii (SRI) si Serviciul de Informatii Externe (SIE). Solicitarea transmiterii de date punctual in cazul unei persoane fizice sau juridice se realizeaza numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, cu autorizarea motivata a presedintelui instantei, numai daca sunt date ori indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni grave.
Trebuie precizat faptul ca legea in discutie stabileste ca prevederile nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii sau informatiile consultate in timpul utilizarii unei retele de comunicatii electronice. Nu se aminteste nimic despre o eventuala garantare a securitatii acestor informatii pe timpul stocarii lor si nici asupra "stergerii ireversibile" a datelor la expirarea unui ciclu de stocare de 6 luni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii