Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Teii vandalizati au florile toxice

Brailenii care culeg flori de tei din copacii de pe aliniamentele stradale, pentru a le comercializa, fac rau de doua ori: o data pentru ca vandalizeaza pur si simplu pomii, rupindu-le crengile, in al doilea rind, pentru ca, dupa cum spun specialistii, florile respective sint toxice. Acestea sunt expuse unei cantitati foarte mari de gaze de esapament, putind provoca boli grave celor care le folosesc pentru prepararea de infuzii sau ceai.
Numerosi tei de pe Str. Republicii, B-dul Independentei, Calea Galati sau Str. Scolilor au cazut victima culegatorilor de flori. Indivizii sau individele care vor sa faca un ban din vinzarea acestora dau dovada de o rapacitate vecina cu inconstienta, smulgind pur si simplu crengi intregi. Mai multe sesizari telefonice primite la redactie ne-au semnalat asemenea cazuri. "Daca tot avem teii astia pe strazi, de ce nu ia Primaria masuri, pentru ca florile sa fie culese in mod organizat, ca sa nu se mai distruga copacii?", ne-a intrebat un cititor. Intrebarea i-a fost transmisa de reporterul nostru viceprimarului Daniela Vasioiu, care coordoneaza activitatea Directiei "Seroplant". Aceasta a primit-o cu mare interes: "Intr-adevar, e o idee foarte buna. Voi lua legatura cu "Plafar", pentru a cauta o solutie de culegere a florilor de tei astfel incit copacii sa nu aiba de suferit, iar aceasta resursa naturala sa fie valorificata in folosul municipalitatii", ne-a spus Vasioiu. Dupa citeva minute, insa, viceprimarul ne-a contactat pentru a ne transmite ca ideea este nerealizabila. "Cei de la "Plafar" au explicat ca legea interzice culegerea si comercializarea florilor din teii aflati pe aliniamentele stradale. Din cauza traficului auto, aceste flori sint supuse noxelor si asimileaza o cantitate mare de plumb, cu efect toxic asupra sanatatii oamenilor", ne-a informat Daniela Vasioiu. Viceprimarul ne-a mai spus ca exista un protocol incheiat intre Primarie si Politia Comunitara, pentru protejarea teilor in aceasta perioada a anului. "Avind in vedere ca florile teilor de pe aliniamentele stradale prezinta un factor de risc pentru sanatatea oamenilor, vom apela la Politia Comunitara sa isi dubleze vigilenta fata de cei care incearca sa le culeaga", a conchis Vasioiu.
Dupa cum ne-a comunicat Georgica Tanase, seful Biroului Ordine Publica, din cadrul Politiei Comunitare Braila, in ultimele doua saptamini, de cind au inflorit teii, au fost sanctionati sapte indivizi prinsi rupind crengi pentru a culege flori. Ultimii trei au fost amendati vineri, 8 iunie. Este vorba despre Florin Romanenco, 23 ani, si Radu Petrache, 54 ani, care atacasera teii de pe B-dul Independentei, si de Maria Burduja, 26 ani, care rupsese o creanga dintr-un tei de pe Str. Scolilor. Sanctiunile pentru astfel de contraventii sint cuprinse intre 250 si 500 lei. In toate cazurile de pina acum, politistii comunitari au aplicat amenzi de cite 250 lei (2,5 milioane de lei vechi).
Categorie articol: 

Comentarii