Mergi la conţinutul principal

Tehnologia de ultimă generație aplicată în agricultura performantă

PANTHEON, un proiect italian finanțat din fonduri europene, dezvoltă un nou sistem de control și dobândire a datelor de supraveghere (SCADA) pentru cultivarea cu precizie a livezilor de alune.

Acest sistem este format din drone și roboți de teren alimentați cu energie solară, care colectează date și efectuează operațiuni agricole fără a fi nevoie de un operator. Toate informațiile sunt colectate de o unitate centrală, care efectuează acțiuni automate (de exemplu, controlul irigării) pe baza datelor primite.

 

 

Există un risc inevitabil de risipă de apă, pesticide, îngrășământ și alte resurse, în întreținerea unei livezi ce se întinde pe mari porțiuni de teren, atunci când se atribuie același tratament tuturor plantelor, indiferent dacă îl necesită sau nu. Roboții proiectați vin să rezolve această problemă, prin analizarea cu precizie a nevoilor individuale fiecărui arbore.

Agronomistul Valerio Cristofori de la Universitatea Tulsa explică: ”Agricultura de precizie ne permite să efectuăm tratamente direcționate la momentul potrivit, în cantități adecvate, în funcție de nevoile reale ale plantei – lucru pe care agricultura tradițională de astăzi tinde să-l neglijeze.”

Un robot facilitează considerabil munca agricultorilor deoarece pot scana livada, măsura copacii și face poze pentru a analiza cultura, determinând necesitățile individuale ale fiecărei plante, acțiune ce ar presupune prea mult timp și efort pentru un om.

Colectăm date cu un scaner laser pentru reconstrucție geometrică 3D și folosim camere pentru a realiza imagini multispectrale și de înaltă rezoluție pentru a evalua starea fizică sau de sănătate a fiecărui arbore.”, spune Renzo Fabrizio Carpio, inginer în robotică la Universitatea Tre din Roma.

Datele colectate de robot sunt trimise într-un sistem centralizat. Agricultorii analizează datele astfel obținute, iar pe baza lor pot lua decizii cu ajutorul unei interfețe ușor de utilizat.

Totodată, cercetători din Bruxelles lucrează la îmbunătățirea unei drone autonome, ale cărei camere ajută la determinarea nevoilor de irigare, la găsirea dăunătorilor sau a bolilor, precum și la estimarea nivelului recoltei.

Producătorii activi în industria agricolă vor prezenta din ce în ce mai mult interes pentru acest tip de tehnologie deoarece le va putea oferi posibilitatea de a spori calitatea producției reducând impactul negativ asupra mediului.

Sursa: www.perol.ro

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro