Mergi la conţinutul principal

Teatrul "Maria Filotti" poate lua foc oricind

Cladirea Teatrului "Maria Filotti" ar putea lua foc oricind, dat fiind ca nu sint respectate normele impuse de lege, pentru obtinerea avizului de functionare, din partea Pompierilor. Este semnalul de alarma tras de directorul institutiei, Veronica Dobrin, ieri, in cadrul sedintei Consiliului Local Municipal, cind aceasta a solicitat si ajutor financiar, pentru a achizitiona si monta instalatiile necesare pentru respectarea normelor legale, pe linie PSI. Dobrin a explicat ca, desi nu are avizul pompierilor, institutia functioneaza, iar ea nu are liniste, gindindu-se ce nenorocire s-ar putea intimpla, din cauza unui scurtcircuit sau a altui eveniment care ar declansa flacari. Potrivit calculelor directorului, ar fi necesare circa 5 miliarde lei, pentru punerea la punct a tuturor problemelor si obtinerea avizului PSI, dar teatrul nu are acesti bani si nu-si va permite niciodata sa investeasca aceasta suma, din fonduri proprii: "Cladirea teatrului, un imobil de patrimoniu, este des vizitata de diverse delegatii din tara sau strainatate, ca sa nu mai vorbim despre spectatorii propriu-zisi. Ca sa va faceti o idee, anul trecut au patruns in cladirea teatrului 45.000 spectatori: 27.000 in sala de spectacole, iar restul, in salile de conferinte. Aceasta cladire nu are autorizatie de functionare de la Pompieri, si este foarte grav, va rog sa ma credeti ca eu nu am liniste, in fiecare zi mi-e teama de un scurtcircuit, mai ales cind vad la televizor ce se intimpla, si nu este singurul teatru care a luat foc in tara si in lume. Noi am facut o documentatie, nu am stat cu miinile in buzunar, am participat la o licitatie de proiecte PHARE acum doi ani - si ar insemna o investitie de peste 5 miliarde lei, pentru ca este vorba despre o instalatie sofisticata, acolo se lucreaza cu instalatii de forta, cu reflectoare puternice -, dar se pare ca nu am avut atunci cistig de cauza. Sigur ca este greu sa dea Primaria 5 miliarde lei, inteleg acest lucru, dar va rog ca aceasta suma sa fie esalonata si sa fie luat in seama proiectul".
Dobrin a facut si un calcul rapid, privind valoarea veniturilor proprii, intr-un an, pentru a convinge executivul ca nu poate suporta singura aceste cheltuieli: "Eu va asigur ca teatrul, la ora aceasta, este la o linie valorica apreciata in presa de specialitate, am vrea sa fim prezenti la festivalurile la care sintem invitati, am vrea mai multe productii, si sa avem un buget la nivelul anului trecut, este greu sa ma gindesc ca pot face productie teatrala. Sigur ca pot fi trimisa la venituri proprii, dar va fac un calcul simplu: 170 de spectacole posibile intr-un an, inmultit cu o medie de 200-250 de spectatori, inmultit cu 30.000 lei biletul - pentru ca nu poti sa nu dai cu 50% mai putin pensionarilor si elevilor - fac un venit de circa 1,2 miliarde lei. Restul, din inchirieri, sa zic ca ma duc la 2 miliarde lei. Dar in aceste conditii nu putem sa facem fata unei competitii profesionale, daca vrem ca teatrul sa fie o mindrie pentru noi".

"Directia pe care mergeti dumneavoastra nu este cea pe care am stabilit-o de comun acord"

Rugamintile Veronicai Dobrin l-au lasat rece pe primarul Constantin Cibu, care a fost chiar uimit ca aceasta n-a inteles ca, dinspre Primarie, nu trebuie sa se mai astepte la cine stie ce sustinere financiara. Cibu i-a explicat Veronicai Dobrin ca daca vrea sa faca proiecte de amploare, indiferent in ce scop, n-are decit sa faca singura rost de bani: "Daca va aduceti aminte, in toamna anului trecut, cind am discutat despre teatru, noi am spus unde vrem sa ajungem, si v-am dat exemple teatrele din strainatate, din marile orase, care se autofinanteaza. Eu speram ca dumneavoastra ati inteles atunci aceasta directie, ca astazi sa veniti sa-mi cereti mai multi bani decit anul trecut. Directia pe care mergeti dumneavoastra nu este cea pe care am stabilit-o de comun acord. Va spun inca o data, luati exemplul teatrelor din marile orase, care nu sint subventionate de catre Primarie. Gasiti solutii pentru cresterea veniturilor proprii, dar nu apelati intruna la Primarie, ca toata lumea ne cere noua bani. Nu se poate, ca nu avem de unde. Eu am inteles ca vreti sa faceti sa fie frumos, sa aveti trupa de 200 de actori, sa lucrati cu 10 regizori straini, dar ineficienta acestei activitati e clara. Inseamna ca nu ati inteles nimic din ce am discutat in toamna anului trecut. E un colectiv de 100 de oameni, poate e prea mult, nu?".
In ajutorul directorului teatrului a sarit consilierul PD Mihaela Picu, ce s-a declarat in favoarea sprijinirii acestei institutii, cu ceva mai mult decit suma alocata la fiecare inceput de an, ca buget. Picu a fost de parere ca teatrul nu este butic cu marfuri de vinzare, caruia sa-i calculezi rentabilitatea: "Eu ma duc foarte des la teatru, si de aceea, este evident ca sustin propunerile doamnei director. Imi place acolo, si nu numai mie, tuturor ne place, si are dreptate doamna director, cind spune ca de fiecare data cind este vorba despre o vizita mai protocolara, cind e vorba sa ne mindrim, pe toti ii ducem la teatru. Dar ca orice mindrie, si aceasta costa. In momentul in care noi spunem ca Teatrul "Maria Filotti" nu are aprobarea Pompierilor, este o chestiune foarte grava. Daca spunem ca ne dorim acel festival international de teatru la Braila, pentru care acum doi ani am luptat cit am putut si a fost o adevarata mindrie, eu nu inteleg de ce unele activitati mai mult sau mai putin culturale sint atit de mult incurajate, iar teatrul nu este. Dvs., domnule primar, spuneti ca sint 100 de oameni, la teatru. 100 de oameni, pentru ditamai cladirea, e mult?! Sa fim seriosi. Cladirea aceea are o marime, este nevoie de un anumit numar de oameni pentru intretinere, incepind de la femei de serviciu, continuind cu electricienii, de exemplu, si terminind cu paznicii. A pune intr-un algoritm de calcul arta, mie ni se pare de-a dreptul excentric".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro