Mergi la conţinutul principal

Teatrul "Maria Filotti" nu mai este stapin pe o parte din parterul cladirii

Ieri dimineata, reprezentantul proprietarilor cladirii Berechet, Gheorghe Periverzov, a sosit la Teatru si a vrut sa inceapa izolarea parterului cladirii de restul teatrului. Cum spatiile inca nu erau eliberate, acesta a mai dat termen de gratie 24 de ore pentru eliberarea spatiului. Directorul teatrului, Veronica Dobrin, a spus ca din acele incaperi nici nu prea au ce sa scoata. Vor lua doar oglinzile, restul raminind la dispozitia noului proprietar. "Vom avea foarte multe probleme din cauza ca se intrerupe circuitul in teatru. Actorii, pentru sala Studio, vor avea cabine, dar nu vor avea grupuri sanitare. Daca se intimpla sa aiba o problema in timpul unui spectacol ei ar trebui sa iasa prin sala, sa treaca pe linga spectatori. Cea mai grava problema insa este aceea ca cedarea acestui spatiu duce la incalcarea normelor contra incendiilor. In caz ca va fi o problema, administratorii din teatru nu pot ajunge la hidranti, iar cladirea ar putea fi in pericol. Se blocheaza si sistemul de alarmare impotriva incendiilor", a explicat directorul Veronica Dobrin. Mai mult, in urma hotaririi de retrocedare din anul 2006, pusa in practica prin hotarirea primarului Cibu in 2007, fostul proprietar a primit o suprafata de aproape trei ori mai mare decit ceea ce a detinut de fapt la nationalizare.
Problema redarii salii Studio circuitului teatral este stringenta pentru ca de miine chiar ar trebui sa inceapa derularea a doua proiecte ale teatrului, dintre care unul este in sala Studio. Pentru a deveni functionala, salii Studio ar trebui sa-i fie redat circuitul normal al actorilor, prin spatii ferite de ochii spectatorilor. Daca s-ar intimpla ceva unui actor in timpul unei reprezentatii el ar trebui sa iasa din sala pe linga spectatori, fapt inacceptabil. Daca se va darima o parte a unui perete pentru a se putea asigura accesul in Holul Monumental se va distruge o parte din ce s-a realizat prin proiectul Phare. De asemenea, trebuie gasite spatii noi de depozitare pentru materialele care sint in spatele scenei si care vor trebui luate de acolo. La celelalte spatii din cladirea Berechet aflate la etaj, teatrul va avea acces inca doi ani, conform legii. In acest rastimp, ori se ajunge la o intelegere cu proprietarul pentru achizitionarea cladirii, ori trebuie sa se construiasca altele noi. Deja directorul Veronica Dobrin cauta solutii pentru eventualele spatii noi. "In spatele teatrului a fost odata o gradina de vara. Pe locul ei sint acum garaje, insa pe acel loc s-ar putea construi niste spatii noi, dar aceste investitii costa foarte mult. Trebuie analizata situatia foarte exact, trebuie discutat si cu un proiectant si gasite solutii. In 20 de ani, de cind s-a reabilitat teatrul tehnica a evoluat foarte mult, insa trebuie vazut daca nu cumva este mai ieftin sa cumparam cladirea", a mai spus directorul Veronica Dobrin.
Problema teatrului il preocupa si pe primarul Constantin Cibu care a spus ca desi hotarirea de retrocedare nu mai poate fi atacata, ea fiind definitiva si irevocabila, se fac demersuri pentru a vedea ce se poate face in privinta suprafetelor nou construite. Deocamdata, angajatii Primariei sint la stadiul adunarii documentelor, dupa care vor vedea ce mai este de facut. Dovezi ca acele spatii sint nou construite si nu apartin de fosta proprietate Berechet vor fi cautate in arhivele Consiliului Judetean, care era in anii '80 ordonator de credite, la constructor, actuala "Concivia", la proiectant. Aceste documente ar putea fi un punct de plecare pentru rediscutarea cazului din punctul de vedere al proprietatii spatiilor nou construite.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro