Mergi la conţinutul principal

Teatrul de Păpuşi Brăila, forţat să se mute în Şcoala 6

Echipa Teatrului de Păpuşi "Cărăbuş" Brăila a solicitat recent ajutorul Consiliului Judeţean prin intermediul independentului Marian Căpăţână pentru a nu-şi pierde vechiul sediu. Consilierul a anunţat în cadrul celei mai recente şedinţe a CJ Brăila că a primit o scrisoare semnată de către întregul colectiv al Teatrului "Cărăbuş", care urmează să fie mutat într-un spaţiu nepotrivit. Potrivit lui Căpăţână, actorii spun că imobilul de pe Strada Polonă în care activau a fost retrocedat în urmă cu aproximativ 10 ani, perioadă în care nu s-au mai făcut reparaţii, iar clădirea a ajuns într-o stare deplorabilă. Soluţia de urgenţă a Primăriei Brăila a fost de a muta Teatrul de Păpuşi în incinta căminului de copii din curtea Şcolii nr. 6 "Sandu Aldea", situată pe Str. G-ral. E. Grigorescu nr.25, cu posibilitatea organizării de spectacole în sala de festivităţi aflată la etaj.
"Aceasta nu este problema CJ-ului, dar, aşa cum am ajutat în repetate rânduri Primăria Brăila, cred că va trebui să punem umărul şi de data aceasta pentru că lucrurile nu stau tocmai bine. Problema, în primul rând, este una imobiliară. Clădirea în care îşi desfăşurau activitatea a fost revendicată, retrocedată, s-a intrat în unele discuţii cu Primăria Brăila însă nu s-a ajuns la nicio soluţie. În acest interval de timp, clădirea s-a deteriorat, nu au mai fost făcute reparaţii şi uşor - uşor ea devine improprie actului cultural care se face acolo. Echipa actuală a Teatrului «Cărăbuş» va fi mutată în Şcoala 6, undeva la o sală la etaj. Ea este improprie pentru teatrul de păpuşi, nu are acea rampă, acele pârghii care le trebuie, plus că sala este undeva la etaj şi după cum ştiţi teatrul de păpuşi se adresează copiilor şi unii dintre ei foarte mici - patru, cinci ani. E cam greu să se ducă ei pe scări. (...) Rugămintea mea este ca executivul Consiliului Judeţean, dumneavoastră cu directorul economic, să convocaţi executivul Primăriei şi împreună cu proprietarul acelui imobil să se poarte o discuţie, poate se ajunge la o înţelegere, în primul rând ca să creăm un viitor acestei instituţii. Oamenii se vor duce să joace în altă parte, dar vor ca în anii ce urmează să îşi desfăşoare activitatea în aceeaşi locaţie ca şi până acum", a declarat Căpăţână.

"SOS Teatrul de păpuşi Cărăbuş"

Pentru a-şi expune cât mai bine punctul de vedere, consilierul independent chiar a dat citire scrisorii redactate de către echipa teatrului de păpuşi, în faţa plenului miniparlamentului judeţean. În cadrul documentului, actorii au solicitat autorităţilor să ia în considerare posibilitatea de a răscumpăra şi reabilita clădirea în care Teatrul de păpuşi a activat timp de 63 de ani. "Ne întrebăm dacă nu ar fi mai bine un efort din partea forurilor locale ca teatrul să fie cumpărat şi redat copiilor acestui oraş? Este o grabă inexplicabilă de mutare într-un loc impropriu. Totul se va degrada. De multe ori graba strică treaba, mai ales că oferta proprietarului este rezonabilă, flexibilă şi discutabilă. Ce se va întâmpla oare cu teatrul de păpuşi? Este unul dintre simbolurile oraşului. Oare copiii ce vor spune? Oare nu pot exista soluţii concrete?", se arată în scrisoarea semnată de către colectivul Teatrului de păpuşi.

Stancu, interesat de salvarea clădirii

Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu s-a arătat destul de interesat de subiect şi a promis că se va apleca asupra problemei. Acesta a catalogat Teatrul de Păpuşi drept un "simbol al Brăilei" şi a afirmat că nu este singura intervenţie a Consiliului Judeţean de acest gen. "Discutaţi cu cei de la Primărie, de la patrimoniu, vedeţi a cui este clădirea. Puşcă (n.r. Ionel Puşcă, director executiv Direcţia tehnică de gospodărire comunală), mergeţi până acolo să vă uitaţi, faceţi nişte poze şi în final o să merg şi eu până acolo să văd despre ce este vorba. Sunt de acord că este un simbol al Brăilei Teatrul de Păpuşi şi cred că trebuie să facem un efort în acest sens. Trebuie făcut! Aşa cum am procedat cu Muzeul, cum am făcut cu alte clădiri, aşa cum facem acum cu spitalul unde suntem încă în tatonări, cu dispensarul de la Belvedere nr. 12. O să devenim moaşa comunală din punctul ăsta de vedere, dar e în regulă. Pentru copii o să încercăm. Cu votul dumneavoastră bineînţeles şi într-un parteneriat cu Primăria, că aşa trebuie făcut. Trebuie luată clădirea, reparată şi adusă la un standard. Nu cred că e cea mai bună soluţie să duci copiii de 3 ani la etaj, pot să scape din mâna părintelui şi cu scările alea nu este cel mai bun lucru", a afirmat Stancu.

Simionescu: "Pentru clădirea de pe Polonă este o ofertă de 350.000 de euro"

Un comentariu pe această temă a făcut şi primarul Aurel Simionescu, recent, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a punctat că mutarea sediului teatrului s-a decis de către membrii CLM Brăila, deoarece clădirea de pe Strada Polonă a început să se deterioreze, devenind un real pericol atât pentru actori, cât şi pentru public. "A fost o hotărâre de CLM luna trecută în care cu titlu temporar am alocat un spaţiu în grădiniţa de lângă Şcoala 6, pentru partea administrativă, de depozit, etc. Am ales Şcoala 6 pentru că era liberă grădiniţa aceea şi pentru că are sală de spectacol. M-am întâlnit cu tot personalul de la Teatru, le-am spus despre subiectul respectiv, pentru o soluţie provizorie. O să vedem după aceea soluţia pe care vrem să o adoptăm. Le-am prezentat şi o serie de variante să spunem aşa de discutat la momentul acesta. Au avut observaţii în legătură cu scena de acolo pentru că o vor mai altfel. Au venit cu proiectul. O facem. Nu este nicio problemă, dar fără nu ştiu ce modificări la construcţia şcolii", a declarat Simionescu. Totodată acesta a precizat că a discutat şi cu proprietarul clădirii în care a activat până acum Teatrul "Cărăbuş" şi că oferta de vânzare a imobilului este de 350.000 euro. "Atât apreciază dumnealui că valorează clădirea. Am cerut să facem o dispoziţie, nominalizăm o comisie care să vadă în primul rând dacă această sumă - pe preţul pieţei, pe cum arată clădirea -, este una fezabilă. Am spus dacă este fezabilă cu plus - minus 5%, 10% discutăm. Dacă este cu 50% peste sau 100% nu putem să discutăm, pentru că după ce cumpărăm, să spunem, clădirea respectivă, mai trebuie puşi încă pe atât bani, poate chiar mai mulţi ca să fie reabilitată", a mai punctat sursa citată.
Zilele trecute, la şedinţa ordinară a CLM pe masa consilierilor s-a aflat oferta semnată de Cristian Cărbunaru, proprietarul imobilului de pe Strada Polonă nr. 12 pentru a fi analizată. Simionescu a ţinut să precizeze că din punctul său de vedere ar trebui luată în calcul şi varianta refolosirii unora dintre clădirile din proprietatea municipiului, care momentan nu au nicio întrebuinţare. Exemplul oferit de edilul şef pentru un posibil nou sediu al Teatrului de Păpuşi fiind Şcoala Generală nr. 3, "Spiru Haret".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro