Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Teatrul “Maria Filotti” în festival la Timişoara

• astăzi, 7 noiembrie, trupa actorilor brăileni va juca spectacolul CÂNTĂREAŢA CHEALĂ în oraşul de pe Bega, în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalul European al Spectacolului– Festival al Dramaturgiei Româneşti

 

Teatrul “Maria Filotti” a fost selecţionat în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR)  şi prezintă astăzi, 7 noiembrie, în oraşul de pe Bega spectacolul CÂNTĂREAŢA CHEALĂ.

“Cântăreaţa cheală” de Eugene Ionesco, după o traducere de Vlad Russo şi Vlad Zografi, este adaptat scenic şi regizat de Radu Iacoban. Scenografia îi aparţine lui Tudor Prodan, light design – Bogdan Gheorghiu. Distribuţia este următoarea : Ramona Gîngă (doamna Smith), Valentin Terente (domnul Smith), Corina Borş (doamna Martin), Silviu Debu (domnul Martin), Mădălina Anea (Mary), Adrian Ştefan (pompierul).

“M-am tot întrebat dacă Eugen Ionesco vorbeşte serios atunci când numeşte <<Cântăreaţa cheală>> o anti piesă. Există personaje, există scene cu iz de cauzalitate care generează situaţii dramatice şi dialog între personaje. Aparent, avem de-a face cu o piesă. Aparent, deoarece repetând cu actorii faini din trupa Teatrului <<Maria Filotti >> din Brăila şi înotând prin marea lingvistică a textului, ne-am dat seama că, până la un punct, Ionesco vorbeşte serios, dar şi glumeşte...

E un amestec de timiditate şi agresivitate, asa cum el însuşi afirmă într-un interviu, în fiecare dintre personajele aduse pe o scenă care nu se doreşte a fi scenă... E un spirit anarhic care se ascunde în spatele măştii de conformism, afişate de anti-personajele din <<Cântăreaţa Cheală>>.

Rezultă, aşadar, o comedie uneori agresivă, alteori tristă, alteori sărită de pe fix. Pe undeva, aşa cum ne situăm şi noi astăzi ca indivizi, într-o societate în care alienarea şi lipsa de comunicare devin din ce în ce mai prezente”, subliniază regizorul Radu Iacoban.

Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti (FEST-FDR) este şi în acest an un loc de întâlnire a celor mai bune spectacole pe text contemporan de teatru românesc şi un punct de convergenţă al artelor performative în complexitatea lor. FEST-FDR este un eveniment organizat de Teatrul Naţional din Timişoara, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, al Primăriei şi al Consiliului Local Timişoara.

 
Categorie articol: 

Comentarii