Mergi la conţinutul principal

Teatrul şi noi

Nu vreau sa mai scriu despre lucruri negative. Nu vreau să mai vorbesc  despre noile cazuri de COVID 19 sau despre copiii depistaţi pozitiv la testele  coronavirus sau despre învăţământul on line. îmi place să cred că viaţa îşi continuă cursul  firesc şi că pandemia nu ne-a încătuşat până în adâncul mădularelor noastre. Tocmai de aceea, aş vrea să să vă spun că, din acest an şcolar, teatrul devine materie opţională în şcoli, începând cu clasa a III-a. Nu ştiu dacă acest lucru vă va bucura sau dacă acest lucru merită o atenţie deosebită. Ştiu însă că. de luni de zile, am dus dorul manifestărilor artistice, am tânjit după atmosfera unei săli de spectacole...

Ne-a fost DOR-acel dor lăuntric, intraductibil, de actorii noştri, de magia teatrului brăilean, acea citatedelă culturală şi bijuterie arhitecturală în care trăim magia spectacolului şi retrăim momente de adevărată înălţare spirituală. 

V-am spus deja că, de la 1 octombrie, actorii Teatrului „Maria Filotti” au revenit în Sala Mare a Teatrului. V-am spus deja că, după un sezon estival desfăşurat în aer liber, în spaţiul amenajat în parcarea Poliţei, actorii noştri chiar merită aplauze la scenă deschisă şi toată recunoştinţa noastră pentru toată bucuria pe care ne-o oferă...

Dar, nu v-am spus că, din acest an şcolar, elevii şi liceenii vor putea studia teatrul ca disciplină opţională din acest an şcolar. Cu alte cuvinte, Teatrul se învaţă şi la şcoală. De anul acesta, elevii vor putea studia, la alegere, tainele artelor teatrale încă din clasa a III-a. Deocamdată, disciplina aprobată prin ordin de ministru este opţională, dar, beneficiile sunt vizibile în dezvoltarea copiilor care fac astfel de cursuri.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a anunţat, joi, că a aprobat introducerea unei noi materii opţionale în învăţământul preuniversitar.

Este vorba despre teatru, care va putea fi studiat de elevii de la clasele a III-a, a IV-a, a VI-a, a VII-a, a X-a şi a XI-a.

Conform ministrului, elevii de la clasele a III-a şi a IV-a vor putea studia disciplina “Eu şi scena”. Elevii de la clasele a VI-a şi a VII-a vor avea materia “Teatrul şi noi”, iar cei de la clasele a X-a şi a XI-a vor putea participa la materia “Laboratorul de teatru”.  

Ne place să recunoaştem sau nu, mereu au fost elevi pasionaţi de teatru. în joacă sau la serbări şi festivaluri au urcat cu entuziasm pe scenă. Acum însă, vor putea şi învăţa teatru organizat, de la profesori specializaţi şi ca la carte.

Desigur, materia este opţională, dar se va preda în şcoli şi licee.

Începând cu anul şcolar 2020-2021, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII a se vor face cursuri pentru cei care doresc să predea această materie.

Acest lucru a afost confirmat la deschiderea anului universitar al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, de Monica Anisie, ministrul Educaţiei, care a anunţat că teatrul va deveni materie opţională în şcoli, începând cu acest an şcolar.

De aceeaşi părere este şi Preşedintele României, Klaus Iohannis care, la deschiderea anului universitar 2020-2021 de la  la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” a subliniat:

Anul acesta nu a fost greu doar pentru educaţia din domeniul artelor, ci şi pentru actul cultural în general. Sălile de spectacol au fost închise luni de zile, iar măsurile menite să ţină sub control epidemia nu vor permite revenirea deplină la normalitate în perioada imediat următoare.

Există o legătură indisolubilă între artele spectacolului şi public. Apreciez în mod deosebit sacrificiul pe care îl face comunitatea artistică pentru a contribui la siguranţa întregii societăţi.

în acelaşi timp, sunt conştient că există o nevoie reală de sprijin pentru instituţiile de cultură, actori, regizori, cineaşti şi creatori de conţinut media şi tocmai de aceea mă aflu într-un dialog constant cu autorităţile guvernamentale responsabile pentru a găsi soluţii adecvate acestui segment profund afectat de pandemie.”

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro