Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Taxa pe scaun" revine in prim-plan

Mult-hulita "taxa pe scaun" gindita si lansata pe piata in legislatura 1996-2000 de catre unul dintre fostii ministri de Finante ai Conventiei Democrate, Decebal Traian Remes, este repusa pe tapet in mandatul lui Sebastian Vladescu, urmind sa fie pusa in aplicare, intr-o formula asemanatoare, incepind cu 1 ianuarie 2007. Astfel, potrivit noului Cod Fiscal, de anul viitor, proprietarii de restaurante si de baruri vor plati bugetului local, adica primariei, o taxa in suma de pina la 3.000 RON pentru eliberarea sau, dupa caz, vizarea anuala a autorizatiei privind desfasurarea activitatii de alimentatie publica.
Noua taxa a fost introdusa de Legea 343/2006 privind modificarea Codului fiscal. Potrivit legii, taxa va fi platita de comerciantii a caror activitate se desfasoara potrivit Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala - CAEN - in clasa 5530 (restaurante) si 5540 - baruri. Ea se datoreaza bugetului local al comunei, al orasului sau al municipiului, dupa caz, in a carui raza administrativ teritoriala se afla amplasata unitatea sau standul de comercializare.

Taxarea se face indiferent de numarul scaunelor dintr-un local

Spre deosebire de fosta taxa, care tinea cont de numarul de scaune dintr-un local, cea care va trebui aplicata incepind cu anul viitor se va plati in mod egal, indiferent de cite locuri are unitatea de alimentatie publica respectiva, banii incasati intrind in bugetul local. Totodata, legea introduce doua noi prevederi care reglementeaza plata taxei si modul de acordare a autorizatiei privind desfasurarea de activitati de alimentatie publica.
Si pentru ca bugetul local are nevoie de bani, iar una dintre principalele sale surse, taxa pe timbru, a fost abrogata, in proiectul de hotarire privind taxele si impozitele pe anul 2007, cuantumul taxei pentru eliberarea/avizarea anuala a autorizatiei privind desfasurarea de activitati de alimentatie publica a fost fixat la valoarea maxima prevazuta de lege, adica 3.000 RON.

Autorizatiiile vor fi semnate de primar

Legea schimba, de asemenea, modul de acordare a autorizatiei privind desfasurarea de activitati de alimentatie publica. Astfel, autorizatia respectiva nu va mai fi emisa de Administratia Financiara, ci de catre primarul in a carei raza de competenta se afla unitatea sau standul de comercializare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii