Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tată şi fiu, judecaţi pentru că au luat viaţa unui consătean

Cunoscuţi în comunitatea locală drept "persoane violente", Antonel Iacob, în vârstă de 52 de ani, şi fiul acestuia, Marian Iacob, de 27 de ani, domiciliaţi în satul Pitulaţi, comuna Scorţaru Nou, au fost trimişi în judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (art. 195 din noul Cod Penal). Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în seara zilei de 28 iunie 2014, în jurul orei 19:30, cei doi inculpaţi "i-au aplicat victimei Dragomir Stan multiple lovituri cu pumnii şi picioarele în zona capului, torace şi abdomen, provocându-i insuficienţă cardio-respiratorie acută prin asfixie mecanică cu sânge, consecinţa unui politraumatism cu traumatism cranio-facial cu infiltrate sanguine epicraniene, fractură cu deplasare a piramidei nazale, echimoze cu plăgi contuz delabrante ale ambelor buze".
Potrivit dosarului penal, în cursul lunii mai 2014, Antonel Iacob, din Pitulaţi, i-a dat consăteanului Florin Dumitrache 30 de litri de lapte, stabilind ca, în schimbul laptelui, acesta să îl ajute la transportul unor baloţi din câmp în gospodărie. În ziua de 28 iunie 2014, Florin Dumitrache şi victima Stănică Dragomir, de 40 de ani, au lucrat la cosit pe câmp. La ora 13:00, Dumitrache a stabilit cu inculpatul Antonel Iacob ca, în aceeaşi zi, la ora 20:00, să îl ajute la transportul baloţilor, conform înţelegerii anterioare.

Conflict spontan în aburi de alcool

La ora 19:00, înainte să se ducă să-l ajute pe Iacob, Dumitrache s-a dus să dea câteva beri pe gât, împreună cu Dragomir. Cei doi au purces la magazinul I.I. "Butiseacă Gheorghe", din localitate, în curtea căruia este amenajată o terasă betonată cu mese şi bănci, unde se servesc băuturi alcoolice. În acel moment, afară de vânzătoare, în curte se mai aflau cinci consăteni, care vor fi martori la incident.
Anchetatorii spun că Florin Dumitrache şi Stănică Dragomir au consumat atâta bere încât au ajuns în stare de ebrietate. Mai târziu, la necropsie, Dragomir avea să fie găsit cu o îmbibaţie alcoolică de 1,50 g la mie în sânge şi cu 2,15 g la mie în urină.
La ora 19:30, şi-a făcut apariţia Antonel Iacob care, aflat şi el în stare de ebrietate, s-a dus glonţ la Dumitrache, ca să-i reproşeze că nu a venit să-l ajute la baloţi. Totodată, bărbatul i-a cerut pe un ton răstit să se ducă imediat să care baloţii. În conflictul verbal a intervenit Stănică Dragomir, care i-a spus inculpatului că Florin "îi este prieten" şi că ar face bine să-l lase în pace.
Procurorul criminalist precizează: "Între inculpatul Iacob Antonel şi victima Dragomir Stănică a izbucnit un conflict verbal, iar la un moment dat inculpatul i-a aplicat victimei o lovitură de pumn în zona feţei. Victima s-a dezechilibrat, apoi l-a împins pe inculpat în spaţiul verde amenajat în curte, în faţa terasei betonate, spaţiu în care ambii «combatanţi» au căzut, au început să se rostogolească şi să se lovească cu pumnii".
La un moment dat, Dragomir a ajuns peste Iacob, aplicându-i lovituri. În acel moment, şi-a făcut apariţia Iacob jr., care a sărit în ajutorul tatălui. Marian Iacob a lovit victima de mai multe ori, cu pumnii şi cu picioarele. În continuare, ambii inculpaţi, tată şi fiu, au continuat să-l lovească pe Dragomir, mai ales în zona capului, împiedicându-l să se ridice, ca să se apere. Antonel şi Marian Dragomir l-au lovit pe consăteanul lor, sub privirile celorlalţi consăteni, până când acesta şi-a pierdut cunoştinţa, horcăind şi sângerând abundent din gură şi din nas.

Ascunşi în postul de poliţie, ca să nu fie linşaţi

"Martorii prezenţi le-au cerut inculpaţilor să înceteze agresiunea, însă fără rezultat. Doar când au realizat care este starea victimei, inculpaţii au încetat loviturile, au întors victima pe o parte şi au spălat-o pe faţă. La ora 19:37, fratele victimei, Dragomir Gigel, a apelat numărul unic de urgenţe 112, iar la faţa locului au venit lucrătorii de poliţie, care i-au dus pe inculpaţi la postul de poliţie, pentru a-i proteja de furia populaţiei, care începea să se adune în număr mare", precizează reprezentatul acuzării.
La faţa locului au sosit şi două echipaje ale Serviciului de Ambulanţă care, cu tot efortul depus, nu au reuşit resuscitarea victimei. Practic, Stănică Dragomir s-a sufocat, având căile respiratorii inundate de sânge, în timp ce era ţinut la pământ, întins pe spate, şi era lovit de ambii agresori, tată şi fiu.
Antonel Iacob a suferit leziuni uşoare, ce au necesitat 7-9 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Inculpaţii au fost testaţi cu aparatul etilotest la 3 ore şi jumătate după agresiune, rezultând că aveau 0,43 (Antonel Iacob) respectiv 0,79 mg/l (Marian Iacob) alcool pur în aerul expirat.
Anchetatorii precizează că inculpaţii au dat declaraţii care sunt în neconcordanţă una cu cealaltă. În plus, tatăl a încercat să declare în favoarea fiului, ca să-l disculpe, pentru că Marian Iacob mai are în cazier o condamnare de 4 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. La o zi după agresiune, cei doi inculpaţi au fost arestaţi preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile. Rudele victimei au declarat că nu se constituie părţi civile în procesul penal şi că nu doresc despăgubiri.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii