Mergi la conţinutul principal

Tariful la apa potabila pentru Braila, sub media nationala

O analiza recenta realizata de catre Institutul de Politici Publice (IPP) Bucuresti releva faptul ca in ceea ce priveste serviciul de alimentare cu apa si canalizare, Braila ocupa un loc onorant in rindul celorlalte municipii. Chiar daca indicatorii avuti in vedere pozitioneaza orasul nostru sub valorile medii calculate la nivel national, exista totusi orase care au situatii cu mult mai fericite decit Braila, asa cum este cazul Galatiului, Craiovei, Iasiului, Sibiului, Timisoarei sau a oraselor Cluj Napoca ori Tirgu Jiu.
Concret, analistii IPP au avut in vedere 3 indicatori pincipali in analiza situatiei serviciului de alimentare cu apa si canalizare la nivel national: ponderea populatiei racordate la reteaua de apa, ponderea in ceea ce priveste racordarea la sistemul de canalizare si, nu in ultimul rind, nivelul tarifului perceput populatiei pentru aceste servicii.
La capitolul racordarea la sistemul de alimentare cu apa potabila Braila a inregistrat un indicator peste media nationala, adica 96,7% comparativ cu 88% media nationala. Cu toate acestea inaintea noastra cu procent maxim se situeaza Cluj Napoca, Craiova, Galati, Iasi, Sibiu, Timisoara si Rimnicu Vilcea, urmate de Botosani cu 98,8%, Satu Mare - 98% si Ploiesti cu 97%. Orasele cu cele mai mici valori sint Vaslui cu 63% din total gospodarii si Buftea cu 61%.
In ceea ce priveste racordarea la sistemul de canalizare, Braila se situeaza si de aceasta data peste media nationala cu 85,5% comparativ cu 80%, insa exista multe alte orase in care procentul de racordare este mult mai bun: Botosani - 97,7%, Buzau - 91,7%, Galati - 99%, Iasi - 90,8%, Sibiu - 93,6%Tirgu Jiu - 91,4% sau Timisoara cu 100%. Ca si in cazul apei potabile, ultimele locuri in clasament sint ocupate de Vaslui si Buftea cu 59%, respectiv 51%. De mentionat este ca zonele din Braila cu probleme din punct de vedere al racordarii la reteaua de apa - canal sint portiuni din cartierele Lacu Dulce, Chercea si Radu Negru unde totusi se executa lucrari de extindere a retelelor.
Cel de-al treila indicator vizat de analiza celor de la IPP este tariful practicat pentru serviciul de utilitate publica. Astfel, in urma informatiilor primite de la primariile oraselor mari din tara a rezultat ca tariful mediu la nivel national este de 1,9 lei/mc, context in care orasul nostru se claseaza pe o pozitie de mijloc, intrucit tariful comunicat este 1,77 lei/mc. Potrivit statisticii IPP, cele mai mici tarife le achita locuitorii oraselor Tirgu Jiu 0,62 lei/mc si Cluj Napoca - 1,35 lei/mc. La polul opus, cel mai mare tarif este practicat in Bacau, Tirgoviste si Oradea unde serviciul este achitat la 2,63 lei/mc, urmate de Galati cu 2,37 lei/mc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro