Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tariceanu a cerut ministrilor sa reduca drastic numarul secretarilor de stat

Premierul Tariceanu a cerut ministrilor, in sedinta de miercuri a Guvernului, sa propuna, pina la sfirsitul lunii, reducerea numarului de secretari de stat pina la maximum trei astfel de posturi, solicitare care i-a nemultumit pe mai multi ministri, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
Tariceanu a formulat solicitarea dupa ce ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a prezentat o informare in care se arata ca mai multe institutii guvernamentale intentioneaza sa efectueze noi angajari pentru structurile aflate in subordine.
Exemple in acest sens au fost Ministerul Apararii Nationale, care si-a propus ca, in perioada 2006-2007, sa inroleze aproximativ 9.000 de voluntari civili, si Ministerul Administratiei si Internelor, care trebuie sa angajeze alti 12.000 de soldati, odata cu desfiintarea serviciului militar obligatoriu.
Vladescu a atras atentia ca, prin plata soldelor viitorilor angajati, exista riscul ca limita maxima de 5,5% din PIB, stabilita pentru salariile personalului bugetar, sa fie depasita.
Pe acest fond, premierul a devenit usor iritat si a amintit ministrilor ca unele scheme de personal sint supradimensionate si ca este necesar sa dispuna masuri de reducere a acestora, inclusiv prin renuntarea la o parte dintre secretarii de stat, inainte de a se gindi la noi angajari, au afirmat sursele citate.
El a aratat ca intentioneaza sa pastreze cite cel mult trei secretari de stat, in functie de marimea si importanta ministerului. Astfel, ministerele mari ar urma sa aiba doar cite trei secretari de stat, in structurile de dimensiuni medii vor lucra doar cite cel mult doi secretari de stat, iar in ministerele considerate "mici" ar urma sa fie pastrat cite un singur astfel de post.
Tariceanu a prezentat ca exemplu in acest sens Guvernul Ungariei, unde fiecare minister are in componenta un singur post de secretar de stat.
Anuntul premierului a provocat nemultumirea mai multor membri ai Guvernului, printre care si ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, pe care premierul a asigurat-o insa ca institutia pe care o conduce este una importanta si va avea dreptul sa isi pastreze schema cu trei secretari de stat, au mai afirmat sursele.
Guvernul are un numar total de 59 posturi de secretari de stat, dintre care doua au devenit vacante la Ministerul Finantelor si Ministerul Sanatatii, prin destituirea lui Claudiu Doltu, respectiv Virgil Paunescu. Sursele citate afirma ca este posibil ca cele doua posturi vacante sa nu mai fie ocupate de alte persoane, ci desfiintate, in contextul reducerii numarului de secretari de stat.
Conform structurii actuale a Guvernului, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Economiei si Comertului dispun de 8 secretari si subsecretari de stat, Ministerul Transporturilor si Ministerul Afacerilor Externe au cite 7 astfel de posturi, Ministerul Muncii are 6 secretari si subsecretari de stat, Ministerul Finantelor dispune de 5 posturi, Ministerul Agriculturii si Ministerul Educatiei au cite 4 posturi, Ministerele Justitiei, Integrarii, Sanatatii si Mediului prezinta cite trei astfel de functii, iar Ministerul Comunicatiilor are doar doua posturi de secretar de stat.
O reducere substantiala a numarului secretarilor de stat a fost efectuata in urma cu trei ani, cind fostul premier, Adrian Nastase, a decis ca schema sa fie redusa cu 20 posturi, prin eliberarea din functie a unora dintre persoanele care ocupau astfel de pozitii.
Categorie articol: 

Comentarii