Mergi la conţinutul principal

Tarabagii isi fac de cap

De mai bine de 2 luni, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Baila a ramas fara inspector pe legume fructe. Eugen Velichi s-a transferat la Unitatea Fitosanitara, iar Simon Bratu a primit alte responsabilitati din partea conducerii DADR. In aceste conditii, domeniul a ramas complet neacoperit, iar producatorii si comerciantii stiu si actioneaza in consecinta. Daca la nivelul fermelor mari, conduse de specialisti horticoli, lucrurile sint de mult bine puse la punct si lipsa inspectorilor nu este resimtita, in microferme, dar mai ales in piete, domneste haosul. Nimeni nu mai respecta nici o norma privind calitatea si siguranta alimentara. Micii legumicultori nu mai sint verificati daca respecta sau nu legislatia, iar tarabagii au "uitat" complet abia invatata, cu greu, Lege a legumiculturii care printre altele impune reguli stricte privind un comert sigur si civilizat.
Legea are precizari foarte clare: produsele care nu corespund standardelor de calitate nu pot fi expuse spre vinzare, livrate sau comercializate, iar cele care corespund si se vind cu amanuntul trebuie sa fie etichetate corespunzator, frumos aranjate pe taraba.
Legumele si fructele pot fi oferite spre vinzare si neambalate, cu
conditia ca vinzatorul sa expuna un anunt vizibil si lizibil care sa
indice informatii cu privire la: varietate - soi; originea produsului;
clasa de calitate din care face parte.
Mai mul, pretul de comercializare trebuie stabilit in functie de calitate, dar daca nimeni nu verifica, de ce s-ar mai respecta aceste reguli! In pietele brailene vechile metehne au revenit. Marfa asezata alandala, nesortata, neetichetata.

Sanctiuni sint, dar cine sa le aplice?

Neindeplinirea standardelor de calitate pentru legumele de cimp destinate comercializarii In vederea consumului uman In stare proaspata, se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 15 si 20 milioane de lei. Lipsa certificatului de conformitate cu standardele atrage dupa sine amenda cuprinsa intre 40 si 60 milioane de lei, si tot atit etichetarea necorespunzatoare. Producatorii care nu tin o evidenta stricta a tratamentelor efectuate pentru protectia plantelor, fertilizare, tratarea solului sau a depozitelor si a mijloacelor de transport sint amendati cu 130 - 150 milioane de lei. In cazul fructelor, nerespectarea prevederilor privind analiza continutului de reziduuri, contaminanti si alte substante, evidenta tratamentelor si a substantelor utilizate, precum si circulatia marfii fara certificat de conformitate se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 50 si 75 milioane de lei. Etichetarea necorespunzatoare se sanctioneaza si ea cu amenzi cuprinse intre 50 si 100 milioane de lei. Conform legii, sanctiunile se aplica atit persoanelor fizice, cit si persoanelor juridice, dar in lipsa inspectorilor DADR, singuri cu atributii de control pe acest segment, tarabagii isi fac de cap.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro