Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tara te vrea prost

Aproape 100 de oameni citind tacuti in fata Televiziunii Romane. O forma civilizata de protest stirnita de faptul ca noua conducere a TVR a decis scoaterea din grila de programe a emisiunilor culturale in favoarea unor talk-show-uri politice. "Lumea citeste" a lui Ioan T. Morar, si "Nocturne", emisiunea realizata de Marina Constantinescu, iau o pauza, fiindca noul lider al televiziunii publice, pogorit in fotoliul de director, direct din partidul lui Mircea Geoana, a decis ca iubitorii de carte sint o minoritate fara nici un drept. Odata cu cele doua emisiuni, si "Memorialul durerii", documentarul despre ororile comunismului a fost aruncat la gunoi - probabil un cadou pentru batrinetea linistita a lui Ion Iliescu.
Ei bine, cei aproape 100 de cititori, alaturi de care s-au aflat si citeva din personalitatile culturale ale momentului, Mircea Cartarescu, Razvan Tupa, Cezar Paul-Badescu, George Pruteanu, Lorena Lupu, T. O. Bobe, Michael Haulica, Bogdan Hrib si Dragos Bucurenci, au protestat "naiv si romantic", asa cum spunea autorul volumului "De ce iubim femeile", incercind sa atraga atentia asupra faptului ca o televiziune platita din bani publici trebuie sa nu-si piarda functia educativa.
Inlocuind lectura cu circul si dialogurile inteligente cu scremetele penibile ale unor politicieni semidocti, dar avizi dupa publicitate, Alexandru Sassu, directorul social-democrat al TVR, a facut din cultura victima colaterala a goanei dupa putere.
In fine, in urma alungarii cartilor din televiziune, da, televiziunea aceea platita din buzunarele fiecaruia dintre noi, ramine si ceva bun. Protestul. Fara nici un fel de implicare din partea vreunei organizatii guvernamentale sau nonguvernamentale, cei aproape 100 de oameni s-au strins cuceriti de un spirit civic nascut intr-un mediu relativ nou: internetul, si intr-o noua forma de media: blogul. Timp de 4 - 5 zile, blogurile specializate pe cultura, dar nu numai ele, au fost cuprinse de o efervescenta fara precedent. Daca "protestul cititorilor" a avut sau nu efect, vom vedea abia cind TVR-ul isi va definitiva grila de toamna, dar pina atunci putem invata ceva: Credeti ca, la Braila, s-ar putea gasi 100 de oameni care, pentru a arata ca nu suporta mirosul emanat de fermele de porci de linga oras, spre exemplu, sa stea jumatate de ora cu batistele la nas in fata primariei? Credeti ca, la Braila, ne-am putea aduna 30 de persoane care, pentru a arata ca nu sintem de acord cu mutarea bibliotecii la capatul orasului, sa citim jumatate de ora in fata Casei Tineretului? Credeti ca, la Braila, ne-am putea gasi citiva care sa aratam cumva ca ne e scirba de toata clasa politica si ca nu ne lasam pacaliti de mastile pe care si le tot schimba intre ei? Fara organizatii neguvernamentale, fara agitatori, fara jocuri politice. Credeti ca, la Braila, spirit civic inseamna ceva?
Categorie articol: 

Comentarii