Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Talibanii au intrerupt relatiile cu al-Qaida si negociaza cu Guvernul afgan

Liderii talibani poarta discutii cu oficialii afgani, mediate de Guvernul saudit, pentru a pune capat conflictului singeros dintre cele doua parti, dupa ce au intrerupt orice relatii cu militantii al-Qaida, potrivit unor surse implicate in procesul de negocieri, citate de CNN.
Regele saudit, Abdullah, a mediat o prima runda de intilniri intre Guvernul afgan si liderii talibani extinsa pe parcursul a patru zile, a precizat una din surse. Discutiile directe, un prim astfel de demers adoptat pentru rezolvarea conflictului singeros, reprezinta un pas inainte in eforturile Guvernului saudit de a-si asuma un rol crucial in stabilizarea situatiei din Afganistan prin medierea acestor tratative.
Pakistanul, considerat un aliat vital in "razboiul impotriva terorismului", este insa evitat in acest proces de negocieri dupa ce a fost acuzat in mod repetat ca nu a depus toate eforturile pentru combatera insurgentei talibane si militantilor al-Qaida.
Potrivit uneia din sursele citate, liderul talibanilor, mollahul Mohammed Omar, nu a participat la aceste discutii, dar reprezentantii sai au subliniat in repetate rinduri in cadrul tratativelor cu oficialii afgani ca acesta nu mai este aliatul retelei teroriste al-Qaida.
Actuala runda de negocieri, concretizata dupa doi ani de tratative intense, ar putea fi primul pas dintr-un lung proces menit sa puna capat conflictului care afecteaza Afganistanul de ani de zile.
O sursa saudita a confirmat ca intilnirile dintre oficialii afgani si liderii talibani au avut loc si ca Guvernul de la Riyadh ia in serios rolul de mediator intre cele doua parti. A doua runda de intilniri este programata aa aiba loc in doua luni, a adaugat sursa citata. Guvernul afgan considera ca talibanii nu pot fi infrinti militar, in timp ce insurgentii cred ca nu vor putea cistiga razboiul impotriva coalitiei internationale, a adaugat oficialul saudit.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii