Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Taifas cu psihologul

Caldura mare. Temperaturi inalte dis-de-dimineata, soare ucigator la orele amiezii, zapuseala seara si noaptea. Nu stiu cind te mai poti gindi ca mai poate fi vorba de racoare. Oameni transpirati, obositi, iritati. Nimic nu le mai intra in voie. Stari normale, firesti pentru alte dati, devin acum prilej de scandal. Sintem toti "cu capsa pusa", gata sa ripostam la orice ni se pare suspect. Aceasta permanenta stare de surescitare nu ne ajuta cu nimic, nu ne face nici un serviciu. Mai sigur deservicii. Nu-i de ajuns faptul ca ies din mai toate apele, ies si se concretizeaza in manifestari destul de deplasate. Ne cautam intelegerea, ne cautam canale de multumire in lucrurile banale, in intimplari marunte. Noi cerem doar pace, doar intelegere, doar liniste sufleteasca. Noi cerem, dar oare le daruim celorlalti acelasi lucru?

Viorel, 28 ani
Esti casatorit de aproape doi ani, ai si un copilas de aproape un an, in schimb lucrurile nu merg prea bine in casnicie. Sotia ta este suparata de faptul ca iti petreci mult prea mult timp cu prietenii tai, ca acesti prieteni nu au nici unul ocupatie, familie, ca fac parte din anturaje nu prea bune, ca... Necazul cel mai mare este ca desi consideri ca ea are dreptate nu poti face nimic pentru a rupe legatura cu fostii tai prieteni. Ai renuntat si la familie, cu care ea nu era intrutotul de acord, dar acum sa-ti ceara sa renunti la prieteni, ti se pare prea mult, chiar exagerat.
In acest moment, ma intrebi ce ar trebui sa faci pentru a te putea rupe de prietenii tai. Stii, esti convins ca sotia are dreptate, ca iti vrea binele, dar...
Eu cred ca nu esti atit de convins de faptul ca sotia ta are dreptate. M-ai surprins spunindu-mi ca ai renuntat si la familie, dar acum nu poti renunta la prietenii tai. Nu stiu daca renuntarea la familie trebuie luata ca o bila alba pentru tine. Mi-ar placea sa cred ca esti constient de ruptura pe care ai produs-o atunci cind ai renuntat la familie. Cine iti garanteaza ca nu vei fi capabil sa renunti la familie? Cine iti garanteaza ca nu vei fi capabil sa renunti si la sotie si copil pentru prieteni?
Ai ajuns sa intelegi ca nu te vor duce spre un viitor prea fericit. Incearca sa intelegi si mai bine aceste lucruri, sa te convingi singur de valabilitatea lor si atunci cred ca vei gasi tu singur in tine resurse pentru a rezolva problema ta. Nu cred ca esti genul care sa accepte sfaturi. In tine sta puterea, doar tu poti (daca vrei) rupe acele legaturi bolnavicioase. Incearca.

Raluca, 17 ani
Nu stii ce drum sa alegi. Ai terminat clasa a unsprezecea, esti acum in vacanta, dar consideri ca ar trebui ca pina la inceputul noului an scolar sa ai o optiune clara asupra a ceea ce vrei sa faci in viata, a facultatii pe care urmeaza sa o faci dupa terminarea liceului. Esti prin definitie o fire umanista, acum s-au deschis atitea orizonturi in acest sens, insa paleta asta atit de mare de posibilitati nu face decit sa te zapaceasca.
Nu poti spune ca ai ajutorul parintilor in efortul tau de a alege , ei ar dori sa faci obligatoriu medicina si sa te intorci in oras sa ai grija de ei. Te intrebi pe ce drum sa apuci, care optiune ar fi mai benefica pentru tine, cum ar fi mai bine?
Sint convins (si iti dau dreptate pentru ca esti asa) ca ai o multime de intrebari care te framinta. Sint convins ca ti-ai dori acum raspunsuri esentiale la aceste intrebari si probabil la altele legate de ele. Eu cred insa ca raspunsurile pe care le cauti tu, ar trebui sa plece toate de la un singur principiu - asculta-ti inima. Vezi ce-ti place cu adevarat, chiar daca acum pare greu sau poate chiar imposibil de realizat si lupta pentru acel ceva. Luptind pentru acel ceva iti vei gasi in tine forte si resurse nebanuite. Nu te lasa influentata de parerile altora, a unora "cu experienta" in diferite domenii. Si tu poti deveni o persoana puternica intr-un domeniu, dar numai urmindu-ti propriul tel si creind propriul tau mod de a ajunge acolo. De tine depinde totul, te asigur.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii