Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tabăra lui Boc şi-a adjudecat 11 posturi de vicepreşedinţi

Duminică, în cadrul Congresului PDL, democrat-liberalii şi-au ales şi viitoarea echipă de vicepreşedinţi. Tabăra lui Emil Boc a obţinut 11 din cele 15 posturi de vicepreşedinte, susţinătorii lui Vasile Blaga alegându-se doar cu trei funcţii. Astfel, conform informaţiilor oficiale, echipa lui Boc numără următorii vicepreşedinţi: George Scripcaru, Elena Udrea, Traian Igaş, Gheorghe Ştefan, Anca Boagiu, Dorin Florea, Sever Voinescu (intrat pe ultima sută de metri în cursă, pe lista scurtă a vicepreşedinţilor, în locul lui Ion Ariton), Mihai Stănişoară, Monica Macovei, Florin Popescu şi Victor Tarhon. Acestora li se mai alătură Romeo Raicu, Mircea Hava şi Mihaela Popa, vicepreşedinţi aleşi dintre susţinătorii lui Vasile Blaga. Al cincisprezecelea vicepreşedinte a fost ales Theodor Paleologu.
Delegaţilor la Congresul PDL, explică presa centrală, li s-a înmânat o listă scurtă de vicepreşedinţi de votat, între cele 15 nume puse pe foaie, cinci făcând parte din tabăra Blaga. Documentul înmânat delegaţilor a fost întocmit respectându-se procentele pe care Emil Boc şi Vasile Blaga le-au obţinut la alegerile pentru şefia partidului.
Alegerea vicepreşedinţilor nu a fost însă lipsită de tensiuni, Raluca Turcan acuzându-l pe Emil Boc că a "coordonat politic" votul, fapt care a determinat-o pe democrat-liberală să se retragă din cursa pentru funcţia de secretar executiv al partidului. În replică, şeful PDL, respingând acuzaţia lui Turcan, i-a spus că la alegeri a contat doar voinţa democrat-liberalilor, exprimată în cabina de vot. "Dumneavoastră aţi fost aici, aţi fost în direct cu camerele. Aţi văzut că au fost sute de păreri, tot felul de încercări de a face lobby, cum e şi firesc, între contracandidaţi. Până la urmă, ce au decis oamenii în cabina de vot, acolo, cu conştiinţa proprie, asta a contat", a explicat Emil Boc, citat de Mediafax.

"Sabotorul" Frunzăverde

Un alt "detaliu" care a pus paie pe foc l-a reprezentat brusca schimbare de turnantă, înaintea începerii celei de-a doua zi a Congresului, a lui Sorin Frunzăverde, unul dintre cei mai aprigi susţinători ai lui Vasile Blaga. Povestea stă în felul următor: după knock-out-ul aplicat de Emil Boc lui Vasile Blaga în lupta pentru şefia partidului, fidelii perdantului, care-şi depuseseră candidaturi la funcţiile de conducere în PDL, au strâns imediat rândurile, semnând rapid cereri de retragere de pe liste. Cu alte cuvinte, după cum relatează presa centrală, au mers pe principiul "învingătorul ia totul". Însă, ironia sorţii, la doar câteva ore distanţă, situaţia a luat o altă turnură. "Vrăjiţi" de lobby-ul lui Sorin Frunzăverde, mulţi dintre susţinătorii lui Vasile Blaga au revenit asupra deciziei, înscriindu-se în cursa pentru posturile de vicepreşedinte.

Dumitriu respinge acuzaţia Ralucăi Turcanu

În cursul zilei de ieri l-am contactat de Constantin Dumitriu, şeful filialei judeţene a PDL Brăila, pentru a ne comunica impresiile lui privind Congresul democrat-liberalilor. Întrebat dacă, aşa cum susţine Raluca Turcan, Emil Boc a influenţat în vreun fel votul pentru funcţiile de vicepreşedinţi, Dumitriu ne-a explicat că această acuză nu este altceva decât o aberaţie. "Domnule, este o aberaţie, o mare prostie! Este dreptul tău să faci lobby, dacă vrei!", ne-a declarat şeful democrat-liberalilor brăileni, adăugând, printre altele, că PDL Brăila a susţinut toate cele trei moţiuni: "Vreau să se înţeleagă clar că PDL Brăila a susţinut la Congres toate cele trei moţiuni. Eu, Constantin Dumitriu, am fost semnatarul moţiunii lui Vasile Blaga. Vă spun aceasta, ca să nu se mai spună prin târg că eu reprezint voinţa majorităţii, aşa cum au dezinformat anumite persoane". De asemenea, Constantin Dumitriu ne-a explicat, în exclusivitate, că e posibil ca organizaţia brăileană să preia preşedinţia unei Comisii Interne din PDL, ceea ce înseamnă că Brăila ar putea fi reprezentată în Biroul Permanent Naţional. Din câte ne-a declarat Dumitriu, se discută despre două comisii: ori Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, ori Comisia pentru Administraţie: "Diseară (ieri, n.r.), la întrunirea Biroului Permanent Naţional, se va hotărî - şi există o probabilitate în acest sens - ca organizaţia brăileană să preia preşedinţia unei Comisii Interne a PDL, fapt care va însemna că Brăila va putea fi reprezentată în BPN. Se va discuta despre două comisii, ori cea de Agricultură, ori cea de Administraţie. Ei bine, asta demonstrează că PDL Brăila este foarte bine văzut la centru".
"La Congres am văzut o luptă dreaptă, ca dovadă faptul că trei dintre susţinătorii lui Vasile Blaga au câştigat funcţii de vicepreşedinte. Importantă este munca organizaţiilor de partid. Echipa centrală este cea care trebuie să fie locomotiva organizaţiilor locale şi judeţene. Doar timpul va decide dacă echipa aleasă îşi va face treaba", a mai precizat Dumitriu.
Reamintim că, sâmbătă seara, Emil Boc a câştigat un nou mandat de preşedinte al PDL, învingându-l pe Vasile Blaga la scorul de 868 de voturi la 499 de voturi.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii