Mergi la conţinutul principal
Proiect investiţional ambiţios la CJ Brăila

Tabăra Blasova, pe mâna privaţilor

• Ministerul Tineretului şi Sportului şi-a dat acordul ca Tabăra de copii de la Blasova, administrată de DJST Brăila, să treacă în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean • consilierii au aprobat în luna octombrie un proiect de hotărâre în acest sens şi acum se aşteaptă o hotărâre din partea Guvernului României care să “parafeze” întregul demers • potrivit şefului CJ Brăila, Francisk Chiriac, odată preluat terenul de 40.017 mp şi construcţiile de acolo (care se află într-o stare avansată de degradare), obiectivul va fi scos la licitaţie pentru concesionare • condiţia de bază pentru viitorul investitor este de a păstra destinaţia de tabără şcolară, cu precizarea că va putea realiza şi un spaţiu de cazare turistic, separat • şi primarul comunei Chiscani, Costică Cojea a încercat să preia tabăra din Lacu Sărat, însă răspunsul ministerului a fost negativ • cât despre reabilitarea fostei tabere de la Romanu, primarul Steluţa Ioniţă a precizat că ar însemna o investiţie pe care momentan nu şi-o permite

 

Tabăra şcolară care funcţiona cu succes înainte de Revoluţie pe malul lacului Blasova şi care în prezent zace în ruină, a intrat recent în atenţia administraţiei judeţene. Pe scurt, conducerea Consiliului Judeţean vrea să atragă investitori pentru a revitaliza zona respectivă. Obiectivul format din căsuţe şi alte construcţii în suprafaţă totală de 7.567 mp, ce se întind pe un teren de peste 40.000 mp, se află momentan în proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului şi în administrarea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Brăila, însă ar putea ajunge cât de curând în proprietatea şi administrarea Consiliului Judeţean. Ministerul de resort deja şi-a dat acceptul printr-o scrisoare trimisă instituţiei brăilene, consilierii judeţeni au aprobat la rândul lor o hotărâre prin care solicită tabăra în proprietatea şi administrarea CJ, deci mai rămâne un singur pas: o hotărâre a Guvernului Mihai Tudose. Potrivit preşedintelui Consiliului, Francisk Chiriac, demersul este aproape de finalizare, iar o hotărâre în acest sens ar putea să apară pe ordinea de zi a Executivului până la finele anului, cel târziu la începutul lui 2018.

Interesant este că odată preluată tabăra, administraţia judeţeană vrea să realizeze o analiză serioasă a bunurilor de acolo, iar mai apoi să concesioneze terenul unor investitori care să reabiliteze întreaga zonă. Condiţia fundamentală pentru viitorul proiect investiţional este ca destinaţia locaţiei să rămână aceea de tabără pentru copii, chiar dacă în paralel se va permite realizarea unui spaţiu turistic de cazare, separat. Printre numele vehiculate pe scena politico-administrativă brăileană privind posibili investitori se numără şi cel al afaceristului Aurel Gropeneanu, care are în concesiune întreaga exploataţie piscicolă Blasova şi a refăcut deja restaurantul de acolo.

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au stat de vorbă cu preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac pentru a vedea exact care este strategia acestuia pentru dezvoltarea Taberei Blasova, dar şi pentru celelalte tabere din judeţ: cea din staţiunea Lacu Sărat şi cea din comuna Romanu.

 

Negocierile pentru tabăra Blasova s-au conturat în septembrie

După ce Ministerul Tineretului şi Sportului a acceptat oficial să predea Consiliului Judeţean Brăila tabăra Blasova, printr-o adresă trimisă şi semnată de către ministrul Marius Alexandru Dunca în luna septembrie, instituţia a trecut la realizarea unui proiect de hotărâre în acest sens. “Ministerul Tineretului şi Sportului este de acord cu transmiterea imobilului “Tabăra Blasova”, înregistrat în inventarul bunurilor imobile din domeniul public al statului (...) în adminisrarea Consiliului Judeţean Brăila, în baza Legii 213/1998, privind regimul proprietăţii publice”, se arată negru pe alb în documentul înregistrat de Consiliul Judeţean.

Ei bine, plecând de la această scrisoare, în şedinţa ordinară a CJ Brăila din 27 octombrie, consilierii au dezbătut printre altele şi aprobarea propunerii de transmitere a imobilului “Tabăra Blasova” din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului - Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila, în domeniul public al Judeţului Brăila şi administrarea Consiliului Judeţean.

Din expunerea de motive a proiectului respectiv aflăm că în judeţul Brăila, în Insula Mare a Brăilei, pe malul lacului Blasova, la cca 25 km de municipiu, a funcţionat în perioada de dinaintea anului 1989 Tabăra Blasova. Având în vedere că de foarte mulţi ani în spaţiul respectiv nu s-au mai desfăşurat activităţi şi datorită lipsei de întreţinere, tabăra s-a degradat, iar în momentul de faţă este inutilizabilă. Chiar şi aşa CJ Brăila a aprobat şi susţinut realizarea unor investiţii cu scopul punerii în valoare a zonei, inclusiv prin asfaltarea drumului până la Blasova, care ar trebui să se realizeze printr-un proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2. Terenul unde se află tabăra are o suprafaţă totală de 40.017 mp, iar pe acesta sunt amplasate construcţii în suprafaţă de 7.567 mp.

“Construcţiile aferente taberei şcolare, după reabilitare, vor putea fi folosite pentru amenajarea unui camping şi a unei unităţi de alimentaţie publică cu profil pescăresc, preluarea construcţiilor în patrimoniul public al judeţului nostru fiind necesară şi oportună pentru dezvoltarea aşezării de vacanţă”, se arată în cadrul expunerii de motive a proiectului.

 

Vot cu jumătate de mână la CJ Brăila pentru preluarea taberei

Cum era de aşteptat, subiectul a stârnit o uşoară reticenţă din partea consilierilor judeţeni, în special a celor veniţi din tabăra PNL. Mai exact, liberalii nu s-au arătat împotriva investiţiei în sine, ci au dorit să avertizeze în privinţa unor eventuale derapaje pe viitor.

“Aş vrea doar preventiv să vă spun, să nu faceţi aceeaşi greşeală pe care a făcut-o şeful PSD Liviu Dragnea şi din Tabăra Blasova să ajungem cumva ca la Insula Belina. Că s-ar putea să ajungem tot acolo. Ba chiar mai rău!”, a ţinut să sublinieze consilierul judeţean Ovidiu Nechita. La rândul său, liberalul Dănuţ Lungu a subliniat că este oportună preluarea taberei şi revitalizarea zonei, însă cu precizarea ca mai normal ar fi ca investiţia privind reabilitarea să vină de la judeţ, iar mai apoi să fie dată spre administrare unui privat. Totodată, Lungu a vorbit despre importanţa preluării de la Minister şi a Stadionului de Atletism, dar şi a miei de hectare, de această dată de la CLM Galaţi.

“Este chiar aşa de greu să o luăm noi în administrare să o putem întreţine şi să o folosească toate şcolile din judeţ?”, a intervenit la rândul său liberalul Adrian Vacu.

Răspunsul venit din partea preşedintelui CJ Brăila a fost că dacă Inspectoratul Şcolar Judeţean îşi doreşte să preia tabăra şi să o reabiliteze i-o va da, însă nu crede că instituţia îşi permite o asemenea investiţie momentan.

O atitudine destul de neîncrezătoare vizavi de proiect a afişat şi consilierul judeţean PND Simona Drăghincescu, care chiar a făcut o aluzie privind posibilul investitor.

“După ce o să treacă în proprietatea Consiliului Judeţean ce se va întâmpla cu această tabără? Înţeleg că şi «Micatis» (n.r. - firma lui Gropeneanu) poate să vină? După ce s-a apucat de asfaltări, acum pescuieşte?”, a afirmat Drăghincescu.

“După ce vom lua această tabără în administrare, ea va rămâne tabără ca obiect de activiate. Şi vom scoate la concesiune ca şi obiect: tabără şcolară plus locuri de cazare pentru agrement şi aşa mai departe. Deci vom încerca să revitalizăm această tabără, astfel încât să dăm amploare acelei zone. Poate să vină orice investitor care corespunde caietului de sarcini în momentul când îl vom scoate. Deocamdată haideţi să parcurgem toate etapele, să treacă în patrimoniul nostru, după care o să fie publică. Nu o renovăm noi, o să o renoveze investitorul, dar clar cu obiect de activitate tabără şcolară plus locuri de agrement”, a replicat Chiriac.

În cele din urmă, proiectul a fost aprobat în unanimitate.

 

Chiriac, sigur de reuşita preluării şi reabilitării Taberei Blasova

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, preşedintele CJ, Francisk Chiriac a punctat că după ce a fost aprobat şi după ce a primit avizele de la Prefectura Judeţului, proiectul a fost trimis către Minister. Acesta a precizat că în prezent aşteaptă să fie avizat şi de celelalte ministere conexe pentru ca mai apoi să se transforme într-o hotărâre de Guvern şi să fie aprobat de Executiv.

“Teoretic, anul viitor ar trebui să se rezolve. De ce nu, poate şi anul ăsta. Aşteptăm cu mare drag, fără niciun fel de problemă. După aceea urmează ca noi să ne facem calcule să dăm drumul la un proiect acolo pentru revitalizarea zonei, efectiv pentru tabără şcolară. Dar vrem să fie ceva mixt. Să fie tabără şcolară, dar să existe şi locuri de cazare pentru perioada de iarnă, când nu are profit”, a declarat Chiriac.

Şeful CJ Brăila a afirmat că odată intrată în patrimoniul judeţului, o echipă va analiza fiecare construcţie din tabără pentru a vedea ce anume mai poate fi păstrat şi ce trebuie valorificat sau eliminat. După aceea terenul va fi lăsat liber de sarcini, se va realiza un proiect, fie de către CJ, fie de către investitorii care vor participa la licitaţie pentru concesionare.

“Căutăm investitori după ce luăm tabăra. Efectiv, or să fie locuri de cazare, facem şi drumurile de acolo. Cred că or să fie destui interesaţi. (n.r. - contractele pentru drumurile judeţene au fost semnate într-adevăr pe 15 decembrie). Tocmai de aceea spun că suntem în termen cu dezvoltarea zonei. Apoi, pentru tabără vom face licitaţie cu siguranţă. Nu vrem noi să administrăm acolo, pentru că va fi foarte complicat. Încercăm ori prin parteneriatul public - privat - şi asta ar fi o soluţie -, dacă nu, o să concesionăm terenul strict pentru tabără şcolară. Noi ne luăm redevenţa, iar societatea respectivă care va câştiga şi va face investiţia acolo va avea un contract cu Ministerul Educaţiei pentru tabără şcolară, îşi vor da ofertele. Şi vor avea apoi anumite activităţi acolo, nu ştiu: tabără de pictură, tabără de sculptură. Se pot face multe acolo. Va fi concesiunea pe 10 - 15 ani. Iar în primii 2 ani de la adjudecarea contractului de concesiune, fără plata redevenţei, el trebuie să îmi construiască acolo. După ce a construit, va merge şi redevenţa”, a mai adăugat Chiriac, cu precizarea că se vor face controale în primul an şi că potrivit unor prevederi contractuale se va stabili gradul de realizare al lucrărilor, astfel că dacă procentul va fi nemulţumitor se va rezilia contractul.

“Nu vrem să ia cineva terenul şi să construiască în 20 de ani. Va fi foarte clar, foarte simplu. Pe mine mă interesează să ne spună termenii de construcţie, pe proiectul nostru sau pe proiectul efectuat de el cu aprobarea CJ Brăila şi să o facă, efectiv. Dacă nu construieşte, rezilierea contractului: «Out!» Şi dăm altuia care vrea să facă ceva acolo”, a mai punctat sursa citată.

 

Tabăra de la Lacu Sărat şi cea din Romanu mai au de aşteptat

Întrebat în legătură cu planurile judeţului pentru o eventuală preluare şi reabilitare şi a celorlalte tabere şcolare, de exemplu cea din staţiunea Lacu Sărat, sau cea din comuna Romanu (aflată într-o stare de degradare totală), Chiriac a ridicat din umeri. Acesta a precizat că planul său vizează deocamdată doar tabăra Blasova, urmând ca în funcţie de cum va decurge acest proiect să îşi îndrepte atenţia şi către celelalte locaţii.

“Nu ştiu foarte multe detalii despre tabăra de la Lacu Sărat, în patrimoniul cui este. Dacă este la Consiliul Local Chiscani, la CLM Brăila sau dacă e tot a ministerului. Dar nici nu aş vrea să iau foarte multe tabere şi să nu fac nimic cu ele. Am început cu Blasova. Încercăm, dăm drumul la proiect, vreau să văd că acolo se mişcă ceva şi că avem adjudecat pentru tabără şcolară, că are termen doi ani de zile, contract semnat şi va fi făcut. După care vom vedea şi celelalte tabere. Le luăm pe acelaşi principiu. Iar la Romanu tabăra aceea nu prea este de interes. Trebuie să fie undeva într-o zonă de agrement. Ce să facă acolo? Nu ştiu. Eu deocamdată mă gândesc la Blasova. Le luăm etapizat”, a conchis Chiriac.

 

Primarul Chiscaniului vrea tabăra din Lacu Sărat, ministerul a spus «Pas»

Costică Cojea (PSD), primarul comunei Chiscani a precizat că a făcut o cerere încă din luna mai pentru a prelua tabăra de la Lacu Sărat în administrare. Cum nu a venit niciun răspuns de la Ministerul Tineretului şi Sportului, a revenit cu o adresă în luna octombrie, însă a primit un răspuns abia pe 12 decembrie.

“Ministerul Tineretului şi Sportului, printre alte considerente pe care le menţionează în interiorul adresei, ne-a spus că nu consideră oportună transmiterea în administrarea Primăriei Comunei Chiscani a imobilului solicitat - tabăra de copii Lacu Sărat. Deci este în continuare la Ministerul Tineretului şi Sportului, administrată prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Brăila. Au spus în preambul că este o suprafaţă construită şi că au reabilitat o parte dintre clădirile de acolo, că au venituri proprii din activităţile desfăşurate. Sunt mai multe puncte pe care le-au menţionat în adresă. Eu aş fi dorit să rămână tot pentru tineret şi sport, să fie tabere de copii, dar să reabilităm total. Mi-au spus că au făcut deja modernizări şi că au în continuare în vedere să reabiliteze, că au destinaţii de spaţii de joacă pentru copii. Deci s-a închis subiectul”, a afrimat Cojea

Contactată de redactorii noştri, Steluţa Ioniţă (PSD), primarul comunei Romanu a precizat că fosta tabără de copii de acolo nu aparţine Primăriei şi că deşi a încercat la un moment dat să încerce să o reabiliteze pe fonduri europene, a renunţat deoarece este foarte complicat, având în vedere starea imobilului, dar şi investiţiile presupuse de la nivel local.

“Tabăra nu a fost niciodată în administrarea noastră. Din câte ştiu eu a fost undeva pe la fosta ELIF, în prezent ANIF. Este într-o stare de degradare aproape totală. Este o ruină. Deocamdată nu s-a mai făcut nimic. Ştiu că la un moment dat a fost o firmă de pază şi avea oameni acolo. Acum nu cred că mai este nimeni. Nu ştiu ce au făcut cei dinaintea mea, dacă au încercat să o preia, eu cel puţin nu am încercat pentru că ştiu în ce stadiu este şi la ora actuală comuna Romanu chiar are alte priorităţi. A mai rămas clădirea. Am vorbit cu cineva care a vizitat-o prin interior şi mi-a spus că este totul distrus. Deci nici clădirea nu ştiu dacă s-ar mai putea folosi. Vă daţi seama, sunt 27 de ani de când nu mai funcţionează şi cred că tot ce a fost înăuntru s-a furat”, a declarat Ioniţă.

 

Gropeneanu, un posibil investitor la Tabăra Blasova

Reamintim că, afaceristul Aurel Gropeneanu este cunoscut pentru activităţile derulate până în prezent în agricultură şi piscicultură, firmele sale având culturi pe sute de hectare din Insula Mare a Brăilei, dar şi concesiunea lacului Blasova din IMB. Mai nou, Aurel Gropeneanu a decis să intre şi pe piaţa plombării gropilor şi asfaltărilor de drumuri. Firma controlată de el, “Micatis Prod” SRL, este o apariţie nouă în domeniu, însă cu toate acestea a reuşit să câştige licitaţia organizată de Primăria Brăila pentru asfaltarea municipiului, pe criteriul preţului cel mai mic.

Gropeneanu a finalizat anul trecut procedura licitaţiei pentru concesionarea Complexului Lacul Blasova din Insula Mare a Brăilei, însemnând aproape 310 ha de teren, plus 375 ha de luciu de apă. Astfel, pentru următorii 15 ani, administratorul acestui obiectiv - aflat în domeniul public al judeţului - este firma SC “Gropeneanu Com”. De altfel, firma lui Gropeneanu are concesiunea de la Blasova încă din 2005.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro