Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tăriceanu, atac indirect la Iohannis

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a iniţiat o propunere de lege „pentru a scoate actul de Justiţie de sub influenţa politicului". Preşedintele Klaus Iohannis este scos din joc prin propunerea copreşedintelui ALDE.
„Vreau să schimbăm mecanismul prin care înainte interveneau preşedintele, ministrul Justiţiei - deci factori politici, scoatem de sub incidenţa factorului politic complet şi lăsăm CSM, pentru procurori, şi ÎCCJ, pentru judecătorii Înaltei Curţi, să aleagă preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii. Cred că este o propunere care să întărească încrederea în aceste instituţii, să întărească sentimentul, percepţia şi realitatea de totală independenţă a Justiţiei. Scoaterea de sub orice incidenţă a decidenţilor politici în privinţa acestor numiri, în aşa fel încât progresele de până acum să fie întărite şi anumite slăbiciuni care se constată în prezent să fie îndepărtate", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament, într-o conferinţă de presă, relatează dcnews.ro.

Puterea lui Iohannis, scoasă din joc

Preşedintele Senatului propune modificarea unui articoldin Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în sensul că ÎCCJ îşi numeşte, dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii. În prezent, articolul 53 stipulează la aliniatul 1 că numirile pentru resprectivele funcţii se fac „de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii ÎCCJ care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani".
Arătând că „trebuie să existe o simetrie- cei care fac numirea fac şi revocarea", Călin Popescu-Tăriceanu propune ca şi aliniatul 6 să fie modificat prin iniţiativa sa de lege, astfel încât revocarea din funcţie a preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a preşedinţilor de secţii ai Înaltei Curţi să se facă „de ÎCCJ, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor acestora sau la cererea adunării generale a instanţei. În prezent, revocarea acestora din funcţie de face de către şeful statului, la propunerea CSM.

Să prezinte motivele refuzului

Preşedintele Senatului propune ca alin. 2 al art. 53 să fie abrogat - „Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. 1 decât motivat, aducând la cunoştinţa CSM motivele refuzului".
De asemenea, Tăriceanu propune abrogarea alin. 3 al articolului în discuţie, care stipulează că preşedintele poate refuza motivat numirea în respectivele funcţii, „aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului". Călin Popescu-Tăriceanu a explicat că, în iniţiativa sa legislativă, „nu sunt prevederi care să intre în contradicţie cu prevederile constituţionale", adăugând că propunerea va fi supusă dezbaterii publice.

 
Categorie articol: 

Comentarii