Mergi la conţinutul principal

Târgurile de animale se închid timp de o lună

Toate târgurile de animale vor rămâne închise pe raza judeţului Brăila până pe 5 octombrie. Măsura a fost luată începând de marţi, 9 septembrie. De asemenea, proprietarii de stâne nu au voie să mute animalele din amplasamentul actual până la data de 5 octombrie 2014, iar dacă acest lucru se impune nu o pot face fără permisiunea Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila (DSVSA). Aceste măsuri au fost instituite prin Ordinul Prefectului judeţului Brăila nr. 294 din 9 septembrie, care vine să completeze Planul de măsuri pentru eradicarea bolii limbii albastre de pe raza judeţului nostru.
Reamintim că, după depistarea, la sfârşitul săptămânii trecute, a unui caz de boală a limbii albastre (bluetongue) la Ulmu, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila a început o amplă acţiune de examinare clinică a tuturor bovinelor, ovinelor şi caprinelor din localităţile aflate pe o rază de 20 kilometri în jurul focarelor.
Medici veterinari din tot judeţul, dar şi din municipiu, s-au alăturat veterinarilor zonali din Ulmu şi comunele învecinate pentru realizarea acestor examinări clinice. Localităţile unde se desfăşoară acţiunea sunt următoarele: Făurei, Făurei-sat, Surdila Greci, Horia, Brateşu Vechi, Cireşu, Ioneşti, Batogu, Scărlăteşti, Vultureni, Galbenu, Drogu, Pântecani, Sătuc, Zamfireşti, Mircea Vodă, Surdila Găiseanca, Filipeşti, Jugureanu, Vişani, Căineni Băi, Plăsoiu, Berlescu, Târlele Filiu, Lişcoteanca, Zăvoaia, Dudescu, Dudeşi, Tătaru, Roşiori, Florica, Colţea, Ciocile şi Chichineţu. Cu toată desfăşurarea de forţe, volumul de muncă este atât de mare încât acţiunea ar putea dura circa 30 de zile.
Dacă se vor găsi exemplare care dau semne de boală, medicii veterinari vor preleva probe de sânge, iar dacă diagnosticul se confirmă vor fi urmate procedurile prevăzute de lege. Animalele care nu mai pot fi salvate vor fi sacrificate, iar proprietarii despăgubiţi.
Procedura legală prevede instituirea unei zone de protecţie în jurul focarului, pe o rază de 100 km, şi a unei zone de supraveghere, pe încă 50 km în plus faţă de zona de protecţie. În aceste zone, crescătorii trebuie să anunţe personalul veterinar imediat, în cazul în care observă manifestări suspecte ale animalelor din gospodărie.
După cum se ştie, boala limbii albastre nu este periculoasă pentru oameni, însă mortalitatea în rândul animalelor care o contractează este foarte mare. Boala se transmite de la un animal la altul doar prin înţepăturile unei anumite specii de ţânţari.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro