Mergi la conţinutul principal

Târgul meşterilor populari, la mare căutare

Faleza Dunării a fost înţesată, ieri, de miile de brăileni dornici să vadă şi eventual să şi cumpere câte ceva de la meşterii populari aduşi din toată ţara de Centrul de Creaţie.
De departe, cel mai interesant şi mai solicitat cort era cel al Centrului de Creaţie, unde se prezentau diferite produse textile tradiţionale sau produse moderne cu accente populare. Ştergare, poşete, covoare, pânză vândută la metru, toate erau foarte solicitate de brăileni. Acestea nu numai că erau realizate prin metoda tradiţională, adică ţesute în război, dar aveau şi fineţea şi estetica cerute de modernitate. La stand erau două maistre, care explicau celor interesaţi modul de lucru, compoziţia materialelor. "Sunt apreciate la noi culorile şi mulţi cred că am simplificat noi ca să fie mai frumos, dar adevărul este că în această zonă oamenii erau săraci şi nu-şi permiteau să cumpere coloranţi, aşa că lăsau firele naturale. Tot ce expunem este tradiţional, din satele de pe malul Dunării. În doar câţiva ani am ajuns să fim cunoscuţi în toată ţara, suntem recunoscuţi după cum lucrăm. Explicăm mereu cum ţesem, cum se numesc cele expuse. Întotdeauna omul pleacă de la noi cu lucrul respectiv, dar şi cu povestea lui. De exemplu, fiecare poşetă este decorată unicat. Acum sunt decorate cu fire, cu bucăţele de lemn sculptat, dar uneori prindem chiar şi pietricele din Dunăre, care par că de acolo erau. Totul este lucrat tradiţional, cu gust şi suflet şi cred că de aceea avem succes", a spus Rădiţa Lascu. Colega sa, Steluţa Iancu, explica în acelaşi timp unei copile de doar câţiva ani cum se lucrează la războiul de ţesut, lecţie interesantă şi pentru părinţi.
Târgul meşterilor populari din acest an cuprinde încă 17 corturi, cu bijuterii cu pietre semipreţioase lucrate în argint de familii de romi, ţesături specifice din zona Maramureşului, ceramică din Harghita, bijuterii din mărgele specifice Vrancei, tapiserii din Braşov, icoane pe lemn lucrate de artistul brăilean Florin Mihăilescu. Un interes deosebit au stârnit şi obiectele decorative din lemn sculptate de meşterul Lorincz Sandor din Harghita, obiectele de sticlă realizate de Vladimir Jianu din Deva, dar şi obiectele din lemn realizate de Ştefan Gheorghiu din Neamţ.
Copiii au fost şi ei încântaţi de târg, pentru că au avut de ales între acadele, turtă dulce foarte frumos decorată, cornuri, plăcinte tradiţionale. E drept, şi părinţii se puteau delecta, la doar câţiva paşi de târg, cu diferite produse din carne la grătar şi cu o bere rece.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro