Mergi la conţinutul principal

Sute de roabe și lopeți date cadou locuitorilor din două sate brăilene, ca să aibă cu ce să își deszăpezească gospodăriile

* uneltele au fost oferite ca donație de o fundație umanitară, cu sprijinul unui mare lanț de magazine * satele Esna și Țepeș Vodă din comuna Movila Miresii au fost alese de Departamentul pentru Situații de Urgență de la București să beneficieze de această donație * asta deoarece s-au numărat printre localitățile cele mai afectate de căderile masive de zăpadă * roabele și lopețile ar trebui folosite la deszăpezirea gospodăriilor celor care le-au primit cadou * în comunitate au apărut deja nemulțumiri, pentru că cele 350 de kit-uri donate de fundația umanitară nu au ajuns la toți sătenii * ca să evite discuțiile, Primăria Movila Miresii nu s-a implicat în alegerea celor care au beneficiat de aceste donații * primarul comunei spune că, săptămâna viitoare, îi va verifica pe toți cei care se află pe lista beneficiarilor * ”Ar fi urât din partea lor să aflăm că au vândut roaba primită ca donație, în loc să o păstreze ca să aibă cu ce să își deszăpezească gospodăriile”, spune primarul Dumitru Panțuru

 

Pentru că s-au aflat în epicentrul urgiei din zilele când județul Brăila s-a confruntat cu codul roșu de vreme rea, 350 de familii din satele Țepeș Vodă și Esna, comuna Movila Miresii, au primit din partea unei organizații umanitare câte o roabă și o lopată pe care să le folosească pentru deszăpezirea gospodăriilor, dar și câte o sacoșă cu alimente. Acțiunea, demarată vineri dimineață, face parte din proiectul “Consolidăm comunități”, derulat de asociația Habitat for Humanity România și Kaufland România, cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brăila.

 

Venim în completarea sprijinului oferit de autorități, cu kituri de intervenție pentru înlăturarea zăpezii din perimetrul gospodăriilor. Îi responsabilizăm pe oameni să se ajute singuri și eliminăm în acest fel și pericolul ca în eventualitatea unei topiri rapide apa rezultată să afecteze pereții locuințelor”, a declarat Gabriel Pascal, Director de Programe Habitat for Humanity România.

 

Sprijinul oferit celor 350 de familii este posibil datorită unui parteneriat mai larg dintre Habitat for Humanity România - organizație non-profit prezentă în 70 de țări cu misiunea de a eradica locuirea sărăcăcioasă - și Kaufland România. În luna martie a anului trecut, cele două organizații au lansat “Consolidăm comunități”, proiect de prevenție și intervenții pentru diminuarea riscurilor în caz de dezastre naturale și domestice. Pe lângă un stoc de 700 de kituri de intervenții, Kaufland România finanțează prin acest proiect cursuri pentru 4.500 de elevi de liceu, care învață, prin simulări și jocuri, comportamentul ce trebuie avut înainte și după producerea unor dezastre. Tot Kaufland a finanțat, la nivel național, eliminarea improvizațiilor ce pun în pericol viața și locuințele a 400 de familii ce trăiesc în zone defavorizate, prin reparații ale instalațiilor de încălzire și electrice.

 

În ceea ce privește acțiunea derulată în cele două sate din județul Brăila, lt. col. Ștefan Stoian, ofițerul de relații publice al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dunărea” Brăila ne-a explicat că Esna și Țepeș Vodă au fost alese deoarece s-au numărat printre localitățile cele mai afectate de vremea rea din ultimele zile. ”Respectiva organizație umanitară a informat Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne că vrea să vină în sprijinul unei comunități, solicitând îndrumare spre o astfel de comunitate. În baza raportărilor făcute de noi în ultimele zile, Departamentul pentru Situații de Urgență a ales satele Esna și Țepeș Vodă”, ne-a explicat lt. col. Stoian.

 

Donațiile au băgat zâzanie între săteni, pentru că unii au primit, alții nu

 

Operațiunea este una de amploare, iar Primăria Brăila le-a pus la dispoziție, încă de joi seară, celor de la Habitat for Humanity România și Kaufland România căminul cultural din comună, pentru a avea unde să descarce roabele, lopețile și alimentele. Roabele au fost transportate demontate, ca să nu ocupe mult loc în Tir-ul cu care au fost aduse, astfel că donatorii au avut ceva de lucru până le-au montat, pentru a le putea oferi celor 350 de familii. În ceea ce privește criteriile în baza cărora au fost alese familiile care să beneficieze de aceste donații, decizia le-a aparținut exclusiv celor de la Habitat for Humanity. Primăria Movila Miresii a evitat să se implice în această chestiune, pentru a nu i se reproșa că a ales anumite familii în detrimentul altora. ”I-am lăsat pe ei să aleagă cui dau aceste donații, pentru că mai mult ca sigur or să apară discuții, din moment ce roabele și lopețile nu or să ajungă pentru toată lumea. La Esna sunt repartizate 150 de kit-uri, iar acolo nu or să fie probleme, fiindcă sunt 150 de familii în tot satul. În Țepeș Vodă sunt 400 de familii și or să fie împărțite 200 de roabe și lopeți, deci doar jumătate vor primi. Ideea ar fi ca să li se dea celor de pe străzile unde au fost troiene de zăpadă de 2 metri înălțime, că pe unele străzi s-a pus mai multă zăpadă, pe altele mai puțină. Decizia le aparține, însă, celor de la fundația umanitară. Donațiile se dau pe semnătură, iar noi probabil că o să verificăm săptămâna viitoare dacă toți cei care au primit câte o roabă o mai au sau nu, că nu ar fi frumos din partea lor să aflăm că au vândut-o. Ideea e că aceste roabe și lopeți trebuie folosite la îndepărtarea zăpezii de lângă case până vine dezghețul, fiindcă multe dintre aceste case sunt din paiantă și nu rezistă prea bine la umezeală”, ne-a explicat primarul Dumitru Panțuru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro