Mergi la conţinutul principal

Sute de milioane delapidate prin deconturi "umflate"

Zeci de milioane de lei vechi din bani publici incasati lunar de deputati prin deconturi fictive. Ingineria a iesit la lumina atunci cind specialistii Institutului de Politici Publice (IPP) Bucuresti a facut corelarea intre activitatea parlamentarilor in circumscriptii si sumele aferente decontate de acestia. Asa cum reiese clar din raportul celor de la IPP, exista mai multe cazuri in care o serie de parlamentari, printre care si trei deputati de Braila, si-au decontat cheltuieli ca si cind ar fi venit cel putin o data pe saptamina in circumscriptii pentru a se intilni cu cei care i-au ales. Realitatea din teren consemnata de monitorii institutului demonstreaza ca, cel putin in luna octombrie 2006, deputatii Daniela Buruiana de la PRM, Gabriel Sandu de la PLD si Alin Teodorescu de la PSD au inregistrat facturi de citeva zeci de milioane cu toate ca nu le-a calcat piciorul prin circumscriptie. De altfel, faptul ca cei trei vin foarte, foarte rar in Braila, ba chiar deloc, asa cum este cazul reprezentantei PRM, este de notorietate. In schimb, alesii brailenilor isi gasesc timp sa se imbarce spre destinatii europene in delegatii cumulate la aproape o luna de zile suportate din banii contribuabililor.

Cazarea si diurnele deputatilor "parasutati" au stors contribuabilii de aproape 900 de milioane de lei vechi

Datele centralizate de catre IPP demonstreaza ca in perioada decembrie 2004 - octombrie 2006, adica in prima jumatate a mandatului, cei trei deputati au cerut decontarea din banii publici a cheltuielilor pentru cazare si diurna aferenta prezentei lor in circumscriptie in cuantum de aproape 900 de milioane de lei vechi.
In cazul deputatei Buruiana deconturile totale s-au ridicat la aproximativ 270 milioane de lei compuse din cazare in Braila in suma de peste 120 milioane de lei vechi, plus diurna aferenta de 146 de milioane de lei vechi. Un calcul simplu la un cost de maxim 2 milioane de lei o camera la un hotel de lux din Braila, indica faptul ca, din scripte, Daniela Buruiana ar fi stat in circumscriptie 60 de zile. Pe de alta parte insa, asa cum reiese din monitorizarea IPP, demnitarul nu a avut activitate la propriul birou parlamentar, cu alte cuvinte nu a fost prezenta in teritoriu. Un exemplu concret il constituie faptul ca in luna octombrie, 2006 cind activitatea parlamentarilor a fost mult mai detaliat monitorizata, Buruiana nu a fost de gasit la birou. "Din datele centralizate de noi, Daniela Buruiana Aprodu, din partea PRM, nu a venit in luna monitorizata in circumscriptie. In urma monitorizarii realizate de catre IPP a reiesit ca doamna deputat nu desfasoara activitati concrete in circumscriptie. A incasat insa o suma forfetara de 5.890 RON si a decontat cazarea in circumscriptie in valoare de 385 RON", ne-a declarat Doru Frantescu, coordonator programe in cadrul IPP Bucuresti, cel care s-a ocupat direct de realizarea acestui raport. Daca reluam calculul de mai devreme ar rezulta ca Buruiana a dormit in octombrie 2006 doua nopti la hotel in Braila. Fals, sustine conducerea organizatiei locale a PRM care a confirmat ca, in actualul mandat, demnitarul nu a venit decit de maxim 2 ori in Braila.
Cu privire la deconturile fictive, presedintele PRM Braila, George Moisescu, a subliniat ca organizatia locala nu are nici o legatura cu avizarea vreunui document de decont pentru cazarea sau diurna aferenta activitatii desfasurate in circumscriptia Braila de Daniela Buruiana. "Nu cred ca s-ar fi pretat dumneaei la asemenea fapte. Daca totusi este asa, deja intram in cu totul alte probleme, mult mai grave", a mai spus Moisescu. De altfel, sursa citata a declarat cu o alta ocazie ca in ceea ce priveste cheltuielile aferente gestionarii cabinetelor parlamentare din circumscriptia Braila, acestea sint suportate in intregime de membrii PRM Braila. "Pe anul trecut nu am vazut nici un decont din partea doamnei Buruiana. Am auzit cam cit se da la un cabinet, dar noi nu am primit nimic", puncta la vremea respectiva Moisescu.
De mentionat este ca suma forfetara reprezinta banii pe care fiecare parlamentar ii primeste ca sprijin financiar de la bugetul de stat pentru activitatea in circumscriptii, din care isi acopera cheltuielile cu gestionarea biroului din teritoriu.

Vizitele lui Teodorescu in Braila au scos din bugetul statului peste 300 de milioane de lei vechi

Deputatul PSD Alin Teodorescu a cheltuit insa cel mai mult dintre colegii sai atunci cind a venit in circumscriptie, chipurile, la intilnirile cu alegatorii. Potrivit datelor de la IPP, in cei aproape doi ani, Camera Deputatilor a achitat aproximativ 310 milioane de lei vechi pentru cazarea demnitarului plus diurna. Concret, in 2005 Teodorescu a decontat cheltuieli de cazare in suma de 66 milioane de lei vechi plus diurna de aproape 36 milioane. In cele 10 luni de monitorizare din 2006, el a mai decontat inca 128 milioane de lei vechi pentru cazare si aproximativ 80 de milioane de lei cu titlu de diurna. Asadar, demnitarul ar fi dormit in Braila, asa cum reiese din datele contabile, circa 100 de zile si a incasat lunar, in medie, o diurna de 5 milioane de lei vechi.
Nici Gabriel Sandu nu s-a lasat mai prejos si a decontat si el in cei aproape doi ani de mandat circa 280 milioane de lei vechi cu titlu de cazare si diurna in circumscriptie. Defalcat pe componente, rezulta ca numai pentru cazare s-au cheltuit din banii publici circa 122 milioane de lei (56,7 milioane de lei vechi in 2005 si 65,3 milioane in 2006), la care se adauga si o diurna in cuantum total de aproape 160 milioane de lei. "Gabriel Sandu, independent, nu a desfasurat in luna octombrie 2006 activitati in circumscriptie. A incasat o suma forfetara in valoare de 7.902 RON, decontind si cazarea in circumscriptie in valoare de 616 RON", a precizat Doru Frantescu din partea IPP Bucuresti.

Teodorescu a fost cel mai plimbaret deputat peste hotare

Tot Alin Teodorescu este cel care detine recordul in echipa deputatilor de Braila atunci cind vine vorba despre deplasarile in strainatate pe banii contribuabililor. In perioada de monitorizare el a fost plecat din tara in interes de serviciu aproape o luna de zile, mai precis 28 de zile. Concret, el a fost plecat in strainatate de 3 ori in 2005 (in luna octombrie - 4 zile in Finlanda, in noiembrie - 5 zile in Belgia, iar in decembrie inca 12 zile, tot in Belgia) si de doua ori in 2006 (in luna februarie - 4 zile in Anglia si in luna mai - 3 zile in Franta). In total, aceste deplasari au costat contribuabilii aproape 290 de milioane de lei vechi insemnind transportul, cazarea si diurna incasata de demnitar. In topul national al celor mai plimbareti deputati, Alin Teodorescu ocupa locul 27 alaturi de Constantin Nita de la PSD Brasov, Gelil Eserghep de la PRM Constanta si Slavomir Gvozdenovici de la Uniunea Sirbilor din Romania cu cite 28 de zile fiecare.
Si Mihai Tudose a plecat in strainatate in interes de serviciu pe bani publici. Conform IPP, el a avut o singura deplasare in Germania de 16 zile la finele lunii august 2006 unde a participat la Seminarul pentru cadre de conducere al Centrului Marshall. Pentru aceasta iesire, deputatul nu a decontat decit diurna in suma de aproape 10 milioane de lei. El ocupa pozitia 39 in topul celor mai plimbareti deputati alaturi de alti colegi, cum ar fi Aurel Gubandru de la PSD Buzau, Dumitru Puzdrea de la PD Neamt, Gheorghe Firczak de la Uniunea Culturala a Rutenilor din Romania sau Marian Jean Marinescu de la PD Dolj.
In ceea ce o priveste pe Daniela Buruiana, ea a plecat in 2005, inainte de a fi numita europarlamentar, o singura data in Franta timp de 5 zile si a decontat doar 3,3 milioane de lei vechi.
In concluzie, deplasarile in strainatate ale celor 3 deputati au dus la inregistrarea unor cheltuieli totale de aproape 300 milioane de lei vechi.
De mentionat este ca Vasioiu si Gabriel Sandu nu au nici o deplasare in strainatate pe banii contribuabililor in perioada monitorizata de IPP.

Buruiana si Teodorescu au punctat jalnic la toate monitorizarile IPP

Daniela Buruiana (PRM), Alin Teodorescu (PSD) si Gabriel Sandu (PLD) au iesit foarte sifonati dintr-un alt recent studiu al IPP care a vizat atit activitatea in parlament, cit si cea in circumscriptie. Concluziile monitorizarii realizate in acest sens de institut au reliefat ca erau parlamentarii cel mai putin vizibili in presa locala si cu rezultatele cele mai jalnice in rindul echipei parlamentare brailene. Mai mult, deputatul PRM si cel PSD nu au venit mai deloc in teritoriu. De remarcat este faptul ca o parte dintre informatiile in baza carora s-a realizat materialul IPP au fost furnizate chiar de catre parlamentarii monitorizati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro