Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sute de carti nereturnate Bibliotecii

Brailenii nu respecta regulile nici atunci cind imprumuta documente. Unele dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" sint nereturnarea documentelor (carti, CD-uri audio video, casete, reviste, ziare) la timp si deteriorarea lor. Chiar daca stiu foarte bine termenul de restituire, cei care imprumuta ajung sa pastreze documentul ani intregi (3,4 chiar 5 ani). Motivele variaza: neglijenta si ignoranta, plecari in strainatate etc. Amenzile variaza in functie de numarul de carti si de perioada de nerestituire. In cazurile in care utilizatorii nu respecta o limita de timp, se apeleaza la instiintari prin posta, somari, pina la actionare in judecata. De cele mai multe ori, cea din urma masura nu este prea des pusa in aplicare intrucit costurile demersurilor depasesc valoarea documentelor, astfel biblioteca fiind in dezavantaj. Multi dintre restantieri ajung, totusi, sa restituie documentele dupa prima somatie, deoarece este amintit un posibil proces judecatoresc. "Aceste masuri au si un impact psihologic. Cei care nu au returnat la timp se sperie de o posibila intilnire cu tribunalul, doar din pricina unor carti", a spus Eduard Braileanu, sef serviciu Relatii cu Publicul.
In cursul primului semestru al anului 2008 au fost trimise 1.963 de notificari catre utilizatorii restantieri, in urma carora 972 de restantieri au restituit documentele de biblioteca imprumutate, mai existind in baza de date inca 2000 de notificari de trimis. Cele mai multe notificari se adreseaza celor ce au depasit termenul de imprumut cu 2 si 3 ani. Dintre restantierii care au restituit documentele imprumutate, 57,5% au achitat si taxele postale datorate pentru avizarea lor.
Cea de-a doua problema a fost sesizata si de unii cititori. Desi unele carti sint deteriorate din cauza utilizarii indelungate, cele mai multe sint distruse intentionat de unii cititori. Unele sint legate la ateliere, iar celelalte se duc spre casare. Astfel s-au identificat 3.126 documente de biblioteca, ce urmeaza a fi propuse spre casare.
Acestea sint doar citeva dintre problemele cu care se confrunta Biblioteca Judeteana. Nerespectarea regulilor de ordine interioara - utilizarea telefoanelor mobile in sala de lectura, atitudinea inadecvata ori sfidarea personalului sint tot atitea abateri de la normele unei conduite civilizate.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii